用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 一般小學生會有邊幾種課外活動??
go

一般小學生會有邊幾種課外活動?? [複製鏈接]

如題~
大家小朋友會上幾多種呢? 幼稚園時就會好多, 但到小學, 仲會唔會KEEP 5,6樣上呢??
e.g. 國語, english (phonic, gammer), maths (kuman or enopi), musical instructment, dance, swimming..........etc.

玩樂之外, 主要3課會唔會比較弱先補呢??

many thx!
   0    0    0    0

醒目開學勳章 王國長老

中英數, 我會覺得學校教得唔夠至睇下點補, 例如我女, 普通話根本勁爆, 我仲俾錢去學咩!? 數學唔得, 就要上數學班了
如果返屋企唔駛練習, 純粹當運動/娛樂, 可以睇下時間安排, 學多2樣都無妨, 要練習果D(樂器)就要重點出擊適可而止喇

原帖由 ihv2kids 於 10-9-13 03:21 PM 發表
如題~
大家小朋友會上幾多種呢? 幼稚園時就會好多, 但到小學, 仲會唔會KEEP 5,6樣上呢??
e.g. 國語, english (phonic, gammer), maths (kuman or enopi), musical instructment, dance, swimming..........etc.

玩 ...

學校都有學中英數,如果無咩必要都唔會額外學了,小朋友好辛苦的!

醒目開學勳章

好彩我兩個囡同學校都近,放學返到屋企都係4點,訓練佢地悻悻做完功課,5點鐘到就做完之後再同佢地check功課, 6點鐘會安排一樣野比佢地學,不過就唔會係中英數,都係piano,同埋畫畫, 1個半鐘,之後就食得飯^^睇多陣電視,岩岩好上床訓覺, 英文oral會係星期六上午比佢地學,下午就同佢地出去玩,或姐係屋企搵老師上黎教做下小手工,星期日就一家大細一齊去出玩

我仔讀二年班, 有8樣課外活動, 包括:英文, 普通話, 畫畫, 鋼琴, 書法, 溜冰, 游泳, 童軍.

功課開始忙, 遲d可能都要drop一d....

原帖由 joeylin1017 於 10-9-16 17:25 發表
好彩我兩個囡同學校都近,放學返到屋企都係4點,訓練佢地悻悻做完功課,5點鐘到就做完之後再同佢地check功課, 6點鐘會安排一樣野比佢地學,不過就唔會係中英數,都係piano,同埋畫畫, 1個半鐘,之後就食得飯^^睇多陣電視,岩 ...

簽名被屏蔽

原帖由 liwoodma 於 10-9-17 09:40 發表
我仔讀二年班, 有8樣課外活動, 包括:英文, 普通話, 畫畫, 鋼琴, 書法, 溜冰, 游泳, 童軍.

功課開始忙, 遲d可能都要drop一d....

請問8樣野d時間點排呀?

女仔就學跳舞啦, 就算考試班都唔駛練...又可以當做運動...
畫畫都唔錯...可以輕鬆下...
樂器一樣就夠啦...因為真係要花時間練...
戲劇都一樣, 要花好多時間排...

點都好, 最緊要睇小朋友有無興趣, 無得逼!!

醒目開學勳章

阿仔而家都有 7 樣
鋼琴, 跆拳道, 國際象棋, 奧數, oral, grammar, 普通話

佢仲想加多 1 樣 : 英文閱讀理解&寫作

我D朋友話學校有好多樣野學…
有劍擊、抬拳、童軍、英文班、日語班、LEGO班、小小科學家
‹ 上一主題|下一主題