用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 怎防止轉動物件、重覆性行為、鴰鵡式說話? ...
go

怎防止轉動物件、重覆性行為、鴰鵡式說話? [複製鏈接]

我兒3y3m,現在正等候自閉報告結果。不過未知結果,近幾天已見佢愈來愈愛轉物件,乜都攞黎轉:書、電話、煮飯仔個蕃茄、梳……愈轉愈快,我可以怎樣長遠地停止他?若我在他身邊我可以轉移他。但當我走開,佢一無聊又轉過。怎麼辦?

另外,我兒也有重覆性行為。有時會無端端大力fing頭,又或者無端端在眼前位置拍手,真的很怪,又驚佢整傷頸,怎樣可以防止再發生?

再者,我兒亦喜歡鴰鵡式說話,有時我知他是不明白,所以重覆。但有時他刻意重覆,好似搭車時他會模仿其他乘客/小朋友說話,他跟本不會明,卻刻意模仿,然後望望我笑,想吸引我注意。另外,佢又會模仿電視廣告口語,間唔中講「天氣報告係由幸福化痰贊助播出」,而且又愛看財經節目的匯價表(數字走來走去,卻形式很單調)。很奇怪,怎麼辦?

謝謝各位。
   0    0    0    0

pocoyo123, someoneelse:

謝謝你們。可否講講訓練的detail?我其實報左感統的course,但要10月先上堂,好心急,想快d識多少少skill止住咳先﹗

kelvin_hmlau:
不用sorry, 可以直說吧﹗我已估到兒子出了什麼事,所以已在協康做評估,下一至二個week等報告。心理學家口頭上說他表現比想象中好,初初亦不覺似自傾,只是玩到最後終於見了點特徵。還好,知道什麼事就可以對正下藥。

謝謝你的回應。似乎都係要落落實實上training,先可以懂得當中技巧。

我兒兩歲時到三歲頭都愛摸牆,而家變招了,就係我所講果幾招。技巧同強度都升級左﹗﹗仲有,佢講了好幾次「唔鍾意同小朋友搭校巴,要自己一個人搭」。好啦,等我努力,希望之後會改善。

原帖由 kelvin_hmlau 於 10-9-10 15:11 發表
很高興見到你很樂觀. 因為你個問題係:點樣阻止, 我的答案係:呢一刻你係無法阻止, 但唔代表這些問題會揮之不去.

1.  如果佢識玩玩具, 識同其他人玩, 佢轉物件可能會減少.
2. 自我搖頭, 可能係本體覺遲緩, 感統訓練應 ...

謝謝各位媽咪的回應。聽見大家一兩年間可以大有進步,對我而言很鼓舞,我覺得A小朋友都不一定比下去,而且A仔媽咪通常都好好學同好用心,總之我會努力做﹗

又有一點想請教大家,我對training的形式毫無頭緒:

- 譬如我下個月開始輪E位,但聽聞都要輪起碼一年,咁呢一年期間你地如何給OT/ST訓練給小朋友?參加私人機構的?要是的話,我覺得一星期兩次的話,經已好貴﹗還是要頂硬上一年?

- 另外,你地小朋友通常每隔幾耐train一次?OT & ST每星期各一次/ 每兩星期各一次?如果是working mum點安排,豈不是每個weekend都要上堂?還是真係做fulltime mum適合d,可以weekday上堂,train得密d?

- 私營的training質素會否比政府的好d?亦即係,倘若他日我取得E位,政府那些training也有大幫助嗎?還是要繼續自淘腰包搵私營?

- Let's say取得E位後,小朋友所得到的training會直到幾時?係睇佢年齡還是睇佢表現?

好抱歉,我開始令人煩惱,問咁多問題,若有時間的,請幫手回答吧﹗謝謝﹗

幾位媽咪:

謝謝你地咁詳盡的答覆。這幾天也很忙,雖然有看你地的回覆,但今天才有時間reply。

依你地的意見,都似乎在未有任何政府支援前,要自掏腰包頂住先………咁……!!

昨天我同兒子參加協康的playgroup,佢地辦得好好,我又見到其他媽咪都好努力,很同心幫小朋友,見到一班同樣用心的媽咪,心裡無咁孤單,又激發自己要努力。

其實亦想問問大家如何教小朋友英文,因為A仔同常言語發展慢,但唔教恐怕上了小學會更比下去,不過我會開新topic問大家,希望大家可給予意見。

謝謝﹗
‹ 上一主題|下一主題