用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 準備開始面試, 好緊張...
樓主: 戀仔狂
go

準備開始面試, 好緊張... [複製鏈接]

我覺得依個問題係老師個人o既喜惡多d
有d 人就覺得單親好麻煩,一定有問題.
而另一d 人就覺得單親mami 好strong.
不過你唔好咁worry.
因為只學校只係問daddy 咩名, daddy 係做咩. 唔會問屋企太detail. 如果連依d 問題都觸動左你個仔, 你就要比你個仔有d 心理準備, 同佢輔導左至比佢考.

原帖由 戀仔狂 於 10-9-13 16:10 發表
有冇人知道單親會唔會有影響架??
好驚d學校會唔鐘意單親家庭呀.....
我好驚阿仔比人問起屋企既野o個陣會唔開心, 會唔答人...
一諗到呢個問題我就瞓唔著啦....
如果因為咁樣而衰我覺得好唔抵架 :n ...

醒目開學勳章

原帖由 愚人 於 10-9-13 16:35 發表
我覺得依個問題係老師個人o既喜惡多d
有d 人就覺得單親好麻煩,一定有問題.
而另一d 人就覺得單親mami 好strong.
不過你唔好咁worry.
因為只學校只係問daddy 咩名, daddy 係做咩. 唔會問屋企太detail. 如果連依d 問 ...

thx!
其實我有教佢答架, 我話如果有人問起你daddy, 你就話daddy同mami離左婚, 但係佢地都好錫我~
細個佢就好肯答, 但係佢開始大個, 有人問起o個陣佢都唔多願講咁...

你要明白多數老一輩的人一定會帶有色眼鏡 (我的意思是你要有心理準備)
不過最重要是你同小朋友的關係
如果間學校帶有色眼鏡, 唔入好過入
去一d 風氣好的學校更好

原帖由 戀仔狂 於 10-9-13 16:41 發表

thx!
其實我有教佢答架, 我話如果有人問起你daddy, 你就話daddy同mami離左婚, 但係佢地都好錫我~
細個佢就好肯答, 但係佢開始大個, 有人問起o個陣佢都唔多願講咁... ...

Totally agree.
依個咩世紀, 唔可以再帶有色眼鏡去睇單親家庭.

原帖由 manmak88 於 10-9-13 16:50 發表
你要明白多數老一輩的人一定會帶有色眼鏡
不過最重要是你同小朋友的關係
如果間學校帶有色眼鏡, 唔入好過入
去一d 風氣好的學校更好

支持你!單親唔係罪,睇得出你好錫個仔!總好過有啲不負責任嘅父母,成日自己走咗去玩,留低小朋友一個人係屋企.

講番我個女,我真係無同佢寫自薦信,因為真係無嘢好寫.佢中又唔得,英又唔得,人又粗暴,又無記性 我都有同佢報學校,但係真係唔想寫一篇大話去推薦佢.

聽天由命啦!如果佢interview突然之間好西利,甚至比佢考到一啲super名校,o甘係佢本事.不過我其實只希望佢入一啲中中間間啲學校,開開心心讀書好過.

其實我係咪好衰呀?

你好o岩呀!

有時真係睇小朋友能力, 唔係出名學校就一定適合.
讀書開心最重要.

原帖由 cutekiddy 於 10-9-13 20:55 發表
支持你!單親唔係罪,睇得出你好錫個仔!總好過有啲不負責任嘅父母,成日自己走咗去玩,留低小朋友一個人係屋企.

講番我個女,我真係無同佢寫自薦信,因為真係無嘢好寫.佢中又唔得,英又唔得,人又粗暴,又無記性 我都有同 ...

換個角度,就係因為你係單親,更顯得對孩子的愛護。

現在唔係同"老一輩"(interviewers)對襯家,佢地作為教育界人士,理應帶頭消除呢d歧視,而唔係歧視埋一份。

當然,最重要係你唔好歧視自己,或者假設人地一定會歧視你,咁你就會開心坦然面對。
原帖由 cutekiddy 於 10-9-13 20:55 發表

講番我個女,我真係無同佢寫自薦信,因為真係無嘢好寫.佢中又唔得,英又唔得,人又粗暴,又無記性 我都有同 ...

醒目開學勳章

原帖由 戀仔狂 於 2010/9/13 16:10 發表
有冇人知道單親會唔會有影響架??
好驚d學校會唔鐘意單親家庭呀.....
我好驚阿仔比人問起屋企既野o個陣會唔開心, 會唔答人...
一諗到呢個問題我就瞓唔著啦....
如果因為咁樣而衰我覺得好唔抵架 :n ...

林敏聰嗰細仔都考到SPCC啦!
平常心啦!

醒目開學勳章

好多謝大家既鼓勵, 我的確有因為過呢個問題而怕個仔比人歧視, 但家下唔理咁多咯, 我問心無愧, 我盡左我既能力栽培佢就ok, 我會盡力叫自己平常心面對啦, 希望唔好再比自己咁大壓力啦!!

喺亞皆老嗰條短樓梯咋,咁少都話唔想行,又要再教育一下啦
原帖由 manmak88 於 10-9-13 14:22 發表
佢同你上那條樓梯? 太子那面? 勁
我行完都幾累...... 果日又熱 (一早未有雨).......
一身汗入去聽簡介, 比佢d 冷氣凍病左

醒目開學勳章

原帖由 戀仔狂 於 10-9-13 22:36 發表
好多謝大家既鼓勵, 我的確有因為過呢個問題而怕個仔比人歧視, 但家下唔理咁多咯, 我問心無愧, 我盡左我既能力栽培佢就ok, 我會盡力叫自己平常心面對啦, 希望唔好再比自己咁大壓力啦!! ...

我有個朋友同老公離O左婚, 個仔一樣考入男拔! 只要你同你個仔都冇因為咁而睇唔起自己, 其他人又有乜資格歧視你呀! 加油呀!

原帖由 ggoo 於 10-9-13 15:59 發表
我呢幾日都日日CHECK信箱,睇下有冇面試信,一來怕寄比學校既報名資料寄失,二來怕面試撞期,三來怕......真是咩都擔心一餐,我老公就話覺得學校呢D野都要講緣份,唔是急就有用,仲安慰我實有一間收阿女,叫我唔使擔心,.:meo ...

wow! 我同你一樣,每日打開信箱,都有心跳加速感覺!
而我老公同你老公都講同一樣野,叫我隨緣,叫我唔好諗太多。

你地都好呃 ... 我老公係果 d "字都唔識多隻" ... 仲活響 "個女最好響樓下返學就ok" 既 generation 裡面,所以佢根本唔想我攪咁多野呢!!

haha! 估唔到仲有人咁諗, 好古老嘅思想....
不過好多男人都唔多理, 我老公淨係咩都旨意我去攪, 所以同你老公個答案都係無咩分別!

原帖由 serser 於 10-9-14 02:02 發表
你地都好呃 ... 我老公係果 d "字都唔識多隻" ... 仲活響 "個女最好響樓下返學就ok" 既 generation 裡面,所以佢根本唔想我攪咁多野呢!!
HI HI :-D

其實佢未入幼稚園時我都覺得近最重要
那有理由要小朋友一早坐成個鐘車去返學......
我們細時自己顧自己, 小學中學大學那有不是附近津貼的
只要讀得到書就入到好學校

不過現在最大問題是那個攪珠, 一個唔好彩就係甘先
學能測驗我自問好得, 所以有好中學入, 攪珠?
唉, 所以只有迫上梁山

原帖由 ming_1212 於 10-9-14 02:25 發表
haha! 估唔到仲有人咁諗, 好古老嘅思想....
不過好多男人都唔多理, 我老公淨係咩都旨意我去攪, 所以同你老公個答案都係無咩分別!

今早一次過交晒dbspd 及陳守仁, 星期六要去yw interview 好緊張

我仔仔都係星期六去YW INTERVIEW,我又不是太緊張因為預左係陪跑
原帖由 愚人 於 10-9-14 14:14 發表
今早一次過交晒dbspd 及陳守仁, 星期六要去yw interview 好緊張

各位家長切記,你們緊張時,會影響到小朋友也一起緊張,對他們在面試的表現有影響的。

還是平常心吧。祝各位好運。

YW第一次面試好睇小朋友嘅品行和習慣

我有朋友個仔考左yw, 完全係考耐力同定力, 因為入左去都要等好耐.
有時佢同間學校都要講有無緣份. 強求唔來.

原帖由 kanahose 於 10-9-14 16:10 發表
YW第一次面試好睇小朋友嘅品行和習慣
‹ 上一主題|下一主題