用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 好嬲,升左中就係咁?!
go

好嬲,升左中就係咁?! [複製鏈接]

醒目開學勳章

原帖由 麟媽媽 於 10-9-14 18:08 發表
自從亞仔升左上中一,
d 生活好似好Hea 咁,
無咩功課,書又唔知佢教左幾多?!

今日佢話想留校練波,
預備聽日既校隊選拔,
我話OK啦,但4pm 好走喇。
點知5:30pm 都唔見人,
仲熄埋個電話唔聽,嬲得我!
中一已經自把自為,大d 點算?
剛才 ...
我上年就係經歷晒你家下心情!
relax~鬧得太多就會令大家距離拉遠!小心!

功課~真係會少左好多,好多唔係明天交,所以要教曉佢寫手冊時要 mark 底 deadline
課後活動~好多時都係亞sir or 師兄攪到遲左,佢地又面皮薄唔好意思叫早走 or 打電話回家,有時真係玩到忘晒形(係要講好多好多佢地先上心架,你要表達比佢知你係擔心佢安危)

仲要小心電話問題,要放 locker 就必定要放好,唔好似其他同學懶醒跟身,失手就麻煩(我仔就係 on居居禁係F.1比學校記左兩次缺點

唔好寄望學校對F.1生會好似幼稚園升小一時禁包容,係180度相反,有d學校會好似管犯禁管F.1(可能係我仔學校比我的感覺)

多d了解、幫助個仔適應F.1生活
我有一顆夜空中最閃耀的星星,我有一個墮入凡間的小天使,還有一個祇能容下我的宇宙。多謝恩賜津津樂道

醒目開學勳章

原帖由 hhma 於 10-9-17 11:04 發表
呀仔學琴都無左火
我都驚(我估佢自己都驚)佢要中止
希望順利過度啦
點都叫佢考埋先!同佢講做野可以做到有始有終(雖然考左八級唔代表終結),起碼回頭看都覺得自己有d作為,自己開心媽咪開心!

家下d仔你要又又鬧,有時仲要咋下佢嬌添!
我有一顆夜空中最閃耀的星星,我有一個墮入凡間的小天使,還有一個祇能容下我的宇宙。多謝恩賜津津樂道

醒目開學勳章

原帖由 麟媽媽 於 10-9-27 23:49 發表
我個仔中一唔可以出去食lunch,
係學校訂飯,可能佢運動量大,
佢話食完個飯盒仲未飽,
尤其是有幾日要練波(校隊),
水又唔夠飲,野食又唔夠飽,
我每日再比多$25 比佢,
用黎買野飲同買野食。 ...
佢有冇 locker?我會買定d乾糧比亞仔放係 locker,等佢多個選擇!小食部個d又貴又唔飽肚,亞仔試過放學買份三文治,可能唔新鮮,返黎肚痛

我仔要訂飯,係唔出得街食。所以每星期我比$50,車費、早餐另計。(早餐只食個包)每月老豆比$200零用錢,佢儲到好多錢架
‹ 上一主題|下一主題