用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 20分入到協和嗎?
go

20分入到協和嗎? [複製鏈接]

想問20分入到協和小學嗎? (太子嗰間)
   0    0    0    0

聽講機會都好大.

你會因為協和而放棄大抽奬嗎?

原帖由 kyliejet 於 10-9-16 13:01 發表
聽講機會都好大.

你會因為協和而放棄大抽奬嗎

即係點?唔明

協和係津校喎, 自行成功故然好, 但唔得, 都仲有得抽.

想問下, 協和20分 VS 一呂20分, 邊間比較易中呢?

但好似太子果間會搬去長沙灣. 又再遠左....

我既意思係第一輪20分抽到協和.就冇得玩第二輪地區大抽奬.

但如果你嗰區有其它更加出名的學校,如喇沙/協恩,咁你都冇機會入到了.

協和上午搬長沙灣, 下午留在太子.

下午校今年換校長, 唔知新校長好唔好?

如果有心駁喇沙協恩, 都會用埋首輪做炮灰去駁誠意??

我唔係好明....可能誤會的.

原帖由 kyliejet 於 16-9-2010 04:59 PM 發表
我既意思係第一輪20分抽到協和.就冇得玩第二輪地區大抽奬.

但如果你嗰區有其它更加出名的學校,如喇沙/協恩,咁你都冇機會入到了.

協和有咩優勢 ?

FOR ME, 如果唔介意遠, 佢係基督教, 有多5分.

但我暫時會考慮最近屋企的基督教小學.

原帖由 ICbaby 於 16-9-2010 10:04 PM 發表
協和有咩優勢 ?

協和太子是油尖旺區. 升中入九龍華仁書院的人數不比油天低(當然, 協和是比較多學生一點).

至於搬走的長沙灣協和, 本是上午班, 成績比較好. 不過沒有九華的深水土步區, 加上SFA等校爭長沙灣天主教, 未免少了優勢.

原帖由 ICbaby 於 10-9-16 22:04 發表
協和有咩優勢 ?

協和比較易.

原帖由 dlmcdlcl 於 10-9-16 13:28 發表
協和係津校喎, 自行成功故然好, 但唔得, 都仲有得抽.

想問下, 協和20分 VS 一呂20分, 邊間比較易中呢?

但好似太子果間會搬去長沙灣. 又再遠左....

咁樣, 太子協和是下午班來的嗎? 即係自行揀協和都仲有太子呢間可以揀?? 是全日制嗎?

我有20分,一心諗住TRY一呂,但聽另一位BK媽說,到叩門階段要靠人事,我唔識校長的,會否20分揀協和比較穩陣?

TKS

原帖由 nicolemummy 於 16-9-2010 10:14 PM 發表
協和太子是油尖旺區. 升中入九龍華仁書院的人數不比油天低(當然, 協和是比較多學生一點).

至於搬走的長沙灣協和, 本是上午班, 成績比較好. 不過沒有九華的深水土步區, 加上SFA等校爭長沙灣天主教, 未免少了優勢.

...

太子協和本是下午校, 現在已全日制了.
一呂真的太多人爭, 比九龍名校競爭有過之而無一及. 當年幼園同學仔, 20分識校長第一輪都入唔到, 第二輪大抽獎唔中. 因識校長要叩門成.太子協和幼園同學仔15分第一輪已入.

原帖由 dlmcdlcl 於 10-9-16 22:25 發表
咁樣, 太子協和是下午班來的嗎? 即係自行揀協和都仲有太子呢間可以揀?? 是全日制嗎?

我有20分,一心諗住TRY一呂,但聽另一位BK媽說,到叩門階段要靠人事,我唔識校長的,會否20分揀協和比較穩陣?

TKS

...

Nicolemummy

請問你知唔知協和(太子)是否一間好學校?

程度如何? 校風好嗎? 小朋友讀得開心嗎?

細佬因宗教及舊生有20分, 應該直入協和定大抽奬馬頭涌官小?

爸爸當年是下午校畢業生.

細佬自行如果唔選協和,得10分,大抽奬又不一定抽到第一志願.我有唸過只要在協和保持Band 1成續, 仍有機會升到華仁,聖方濟等Band 1英中呀.

這樣想對嗎?

明天協和有Open Day,佢地張招生話如果首輪選協和,如果唔得你再去叩門佢會優先收.
上佢地網址睇下.

請問open day 係咪就咁去就得? 定要預約? 同埋幾點至幾點?  many thanks.

原帖由 chingching2005 於 10-9-17 13:21 發表
明天協和有Open Day,佢地張招生話如果首輪選協和,如果唔得你再去叩門佢會優先收.
上佢地網址睇下.

原帖由 nicolemummy 於 10-9-16 22:14 發表

...

協和上午校搬至長沙灣後,就入了深水土步區。雖然跟華仁是不同地區,但是中學派位校網是有別於小一派位校網。

前年,我朋友的兒子就讀深水土步區小學,校網是有得揀華仁的,而他也派了華仁。

現時,上、下午校的一和二年級都是全日制了。

至明年初,長沙灣新校舍落成後,上午校遷出太子後,兩所學校各級都全面為全日制。

原帖由 chingching2005 於 10-9-17 13:21 發表
上佢地網址睇下.

9月18日(星期六)的Open Day是上午校舉辦的。
上午10:30-下午1:00

課程講座: 上午11:30-中午12:30

在開放時間內,是歡迎Walk in,但講座就不知如何安排。
查詢電話: 2381 4343

http://www.heepwoham.edu.hk/

http://210.0.143.247/1011/1011news/funfunshow/funfunshow.htm

‹ 上一主題|下一主題