用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 好嬲,升左中就係咁?!
樓主: 麟媽媽
go

好嬲,升左中就係咁?! [複製鏈接]

我哋幾個中一 mami 最近都幫囡囡轉咗個背包,我係半個用家 ---> 返學時我攞,我都覺得唔錯,你可以去睇睇。亞囡睇中嗰款係20+4 (個底條拉鍊拉開後容量會大咗),折咗唔洗 $600。

http://www.protrek.com.hk/cindex.htm

小五小六兩年都在作戰狀態,拉得好行,去到中一大家難免會覺得d囝囡 hea 咗好多。

原帖由 Martina 於 10-9-16 13:24 發表
我個大小姐上中一後, 每日3:30放學, 唔知點解hea到日日要5點才到家門 ?  雖然佢一出校門就打比我, 但我总是擔心佢手腳慢做唔切功課.  出奇地我每晚八點返到屋企佢又做完晒, 又唔再"要求" 我核對功課.   同小學時晚晚 ...

我囡本來都想買 Outdoor ga,點知佢唔鐘意outdoor冇間隔,揀咗另外一隻牌子嘅背。用咗一排我覺得唔好咩,咁啱 d S1 mami 講開介紹用 le 隻,大家又都覺得幾好 (包括一個囡囡係 outdoor user)。c 包最重 ge 時候可能已經過咗,下次要換至諗 la。

Peer ge 力量真係5講得笑,至驚佢學壞。

原帖由 Martina 於 10-9-17 12:05 發表
Tks Rattie,  我地買outdoor 前巳經同個女落過藥, 但佢唔肯我地都冇計.  peer group個個都用outdoor, 我老公同亞女週圍睇過, 亞女都仲係話呢隻 !
佢6年级仲用緊SPI, 亞女話當時全班得3倆個仲肯用呢d老土嘢 !

我frd ...

你囡d 車費好貴啊,學生餐通常會平d,多數 $30 樓下。

原帖由 Martina 於 10-9-20 16:32 發表
我諗住比400/week,  計算如下:
@$50x5+bus fee $13x5 = $315, 多出幾十蚊就係文具雜費

我女果區唔知d歺幾多$呢, 附近平靚正的歺廳佢都唔識揾啦, 比定多d$ 係身安全d.  $2x 我諗那区冇可能了, 而家在外飲食好鬼貴 :i ...

係我睇錯以為 $50 係車費。我都係預我囡 $50/餐,車費就扣 octopus。

原帖由 Martina 於 10-9-21 11:13 發表
車費單程$6.50, 巴士冇優惠的, 只冇mtr才有,對嗎 ?

我都想亞女係校內食, 耐何學校是不准留校食!
‹ 上一主題|下一主題