用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 好嬲,升左中就係咁?!
go

好嬲,升左中就係咁?! [複製鏈接]

MARTINA,

我個女現在好似人地返工咁, 逢一至五朝7晚7.
因為我女兒本身是泳隊, 每日放學後便直接到泳池操水
上星期又加入埋學校的校隊, 所以佢要游完水返到屋企才做功課. 我見到都鄧佢辛苦.

不過, 總好過在屋企hea!

原帖由 Martina 於 10-9-17 12:08 發表
Carol  Hi hi,

亞女中文科教"燕詩", 有冇呢種感慨 ?

Martina,

完全同意.
我同你一樣都係無check呀女功課, 見佢咁忙, 回到家之後又要做功課, 又要背書, 只有佢唔識做就會問吓我或daddy.

原帖由 Martina 於 10-9-17 11:57 發表
我女已學2種樂器, 反而今年忽然話想學中提琴, 我見佢甘忙, 唔想佢再留校, d功課怕追唔到!   睇定d先

功課因為我冇check啦, 而家佢學咗乜, 去都边個topic 我完全唔知 !  以前好忙架, 而家好似好唔慣 (犯賤) 總是想知 ...

MARTINA,

你個女又係咁忙, 是不是上到中學就係咁?

呀囡學校亦要每個學生參加一人一樂器, 但她已沒有時間, 她學校要求中一學生在星期一及四留校到5:30分, 仲要去游水(星期一至五). 所以寫咗封家長信給學校話唔參加.

MARTINA,

我個女間中學就要中一至中三在學校食午飯, 中四或以上就可以出街食, 咁就慳番d!

原帖由 Charlotte_mom 於 10-10-19 15:49 發表
講開唔開電話, 同大家分享一個故事(有D長, 但好有意思的)

之前上一個輔導課程, 社工導師分享左一個真實CASE, 故事主人係一個中年媽媽, 佢個女中學了, 成日都無黎搭烚, 有一日放學, 無返屋企, 媽媽勁打電話都搵佢唔 ...

Charlotte_mom,

多謝你分享, 我又試改變一吓自己, 學習少鬧少哦,
用感動一刻去另小朋友上心.
‹ 上一主題|下一主題