用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 九龍塘宣道小學 敲擊樂的木琴要取回學校上樂器班嗎? 急~~ ...
go

敲擊樂的木琴要取回學校上樂器班嗎? 急~~ [複製鏈接]

請問,
敲擊樂的木琴要取回學校上樂器班嗎?
因為個琴非常重,我都支持不住,而且仲有個鐵架,如果我去睇佢上堂自行接放學唔坐校車,咁咪重死!
   0    0    0    0

記得黃主任在家長日介紹樂器班時講過"不用帶回校", 學校有另一組琴給同學仔練習的. 不過要帶支hammers.

原帖由 Sammy媽媽 於 10-9-10 10:03 發表
請問,
因為個琴非常重,我都支持不住,而且仲有個鐵架,如果我去睇佢上堂自行接放學唔坐校車,咁咪重死!

我大女讀初小时,有时是需要带xylophone上堂的,但有时只是带個鼓就可以,视乎导师会教甚麽。

但通常坐校車嘅小朋友,携带大型/重的樂器是不用自己搬,校車EE会将這些樂器放在校門闸内由校工運送到小朋友上樂器班的地點。上完課也是由工友送返校車,小朋友不用自己搬,但你比须label好件樂器,老师早前派了一個樂器班的label,填妥所需资料并牢固掛在樂器套上便可。

至于個架,好似唔一定要带,因学校都有,小朋友可以借用,留番在家练习用便够,但你最好和樂器班导师溝通清楚要带什么,因每位老师的要求和进度都不同!

原帖由 Sammy媽媽 於 10-9-10 10:03 發表
請問,

如果我没记错,我女初学时要带個小钢片琴回校,因学校那些琴是较大型成座的木片琴,但都是到较高年班/程度时才学。所以最好要問清楚导师几时要带些什么!

原帖由 shwamy 於 10-9-10 12:03 發表
記得黃主任在家長日介紹樂器班時講過"不用帶回校", 學校有另一組琴給同學仔練習的. 不過要帶支hammers.

原帖由 filleul 於 10-9-10 12:09 發表
我大女讀初小时,有时是需要带xylophone上堂的,但有时只是带個鼓就可以,视乎导师会教甚麽。

但通常坐校車嘅小朋友,携带大型/重的樂器是不用自己搬,校車EE会将這些樂器放在校門闸内由校工運送到小朋友上樂器班的地點。上完 ...

多謝你詳細的回覆, 如果小朋友坐校車來回就無問題,但因為會去睇她上堂, 不坐校車, 所以件樂器唔知可否跟校車? 小朋友就可以跟家長走先! 相差一個半小時!

我都試過有时揾daddy揸車接,或我自己搭車去接,不過點都會自己带埋件樂器番屋企,因始终唔系跟身,费事唔见咗件樂器!!

但你可以試吓同校車联络,不過要跟贴些,因校車EE都有好多野要兼顾!!

原帖由 Sammy媽媽 於 10-9-10 14:16 發表

多謝你詳細的回覆, 如果小朋友坐校車來回就無問題,但因為會去睇她上堂, 不坐校車, 所以件樂器唔知可否跟校車? 小朋友就可以跟家長走先! 相差一個半小時! ...

filleul,

我個仔是學木琴的,是不用帶回學校,因學校已有啦!只帶鼓板,木棍,小軍鼓棍就可以.

原帖由 filleul 於 10-9-10 15:06 發表
我都試過有时揾daddy揸車接,或我自己搭車去接,不過點都會自己带埋件樂器番屋企,因始终唔系跟身,费事唔见咗件樂器!!

但你可以試吓同校車联络,不過要跟贴些,因校車EE都有好多野要兼顾!!

...

lucky you!!!

原帖由 kit-long 於 10-9-10 16:33 發表
filleul,

我個仔是學木琴的,是不用帶回學校,因學校已有啦!只帶鼓板,木棍,小軍鼓棍就可以.
‹ 上一主題|下一主題