用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 港大同學會書院(HKUGAC)交流區
樓主: hkugac
go

港大同學會書院(HKUGAC)交流區   [複製鏈接]

回覆 bkfans123 的帖子

亞仔九月會入讀, 佢都驚要用英語同同學仔交談.  驚講唔夠兩句dead air.... 又驚港小升上中學個班同學好叻英文.  因佢地常識科都好似係用英文教.

回覆 KJJ 的帖子

Hello, 小兒都係9月入學, 之前我都問過同一個問題, 但"charlott_mom" 話港小數學都係中文教, 所以可能係我過慮了!  你係咪港小直升架?

回覆 KJJ 的帖子

小兒都係外來生, 所以都有D担心, 不過佢參觀過間學校, 就好鍾意咯.  希望多些同學仔可以上來比D意見啦!

回覆 maggielee 的帖子

D pre-S1數學卷應該係有中文架, 唔駛担心.  我囝囝已好期待中學生活, 希望大家既小朋友都有個愉快既中學生活啦!

回覆 KJJ 的帖子

明天先要交, 老師話寫上不参加統一派位就可以了.  本來老公想博大抽獎, 因見位多可以博, 但亞仔話想讀港大同學會, 咁佢讀書, 咪由得佢咯.  咁依家樂得輕鬆, 仲可以plan暑期去旅行, 唔駛煩.  

KJJ    發表於 15-5-5 21:00

回覆 KJJ 的帖子

係呀, 仲有11/7 家長日 9:30 am - 11:00 am and 29/8 迎新日 9:30 am - 11:30 am.  希望只得這一日迎新啦, 小朋友及家長都可以開開心心放暑假!

回覆 maggielee 的帖子

有呀,報咗Jazz班咋,21/7上第一堂。我諗好少男仔跳舞。

回覆 TwoKidsFamily 的帖子

我睇亞囝校曆, 12月5-6日是10th Anniversary Open Day 而12月5日亦是 2016-17 S1 Admission Seminar.  而1月23日是 S1 Admission First Interview.  不過最好留意番網頁有冇更改日期.  

回覆 HCbb 的帖子

如冇記錯上年係7月11日Parent Day, 7月14日Pre-S1 Exam, 8月29日Orientation Day.  仲有係8月中可以回校取校服. 但如果唔方便亦可以自行去校服公司取.  不過會有暑期功課.  我上年都有安排旅行.  但今年校方有冇改變安排就不大清楚.  

回覆 HCbb 的帖子

係喎, 仲有暑期活動但要付費, 我都有報, 好似miss 咗一堂暑期活動咁啦.  我諗安排去旅行, 問題唔大, 都要去下玩.  到番學就有排忙.  唔好諗住好"hea"....

回覆 ramj 的帖子

好似兩三個禮拜, 但真係唔太記得, 其實係D課外活動, 有好多類形. 可報可唔報, 所以我唔係好記得.
‹ 上一主題|下一主題