用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 好嬲,升左中就係咁?!
go

好嬲,升左中就係咁?! [複製鏈接]

原帖由 麟媽媽 於 10-9-14 18:08 發表
自從亞仔升左上中一,
d 生活好似好Hea 咁,
無咩功課,書又唔知佢教左幾多?!

今日佢話想留校練波,
預備聽日既校隊選拔,
我話OK啦,但4pm 好走喇。
點知5:30pm 都唔見人,
仲熄埋個電話唔聽,嬲得我!
中一已經自把自為,大d 點算?
剛才 ...

我個仔都係咁, 成日話幾多點, 但通常都唔係多. 有時話課外活動, 之後唔見咗兩個鐘都有架. (不過我知佢唔會通街溜.)
佢通常放學先至打電話捭我(學校內不准用手電), 我成日問佢, 請問見唔見我個仔呀, 我唔見咗佢好耐, 好擔心, 我就嚟想報警架la.
佢就會話捭我聽點解咁遲, 學校唔方便打電話.
我叫佢有時間盡可能打電話捭我啦.
其實我都明白學校打電話唔係好方便, 同老師做緊嘢又唔多方便走咗去.
不過我知佢係安全, 而且學校都唔會捭佢留到超過六點幾. 過咗呢個時間我先至會搵仔(這是我的底線, 不過都未試過). 佢哋覺得佢讀咗中學就大個仔/女. 希望有更多自主權, 可能的情況下開始要放手.  將在外, 管唔到咁多架勒, 返而要他們知道他們的責任是要令我安心, 做嘢要有交帶.
我諗我覺得唔對路先最多打電話返學校問. 放鬆d啦! 細路仔係咁架la. 唔可以再當佢哋係小學生, 因為佢都唔會再當自己係.

‹ 上一主題|下一主題