用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 港大同學會書院(HKUGAC)交流區
go

港大同學會書院(HKUGAC)交流區   [複製鏈接]

書院的開放日, 通常在幾月?

tika2017 發表於 18-5-30 13:57
請問學校開課和下課時間(即打鐘)?
會不會分冬夏令呢?
學校冇夏令時間

回覆 Happy小米 的帖子

我地冇一科叫通識, 但有L&S 同Humanities
除左中文同中史, 全部用英文教

回覆 asdflive 的帖子

有些科目用校本, 例如中文 有些科目用電子學習教材
有些科目靠學生自己抄notes..

回覆 肥金仔 的帖子

唔會集體買, 亦都冇學生優惠, 所以如果見到各大電器舖有信用咭優惠, 都可以買定.

LITTLESPICY 發表於 20-5-2 12:05
想問吓64GB 夠用嗎?Thanks.

我買128GB

LITTLESPICY 發表於 20-5-2 16:52
Thanks. 你有冇買apple pencil or Logitech Crayon?感覺上take note 方便啲!

我買左apple pencil 同買埋Goodnotes 個app

feiji 發表於 20-5-5 00:58
回覆 mimi1102 的帖子

我屋企那一隻iPad得32Mb㖭!是否一定唔夠呢?
我曾經問過老師, 要幾多GB 先夠用, 老師話, 其實佢自己都係用緊32GB, 如果只用作平時上堂用, 已經夠用, 但學生用用下, 就會裝好多app, 影好多相, 好多video, 又唔會delete, 又唔會back up, 咁就幾多GB 都唔夠用.
如果你已經有部32GB, 可以比佢用住先, 唔夠用先再買.

happy+ 發表於 20-5-5 11:53
請問中一生有locker用嗎?
中一生有locker

happy+ 發表於 20-7-12 18:43
請問有冇坐校巴的學生家長,知唔知疫症期間唔使返學,校巴公司會否refund某些已付金額或是怎樣安排?
...
應該大部份嘅校車公司都唔可以refund, 不過疫症期間, 校車費收半價.
‹ 上一主題|下一主題