用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 好嬲,升左中就係咁?!
go

好嬲,升左中就係咁?! [複製鏈接]

我個大小姐上中一後, 每日3:30放學, 唔知點解hea到日日要5點才到家門 ?  雖然佢一出校門就打比我, 但我总是擔心佢手腳慢做唔切功課.  出奇地我每晚八點返到屋企佢又做完晒, 又唔再"要求" 我核對功課.   同小學時晚晚十點先做完功課又強烈要求我check 功課是  非常唔同.  

仲有個outdoor 背包, 日日又重又冇support,  我都擔心.     真係果句--長憂99呀 !

我女已學2種樂器, 反而今年忽然話想學中提琴, 我見佢甘忙, 唔想佢再留校, d功課怕追唔到!   睇定d先

功課因為我冇check啦, 而家佢學咗乜, 去都边個topic 我完全唔知 !  以前好忙架, 而家好似好唔慣 (犯賤) 總是想知道她pick up得如何 ?

Tks Rattie,  我地買outdoor 前巳經同個女落過藥, 但佢唔肯我地都冇計.  peer group個個都用outdoor, 我老公同亞女週圍睇過, 亞女都仲係話呢隻 !
佢6年级仲用緊SPI, 亞女話當時全班得3倆個仲肯用呢d老土嘢 !

我frd個仔今年F1用 Nike Air, 我過但d pattern 亞女唔要喎

原帖由 Rattie 於 10-9-16 15:42 發表
我哋幾個中一 mami 最近都幫囡囡轉咗個背包,我係半個用家 ---> 返學時我攞,我都覺得唔錯,你可以去睇睇。亞囡睇中嗰款係20+4 (個底條拉鍊拉開後容量會大咗),折咗唔洗 $600。http://www.protrek.com.hk/cindex.htm

小五小 ...

Carol  Hi hi,

亞女中文科教"燕詩", 有冇呢種感慨 ?

原帖由 humbertcarol 於 10-9-16 19:50 發表
MARTINA,

我個女現在好似人地返工咁, 逢一至五朝7晚7.
因為我女兒本身是泳隊, 每日放學後便直接到泳池操水
上星期又加入埋學校的校隊, 所以佢要游完水返到屋企才做功課. 我見到都鄧佢辛苦.

不過, 總好過在屋企hea! ...

乜可say no 咩?  music 科會唔會fail ?
我仔小學直頭唔可以表現唱歌的,  樂器係必需的了.  
我女而家中學也是如此喎,  況且我女歌声"美妙", 比佢唱歌仲死得快 !   

Sports--我女的PE細胞唔多得佢亞媽幾多 !  

原帖由 humbertcarol 於 10-9-18 00:01 發表

MARTINA,

你個女又係咁忙, 是不是上到中學就係咁?

呀囡學校亦要每個學生參加一人一樂器, 但她已沒有時間, 她學校要求中一學生在星期一及四留校到5:30分, 仲要去游水(星期一至五). 所以寫咗封家長信給學校話唔參 ...

我諗住比400/week,  計算如下:
@$50x5+bus fee $13x5 = $315, 多出幾十蚊就係文具雜費

我女果區唔知d歺幾多$呢, 附近平靚正的歺廳佢都唔識揾啦, 比定多d$ 係身安全d.  $2x 我諗那区冇可能了, 而家在外飲食好鬼貴

車費單程$6.50, 巴士冇優惠的, 只冇mtr才有,對嗎 ?

我都想亞女係校內食, 耐何學校是不准留校食!
‹ 上一主題|下一主題