用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 又係BANDING問題
go

又係BANDING問題 [複製鏈接]

我想問下跟據今年派位結果,我地學校全級約170人大約有80-90人派到BAND 1英中(學校無仔細統計%,只係我逐個數),而小女第一次程分既名次係61-70名內,咁我囡屬於BAND幾?謝謝!

以上呢D數據我可唔可以用黎參巧?定還是大可不理?

0    0    0    0

今年已畢業升中呢批,61-70名嘅話,肯定係Band 1.
如果按以往比例,你囡囡應該屬於Band 1.
但明年升中,要參考今年中一分班試D成績來斷定.
估計出入唔會太大,但最好都係提高10個名次,就比較保險了.
加油!!

原帖由 一家的太陽 於 10-9-15 08:31 發表
今年已畢業升中呢批,61-70名嘅話,肯定係Band 1.
如果按以往比例,你囡囡應該屬於Band 1.
但明年升中,要參考今年中一分班試D成績來斷定.
估計出入唔會太大,但最好都係提高10個名次,就比較保險了.
加油!! ...

一家的太陽:
真係多謝你呀,次次我有問題你都出手拯救我呀,thanks!
而加驚緊12月程分,你個小朋友好似讀旅港,有無記錯?

醒目開學勳章 王國長老

原帖由 minijelly 於 10-9-15 00:25 發表
我想問下跟據今年派位結果,我地學校全級約170人大約有80-90人派到BAND 1英中(學校無仔細統計%,只係我逐個數),而小女第一次程分既名次係61-70名內,咁我囡屬於BAND幾?謝謝!

以上呢D數據我可唔可以用黎參巧?定還是大可 ...

band 1 尾

揀學校時要謹慎.

要入band 1學校,考前10名比較穩陣。

多謝各位意見,我都知而加成績有D踩界,我而加全力谷緊,唔該俾D祝福我啦WAKAKAAA~~~~~

祝福你囡囡日日進步,考試一次好過一次.
你囡囡係阿仔學妹,能幫得上,當然應該幫下啦.
阿仔嘅中學生活剛開始,就好似好忙咁.
又係田徑訓練,又話想加入咩咩Club.
希望唔好忘記學生本份----學業.
原帖由 minijelly 於 10-9-15 16:25 發表
多謝各位意見,我都知而加成績有D踩界,我而加全力谷緊,唔該俾D祝福我啦WAKAKAAA~~~~~

原帖由 minijelly 於 10-9-15 16:25 發表

我仔仔都係明年升中,大家一起努力!
送上千萬句祝福,祝願你的靚囡囡成功入到心儀的英中。

原帖由 minijelly 於 10-9-15 10:22 發表

一家的太陽:
真係多謝你呀,次次我有問題你都出手拯救我呀,thanks!
而加驚緊12月程分,你個小朋友好似讀旅港,有無記錯?

一家的太陽真係好好人,佢都幫過我克服心中的焦慮,能夠在網上遇上她,真是有運氣!

原帖由 csk家長jj 於 10-9-16 12:17 發表

一家的太陽真係好好人,佢都幫過我克服心中的焦慮,能夠在網上遇上她,真是有運氣!

係呀~係呀~好彩BK上的MAMI都好幫忙,又唔嫌煩,樂意解答,真係解決左我無數咁多問題呀!

回復 2# csk家長jj 的帖子

csk家長jj,

你仔仔話咁快升中喇 ! 仲記唔記得我問過你關於cks 既問題.. 哈哈..

其實banding係咪真系咁重要?

回復 12# candyc 的帖子

當然重要,決定小朋友BANDING,部署下將來升學問題,對症下藥

原帖由 minijelly 於 10-9-21 21:11 發表
當然重要,決定小朋友BANDING,部署下將來升學問題,對症下藥

I echo your point.

Extremely important in border line case, wrong strategy will drop from Band 1 to Band 2 easily.

原帖由 ANChan59 於 10-9-22 00:12 發表

I echo your point.

Extremely important in borderly case, wrong strategy will drop from Band 1 to Band 2 easily.

absolutely~~可避免錯配啊

banding 的計算方法是:

170 /3 = 56

成績在1-56的屬band 1, 57-113屬band 2, 之後的屬band 3.

還是每校按實際情況不同, 你們又如何知道每年的計算方法呢?

原帖由 wtma 於 10-9-27 17:42 發表
banding 的計算方法是:
170 /3 = 56
成績在1-56的屬band 1, 57-113屬band 2, 之後的屬band 3.
還是每校按實際情況不同, 你們又如何知道每年的計算方法呢?

It's only valid for new schools without open examination record.

Schools with track records, their % of band 1 can be either more or less than 33% for some years. You can check it from the EB website.

From 2007 onward, TSA results will be used to adjust the weighing factor of individual school on the rank order list.

2011及2012升中一
- 2008年「中一入學前測驗」抽樣成績 (50%)
- 2010年「中一入學前測驗」抽樣成績 (50%)

原帖由 cow 於 10-9-28 13:37 發表
2011及2012升中一
- 2008年「中一入學前測驗」抽樣成績 (50%)
- 2010年「中一入學前測驗」抽樣成績 (50%)

hi cow,

咁我想問下呢兩次測驗既成績學校會知道結果嗎?

學校會知上年多小學生是band1,2,3。

2009和2010年升中一都是按2007和2008年「中一入學前測驗」抽樣成績,所以2010年學校是有準確的升中數字。

2011和2012年升中一是按2008和2010年成績,學校應該沒有2010年「中一入學前測驗」成績,所以2011年學校要估計升中數字。
‹ 上一主題|下一主題