用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 st. nicholas' english kindergarten 學校質素如何? ...
樓主: simonwong724
go

st. nicholas' english kindergarten 學校質素如何? [複製鏈接]

想請問....SN校舍大唔大?有冇戶外地方俾小朋友玩?同埋d設施新唔新淨呢?

[quote]原帖由 ho_yan2406 於 10-9-24 02:18 發表

想請問....SN校舍大唔大?
算大

有冇戶外地方俾小朋友玩?

同埋d設施新唔新淨呢?
唔新淨, 但可接受

原帖由 helenli 於 10-9-24 02:46 發表
[quote]原帖由 ho_yan2406 於 10-9-24 02:18 發表

想請問....SN校舍大唔大?
算大

有冇戶外地方俾小朋友玩?

同埋d設施新唔新淨呢?
唔新淨, 但可接受 ...

thanks helenli~~!

原帖由 cincin_ko 於 10-9-26 23:10 發表

yee?? 剛剛才有bk mama 說沒有n1?? 究竟有冇??

SN的n1=我地常講既k1

你未報名?我都係填form時先知

我都APPLY左呢間, 不過好唔鍾意佢對面個建築物, 好GLARE.

九龍塘有三多: 幼稚園, 別墅, 佛堂.
唔計較得咁多.

原帖由 yellowriver01 於 10-9-29 20:05 發表
我都APPLY左呢間, 不過好唔鍾意佢對面個建築物, 好GLARE.

請問面試時有冇得揀中文定英文? 定係佢一定係用英文面試?
原帖由 helenli 於 10-9-29 22:54 發表
唔計較得咁多.

我冇聽過sn用英文interview...係的話我c得la~~~

基本上 interview 係用中文進行, 唔係選擇性, 但係 interview 我地既主任問小朋友就中英都有講, 睇吓小朋友明唔明或者用乜野語言回答佢.

你講得好啱吓, 緊有一間係附近

原帖由 helenli 於 10-9-29 10:54 PM 發表
唔計較得咁多.

補充: 今年N1 (即 K1) PM 有 3 班

我仔仔係細仔 (11月尾), 我有 2 個朋友o既小朋友都係細b (12月中), 3 個都收o左.  佢o地冇"岐"視細b, 又唔會放晒嚮 pm class, am class 都有細 b.  

一班唔超過 20 人, 個人覺得對細b o黎講真係好 d, 阿仔之前開學唔肯 wee-wee, 唔肯食茶點, 又叫又喊, 老師/主任/嬸嬸/校車姨姨功不可抺, 而家日日都好開心番學, 雖然係細 b, 但教完番o黎o既o野都記得 (當然唔係 100%), 相信老師有佢o既辦法.

外籍老師英文堂日日都有, pth (都幾地道口音)一星期 3 日.

但如果唔贊成早寫字/揸筆o既家長, 我就勸你考慮清楚, 因為仔仔開學未夠 2 個月, 呢個星期開始已經日日有功課, 有 d 係油下顏色, 有 d 連線, 有少少寫字 (A, B), 但全部功課一定嚮5-10分鐘內完成, 我個仔仔非常鐘意做功課.

佢有 happy reading program, 希望家長嚮屋企同小朋友睇課外書.  英文有 show and tell 時間, 每個小朋友逢星期一帶一樣o野番去, 由外籍英文老師引導佢下講咩o黎, 顏色....等等.

我 interview 全部用中文, 但有朋友考插班時主任 in 就用英文.

so far 都覺得學校幾好, 都值得推介.  雖然已經過o左 deadline, 大家都不妨照交表, 因為而家好多人都報好多間做後備, 收o左又未必個個交留位費, 交o左留位費最後又未必交學費, 始終選擇 sn 做首選o既家長唔多, 所以 waiting 都一定有機會, 希望以上資料幫到大家....(如有錯漏請更正)

ps.  學校好似冇校車去港島區...........請留意.....

原帖由 jswailam928 於 10-9-19 02:11 發表
呢間學校真係好好, 係一間好好ga幼稚園!!!班主任, 主任, 嬸嬸真係好細心, 這所學校透明度非常高!!!都合乎我所想的學校~雖然校舍係舊一些, 但不緊要, 最重要係老師對小朋友的照顧!!!可能是小班, 所以照顧得好好!!!:wa ...

Agree with you, my son is vy happy to go to school everyday!

原帖由 cincin_ko 於 10-9-20 17:04 發表

請問你囡囡幾月出世?? 佢地係咪會收細囡, 我囡囡12月出世唔知佢會唔會consider?

Not too worry, they will accept small kids, my son is a super small boy! Good luck!

約克英文小學暨幼稚園,恩英文幼稚園,金巴倫英文幼稚園 係未同一機構?
‹ 上一主題|下一主題