用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 港大同學會書院(HKUGAC)交流區
樓主: hkugac
go

港大同學會書院(HKUGAC)交流區   [複製鏈接]

醒目開學勳章 王國長老

ek49 發表於 15-7-16 10:31
恭喜!恭喜書院出了兩壯員good:
我一直好喜歡書院,仔仔今年升P.6,想幫仔仔報書院,今年書院出左兩名 ...
到時應該南區地鐵攪掂喇掛? 唔駛擔心
ASSUME小六120全部直上, 就有40個位收外來生, 一年約有1X-2X人選擇唔直升

醒目開學勳章 王國長老

引用:請問港同有無獎學金?+甄選條件如何?+Than

原帖由 aminafy 於 15-09-29 發表
請問港同有無獎學金? 甄選條件如何? Thanks!
有,有分唔同程度,最強六年全免。我又唔知點審批,我只知小學部學生小六會有通知(免幾多)。可以去網頁了解下

醒目開學勳章 王國長老

milkcandy 發表於 17-6-7 12:06
請問面試係點? 會唔會好難先入到? 小女好鐘意依間學校, 佢話啲哥哥姐姐好Sharp! 出年會申請入讀 ...

學校會鍾意
有自信
知道自己做緊咩要求咩
英普oral ok
有禮貌有條理

都係果d啦

因為港同學習係較自主,唔會成日要家長簽名、小小事就記過寫手冊果種。所以對學生自理力要求高d。

醒目開學勳章 王國長老

回覆樓主:

有港同家長嗎?而家間校服商做埋今年,6 折散貨,可以睇睇有咩貨想入(聽講細碼斷斷地,但我今朝打去問28褲仲有—-約中二三瘦仔size,估計未斷得嚴重)

醒目開學勳章 王國長老

7788958 發表於 18-5-26 20:21
有興趣!但我見港同校服有幾隻色,有冇分㗎?我個係女😅

女夏
Formal 裙+夏恤衫+bow tie
Casual polo shirt加裙褲顏色自由配搭 (黃或藍衫,卡其或灰裙褲)
以上兩套一定要買,星期一三五casual二四formal

女冬
Formal 裙+冬恤衫+bow tie+optional冷衫/西裝褸(冷衫可買出面黑灰唔一定有學校logo,褸只能著學校西裝褸除非寒冷天氣警告)
Casual 長袖polo shirt加長褲顏色自由配搭 (黃或藍衫,褲得一款),optional fleece褸(但唔買褸又唔可以著出面褸又唔可以著西裝褸)
以上兩套一定要買,星期一三五casual二四formal

四季pe得一款,house tee加pe 褲,但未知咩house唔可以買衫,只能買褲

http://www.hkugac.edu.hk/en_us/aboutus/affair/clothing.html

醒目開學勳章 王國長老

回覆樓主

補充關於褸
春夏秋冬有需要可穿冷衫,背心有袖開鈕圓領v領都得
深藍或灰或黑,或直接買學校logo冷衫
你著十件都得,總之係冷衫,但其他褸就唔得

除非有寒冷天氣警告,否則只能著學校西裝褸(formal)或casual fleece褸(果件叫咩色?灰色定深啡?有學校logo的)

另外舊年學生會出左件黑色印字hoodie,可當校服著,不過今年仲有無得賣就唔知了

醒目開學勳章 王國長老

7788958 發表於 18-5-26 23:06
一三五causal, 二四causal, 咁formal裙幾時著?😅

Sorry
二四 formal

醒目開學勳章 王國長老

7788958 發表於 18-5-26 23:22
多謝你,你真是好好人!

唔好客氣,校服好重皮架!難得有折緊係要大手入

醒目開學勳章 王國長老

12162003 發表於 18-7-17 10:19
幾時出的Email?是中環學校指定那間嗎?因為我到商務他說不可分開買,謝謝通知!
...

岩岩見到
你試下打去漢榮,舊年出版社叫我去漢榮搵
‹ 上一主題|下一主題