用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 港大同學會書院(HKUGAC)交流區
樓主: hkugac
go

港大同學會書院(HKUGAC)交流區   [複製鏈接]

回復 Charlotte_mom 的帖子

Charlotte mom,

歡迎你加入!一向港同的家長都很低調,日後希望多些家長上來。

我是S2家長,上星期六學校有舊書賣,你沒去看嗎?今天第一屆文憑試放榜,祝S6的同學都能取得好成績!

黑皮鞋一定要買,因星期二、四要著formal dress,學校現在都check 得嚴左,但有人著波鞋款的全黑色皮的都得。

二手書你要那本,可pm我。

Charlotte mom,

第一屆DSE成績都唔錯,比預期好,尤其是英文100%達Level 3或以上,History 咁勁,唔知有幾人選修。如果遲D有埋入大學率會更清楚。

中文朗文字典我沒買,因我家有另一出版社字典,上堂都有拿著字典來教書,我想不一定要用朗文那本。

文言文那本,好像和上年不同,我要問問我囡囡。文言文的練習,他們要在學校做的,學校的中文程度頗深。

Maths New Century Learning Card, 我回去找一找。

Pls check pm

學校已公佈Jupas result,有48.6%入到大學,對於第一屆同學有如此成績,已很滿意了。

http://www2.hkugac.edu.hk/img/file/notice/JUPAS_Summary.pdf

SOMAN2603 發表於 14-2-9 20:58
那麼唔識講英文的家長怎算?
唔識講英文的家長要有心理準備,入讀HKUGAC後有好多機會聽和講英文,例如一年三次校長與家長的聚會,因為校長唔識中文,所以都是用英文答家長,但他是識聽的,而且有副校用中文講解。另外家長日見老師,有些外藉老師都係唔識中文,可能要學生翻譯俾家長知。另外有家長會介紹課程的,除了中文科外,其餘的老師都是全程講英文。還有學校通告都是全英文的。

恒心 發表於 14-2-23 01:03
請問家長,是否每個學生都要留校吃午餐嗎?
yes, all students stay at school for lunch. In fact there is no restaurant nearby.
‹ 上一主題|下一主題