用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 好嬲,升左中就係咁?!
go

好嬲,升左中就係咁?! [複製鏈接]

我個女唔知係唔係唔習慣日日食出面餐廳D嘢, 已經肚瀉咗成2個幾星期, 看過医生時瀉時唔瀉, 好頭痛!!  已叫佢唔好飲餐廳D凍飲.  看看怎樣.

至於零用錢, 我老公係都要比$800 for 2個星期, 但計過佢$700已好夠用, 過佢都儲咗幾百元這一個月下來.  我開咗個有提款card嘅A/C (in my name) 比佢.  叫佢把所有零用錢放入bank, 要用先襟出來用, 我就拿薄仔print 佢D transactions睇.  我叫佢儲到錢就用card在AMT transfer 去自己個户口, 佢個户口無提款card嘅, 咁就用唔到D savings啦! 我又可打薄check 佢D transactions

我都用過這方法, 但只是霎時感動, 唔使幾奈就故態復萌!!  , 我真係唔知點教佢好, 我同佢講我就嚟要commit suicide

原帖由 Charlotte_mom 於 10-10-19 15:49 發表
講開唔開電話, 同大家分享一個故事(有D長, 但好有意思的)

之前上一個輔導課程, 社工導師分享左一個真實CASE, 故事主人係一個中年媽媽, 佢個女中學了, 成日都無黎搭烚, 有一日放學, 無返屋企, 媽媽勁打電話都搵佢唔 ...
‹ 上一主題|下一主題