用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
go

有無1I班同學仔?? [複製鏈接]

My daughter is called ZOE.

88654321 : 你囡囡Zanita!!!! 上次有份功課 (好似生命教育或是READING@@)  要他們畫班中的好朋友...Zoe 畫了Zanita呀!!! 她說她是我好朋友呀!!! 跟住我就跟她說:啊!吾怪得你們好朋友啦....個英文名都是ZZZZ. ^.^

我囡囡跟你們一樣,頭兩天不停吾見嘢....我都有在內聯網尋物呢??? 記吾記得我呢??? 我係吾係好麻煩呢!!!  我常常都CHECK 個IMAIL嫁...得閒在那裡都可傾下啦!!!

亞囡學PIANO...老師話今年應想她適應下先,預計出年才參加...G3就可能可幫她報考三級試!!

Hazel ma,

ZOE竟然大懵到話吾知同HAZEL一架校車喎!!!
你們也是坐Q車的???? 住沙田區???

原帖由 heiheima咪 於 10-9-21 13:52 發表
zoe ma,

睇你網名, 我估到你個女叫什麼名, 我個女第一個識同學仔就是你個女了, 我地個女是同一校車架.

那星期四她在那段時間去學呢?? 可否買多個二手放在學校不用她這麼辛苦呢??? (因之前都有聽到一些高年班的家長說這個辦法)

quote]原帖由 88654321 於 10-9-22 15:56 發表

最煩係佢編唔到Tue學,要Thu學, thats mean要帶2日. [/quote]

在youtube 找到一些片段跟你們分享(在校內聯網也發出了)

小朋友在ICQM的片段...
http://www.youtube.com/watch?v=B5awIwAgvDw

派了!!!你看看手冊第一頁簿皮那邊,應該貼在那裡的。

你們每天有足夠時間跟小孩子做晒/對晒所有家課、練樂器、上網、念金句等嗎?? 我們每天都好忙咁!! 一回家4:30便不停追不停做...很快又到9:30,又要準備上床了....吖!點解咁辛苦的.....真的沒時間再溫下當日的課文了... >.<

請各位分享下你們的行程!

~~~~~~~~~~~~~~~~~~
4.45 -5.30 回家茶點小休
5.30-6.30 做家課,對家課
6.45 -8.00 晩飯
8.00-8.30 洗澡
8.30-9.15 練器樂
準備飲奶,擦牙9.30上床

最近要做上網每日一篇....差不多要到10.00才可上床...其他的網上練習真的沒時間做了...等我們還參加了鬼咁多!!

原帖由 heiheima咪 於 10-10-4 00:28 發表
唔知大家有沒有訂網上功課(i-learner)派了username & password 未?

你也是李太車??? 那我們便可有多些照應了!!! 你們住在廣X苑???  我們在康林呀!!!  遲些可約亞女一齊玩、一齊溫習啦!!!  HAZEL有冇參加什麼課外活動呀??  我其實想找一些英文班給她,但看現況,時間真的不夠用!!!  
你是全職上班?? 我是兼職的,所以時間較彈性....有時間CALL 我啦!!!  遲些PM你,或你在ICQM 內EMAIL我啦,等我知HAZEL中文名呀!!

原帖由 heiheima咪 於 10-9-24 16:11 發表
ZOE MA,

ZOE 梗係唔知邊個hazel, 因為我個女介紹自已用中文名.
我地遲你一個站上車. 住你下面果幾座. (我個女話你地住係我地上面果幾座)

可能會有好多位老師教小提琴的,你有沒有看看小朋友的Lesson Journal內老師有沒有寫低,如不太趕...你也可將你的電話或訊息寫在那裡,他一定看到的。 我囡囡個鋼琴老師在第一堂已寫下他的聯絡電話在JOURNAL內,我本想沒必要都不想打擾人....怎知在第二堂,那位老師又再寫下MSG叫我聯絡他,原來他想講講他的教法和亞女的情況給我知...那我又覺得這老師都幾有責任心喎!!

原帖由 WanYHZ 於 10-10-12 22:53 發表
各位好!
我是 ZephanyWan 家長, 借問教小提琴的男老師叫什麼名字, 阿女次次都唔記得
試過致電學校留下口訊又沒有回覆

亞女話明天要評估【生命教育】??? 但學校網又冇POST喎!!!  是真的嗎?  範圍那裏呢?

哈哈...! 亞女今天回來說今天冇評估"喎"!! 那我就問她是不是之前聽錯呢?? 她說沒有...但今天老師又話下星期又有評估喇!!! 所以,我想....上星期可能提他們將會有評估乍!@.@

MATH SIR...^6^  我問極這位叔叔 (亞囡認容) 都沒回音...跟著只在手冊上寫下電話,同亞女講叫媽咪自己打去電話熱線查下啦.... 結果....原來不是人們網上的密碼錯...是他們寫錯亞女個LOGIN ICQM NO. 呀!!!
你們有冇留意到MATH的練習好似不是同一個人批改的...d筆跡有時會不一樣,而且會改漏的...

原帖由 88654321 於 10-10-17 16:45 發表

剛剛問咗個女, 亞女都話係,但無講範圍.
係呢,亞math sir覆咗你密碼未呀?

我們是消費者....有吾滿意當然要提出。
如果情況冇改到,不如靜靜地幫他跟學校講換老師把喇....因為我們入來讀都想小朋友在有音樂環境下開心學習的,怎能怕了器樂課....NO WAY!! 我們要為小朋友做點事的。
原帖由 WanYHZ 於 10-10-19 00:37 發表
其實阿女係比阿小提琴老師丙,要佢背譜,結果當然係流淚收場! 
之後佢想起器樂堂就會驚驚地 ,聽講阿女個小提琴老師Mr. Ling (唔知全名)係全校出名有性格 ...但係為阿女所以都要硬住頭皮找他傾傾 ...

G1 中文"手/足"部有什麼字例...

由於筆順工作紙交了給老師查問錯誤...所以未有發回....想問問明天評估中的"手" 和"足" 兩張工作紙中的字例是什麼呢??  謝!!!

我又冇問題喎!! 我還SET咗喺'我的最愛'得閒就睇下有冇我哋班家長講嘢, 吾怪得咁少人留言喇,吾通好似你咁成日入唔到嚟???
原帖由 heiheima咪 於 10-10-22 15:50 發表
點解成日都入唔到教育皇國?

唔該晒!!! 但我都是今天才看到! ^0^
因為那天都是跟亞囡溫到9:00左右便要她準備刷牙上床了!!! 每天放學後真的吾夠時間用!!!
原帖由 88654321 於 10-10-20 21:01 發表

打,掃,捕,拿,拍,跳,跑,踢,跌,跟.

咁就好喇....大家都開心晒...
嘜小提琴都有分派別的嗎....?  那有何分別呢???
因為...我想亞囡遲些可能副俢的...但我們一點都不認識的,請賜教!!!

原帖由 WanYHZ 於 10-10-28 08:29 發表

寫左封信啤啊器樂科班主任,終於安心d
佢話小提琴老師唔會再加多d譜比阿女背,只要佢背考試個兩首,甘都冇甘驚。
跟住小提琴老師會用Suzuki Violin Method,阿女學開蓧崎,甘就可以互補不足囉!:loveliness: ...

HEIHEIMA,

sorry for my late reply,,,  I am very busy coz no maid this period!!  long time no come to here!!

其實沒大不了...小朋友鬧情緒啫!!! 當然理解!! 我老公話亞仔原來自己坐在車頭時,,,不開心到流眼淚呀!!! 所以我老公不停跟他說話,希望分散他的 心情....下次都是讓他玩下好了!! 此終..學校旅行是他們的大日子...要盡興才是的....今次是我們不對!!! 叫哥哥唔好嬲我們多事就真呀!!!

得閒找我們啦!!  我每個星期六都到"你那面"學游水的!!!

原帖由 heiheima咪 於 10-11-10 20:55 發表
ZEO MA,

SORRY LA, 我個仔係咁成日趁daddy 唔係度就發脾氣, 因為佢地只怕daddy. 真激c 我.

亞女有話何老師冇返, 冼老師來代堂咋! 我以為是音欣兩節啫! 跟住她就給我看在堂上畫的圖畫囉!! 又要到明天補考@.@
88654321: 你除了囡囡在ICQM讀外,還有沒有兄姊在這裡呀,我想問這些家長他們對今年的老師和課程的比較及感想呀!!
原帖由 88654321 於 10-11-22 19:05 發表
聽囡囡講, 今天又有miss請病假, 開學2個幾月巳聽到佢話咗幾次有老師請病假, 當然有病就唔好番學校係啱, 但每次老師無番,佢就話會成堂响到電視,or DVD, 今日連續頭4堂無老師(病了), 佢話4堂都响到睇圖書or畫畫, 唉! ...

heiheima,我冇你的手提呀!!!  快D check FB 我找了你呀!!!

Katie ma,
你有冇問班主任有關何老師的請假問題呢?? 班主任怎回答你呢???
下學期她好像仍然一樣...經常ABS喎!!!  怎算好....下下都是MONDAY DAY OFF!!! 將四堂內容谷晒在星期三兩節追晒.....即是他們只用兩節時間要學晒六節的課程....怎可能呢???
真的要跟學校反映下....如是ABS都應該預早安排跟其他老師調堂喇!!!

‹ 上一主題|下一主題