用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 好嬲,升左中就係咁?!
go

好嬲,升左中就係咁?! [複製鏈接]

係呀!好耐無見!好多位媽咪都是小學雜談時過渡到來的!
我有個朋友個仔F.4去了外國讀書,但係每天都會打電話回家同阿媽傾電話!唔知大家會否覺得好溫馨?

我就唔覺得啦!比"甘"多錢佢出國讀書其中一個目的都是希望他們學習"自立",如果日日都打電話返屋企,表示他仍未學識自立,試問他遇到問題又怎會自己解決?
我覺得現代科技太發達,也令人太濫用了,我們作家長先要學習放手給少年人,給他們空間去學習才是!

原帖由 judy 於 10-9-15 11:27 發表

斯琴高娃,

罕客,好耐冇見,祝好!

麟媽,

可見,你幾咁受歡迎,多啲係到出現啦。

麟媽:
其實我的工作都會接觸到好多青少年,反叛,暴風期時家長可以做的,真是無限的愛與支持,而我自己的信念是將他交在主的手中,我們又怎樣可以保他平安呢?暑假時我囝參加了教會9天在台灣的真理生活營,回來後我覺得他在屬靈上增長了很多,當然他仍會發脾氣,會頂嘴,但是他也會轉得快,意識到自己有錯,我覺得要讓他們的良心有敏銳是我們父母要做的功夫!共勉之!

原帖由 麟媽媽 於 10-9-15 23:28 發表
嘩!咁多老友,開心啊!
亞蝦,唔好咁得戚,
睇你亞仔幾時甩你手呀!
真係好多以前小學雜談既朋友,
而家個個仔女大個,
我地又要開始多多學習做中學家長。 ...

bkfans123:
甘係咪佢鍾意的東西你都買給他丫?你比晒錢佢唔會覺得d野貴(肉赤),有時佢鍾意的東西,我會要求佢比部份錢,佢就會考慮吓買唔買!

原帖由 bkfans123 於 10-9-22 11:58 發表
我就比佢$25/日for食飯only, 吾計車費, 佢成日話我吾比零用佢, 我話..佢咩都係我比錢買 (除左佢特別的喜好外), 要零用做咩 ??  大家話arm 吾arm.

我每星期比$180,(如果只返4日學佢就賺咗)(F.1時$150)連車錢,食飯錢(可以出去食or學校飯堂買),我無過問佢食咩!佢都有好多錢剩的!

原帖由 麟媽媽 於 10-9-27 23:49 發表
我個仔中一唔可以出去食lunch,
係學校訂飯,可能佢運動量大,
佢話食完個飯盒仲未飽,
尤其是有幾日要練波(校隊),
水又唔夠飲,野食又唔夠飽,
我每日再比多$25 比佢,
用黎買野飲同買野食。 ...
‹ 上一主題|下一主題