用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 好嬲,升左中就係咁?!
go

好嬲,升左中就係咁?! [複製鏈接]

王國長老

自從亞仔升左上中一,
d 生活好似好Hea 咁,
無咩功課,書又唔知佢教左幾多?!

今日佢話想留校練波,
預備聽日既校隊選拔,
我話OK啦,但4pm 好走喇。
點知5:30pm 都唔見人,
仲熄埋個電話唔聽,嬲得我!
中一已經自把自為,大d 點算?
剛才佢先打比我話返緊!
我好火打比老公,我想罰佢,
扣佢聽日零用錢,
但老公又叫我冷靜,話個仔大喇,
可以約法三章,可以有自由,
但唔可以濫用自由喎!
真係好小事嗎?唔使表達我不滿?
   0    0    0    0

王國長老

WYmom,Judy,見到你兩個老朋友真好!
亞仔升左中我都唔知佢想點,
個人好似好鬆散咁!佢學校又出名夠自由,
但佢地都唔好好似甩線紙鳶咁款呢!
我覺得自己頭先都好得,忍得住把火,
其實今日呢件小事只係引爆器,
之前好多細細既事情,總之覺得佢好Hea,
佢又好似無咩方向咁,功課都未顧掂,
呢樣club又話join,嗰樣又話想join....
頭先又話佢負責做壁報,我話你又有份?!
死囉,好學唔學似足佢老爸!

王國長老

Joe媽媽,

多謝你提醒,
我一直無諗過亞仔面子問題,
或者好多時只顧自己大人既面子....
同你地傾完心情好多了,
共勉之~~

王國長老

嘩!咁多老友,開心啊!
亞蝦,唔好咁得戚,
睇你亞仔幾時甩你手呀!
真係好多以前小學雜談既朋友,
而家個個仔女大個,
我地又要開始多多學習做中學家長。

王國長老

我個仔用普通Nike 背囊做書包,
小學時都係用護脊書包,
升左中學唔肯用!
佢個書包都超重,仲日日揹住上斜,
幾好呀,我覺得佢Fit 左清減左!

原帖由 441 於 10-9-16 22:56 發表
Hi 各位,

我個女買了個North Face 有護脊的, 都幾好.  折扣後都要$560.    個書包真的很重!

王國長老

我個仔中一唔可以出去食lunch,
係學校訂飯,可能佢運動量大,
佢話食完個飯盒仲未飽,
尤其是有幾日要練波(校隊),
水又唔夠飲,野食又唔夠飽,
我每日再比多$25 比佢,
用黎買野飲同買野食。
‹ 上一主題|下一主題