用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 好嬲,升左中就係咁?!
go

好嬲,升左中就係咁?! [複製鏈接]

點解我呀囡同你地唔同嘅, 佢都係升中一, 但見佢好忙都好唔得閑, 日日都好幾樣功課, 中英文又要默書, Maths又要Quiz, 重要交讀書報告, 放學後又參加校隊、咩學會, 重有網上功課, D時間都好full, 邊有時間hea, 加上晚上安排2、3天補習, 依家就連FB都好小上, 我反而怕唔夠時間完成功課多D。
至於報到, 暫時都OK, 番學一到校門就會call我然後關機, 到放學就出學校門口就開機打比我, 不過有次成7點才call我, 我都忍住唔打比佢, 佢後來話因為太倦都無開電話, 但就差不多回到家。所以通常通電時我都係加點關心及提醒, 尚算順利過渡。

原帖由 Rattie 於 10-9-21 11:32 AM 發表
係我睇錯以為 $50 係車費。我都係預我囡 $50/餐,車費就扣 octopus。

我都係50一餐, 車費扣八達通, 但餘數就要佢入錢箱, 通常食飯會貴D, 但食公仔麵會有一半錢剩, 因為如果同時用作零用錢, 佢要買貴野時會日日食公仔麵, 太無益啦, 所以要分開。學校大圍的費用我比, 而學會/活動特別費用要佢在錢箱取, 零用錢係爸爸比, 我一向好小理。
‹ 上一主題|下一主題