用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
go

注意事項 [複製鏈接]

Good idea!
雖然我自己有mark 日曆, 但都會記錯日子, 好似星期二阿女已經同我講今日要帶燈籠, 但我睇錯日曆仲同佢講係下星期o添.......
不過為左方便o的唔得閑o既媽媽, 不如大家簡單地將o的要做o既事同日子一齊打響subject度:-
如: 9月16日記得帶燈籠返學呀! (之類字眼)

但如果有時間o既媽媽請發一個reply. 等佢可以keep on TOP.

唔知大家同唔同意?

原帖由 Jeco 於 10-9-16 13:15 發表
大家有無發覺好怕記錯通告啲重要事項呀? 例如今日開始要帶燈籠, 22號要著中國服式, 有時無端端放教師發展日假期又怕唔記得! 不如大家日後係到預早兩日提點吓大家, 好嗎? ^-^ 我日日都習慣上黎依到望望架, 如果大家都 ...

我一早就知燈籠要留在學校幾日, 所以同阿女講o左, 佢有幾個燈籠, 只簡了第二鍾意o個個帶返學校. 因我怕好她日日問, 所以一早講比佢知.

原帖由 蚊蚊PIG 於 10-9-17 16:40 發表
同意呀!

我囡囡帶左個三眼小子燈籠番學校,琴晚臨訓時,眼泛淚光問我: [點解三眼小子無攞番屋企既?] 哈哈!

提一提:
9月24日 生日會
- 生日月份小朋友可穿便服,其他小朋友仍然穿校服
- 要帶書包、不過唔駛帶書,茶點袋要帶 ...

因為我知佢契媽送o個個佢係最鍾意o既(三眼仔) , 所以我一星期前已經問定佢帶邊個, 仲連上年o個個都比佢簡, 點知佢第一次係話帶三眼仔, 我一定要講清楚比佢知, 如果唔係佢日日問我都唔知點, 而且三眼仔而家晚晚都會陪佢瞓覺
    o架.
不過佢將飛機帶返學前都問完又問點解要留低. 我有解釋比佢知. 不過我知佢都有自己再問 MISS , 因為佢放學識同我講 MISS 話星期三會比返佢..

原帖由 Jeco 於 10-9-18 00:51 發表

我都知會留係學校, 但我又醒唔起要同囝囝講聲, hehe...好彩佢又無咩所謂, 仲一返到屋企好開心, 話見到好多燈籠, 仲係到數有巴士, 的士, 飛機....^^ 到第二日返學我仲可以講: 快啲返學啦...返去睇吓你個燈籠先...佢 ...

其實佢唔知幾時係星期三 , MISS 講佢跟住講.
不過我而家日日叫佢自己執包, 有時佢又會撞中今日係星期幾, 但有時又亂答. 到星期四, 五佢實答星期三, 因為星期三著SPORT WEAR 可以上 PE 堂.

原帖由 Jeco 於 10-9-18 09:33 發表

你囡囡真係好懂事呀! ^^ 佢又明白幾時係星期三! :p

即係話如果你係當月生日, 你有自備蛋糕, 就 "架世堂"o的. 可以同自己個蛋糕影相. 我30年前都試過, 屋企唔係有錢, 又係讀屋村幼稚園, 但爸爸就訂了一個5磅蛋糕給我返學校開生日會, 細個唔懂事, 而家見返張相先識開心..........

有o的餅店蛋糕可送貨, 但要同學校夾好時間同問佢o地個雪櫃有幾大, 如果唔係就..........

原帖由 poon小朋友 於 10-9-20 13:58 發表

通告話....生日會茶點有"西餅,蛋糕,維他奶,生果同禮品"
家長可要當日送蛋糕來學校交替,加添歡樂氣氛,為其留下美好回憶.......
我諗學校意思係...如果你囡囡有自己鐘意嘅蛋糕開party會開心d ......
我諗要自 ...

ENGLISH NURSERY RHYMES 只有BOOK 1. 你睇緊邊度覺得CONFUSE 呀?

原帖由 rosebud 於 10-9-29 22:23 發表
明天是否帶ENGLISH NURSERY RHYMES - BOOK 1? 我對張notice 好confused ,不知是否真係book1 定 book 2?

係呀! 唔駛帶. 因為做 REVISION. 你睇下9th week 嘅  sounds & shapes of letters就知啦!

原帖由 rosebud 於 10-10-1 07:36 發表
又開始整timetable了 !想問下,11月4 至 8 (即第一個星期) , 是否完全不用帶english for kids 呢 ?thank you

係呀! 不過你都要留意 普通話同唱歌書是否要帶. 因為班班都有啲唔同.

原帖由 rosebud 於 10-10-4 08:20 發表

Thank you 媽珠 ! 即是今天帶:

What a Mess
吃得健康
好吃的蘋果

我以前讀小學就係噉, 每學期老師給一張新的time-table. 格式同你講嘅一樣.
但而家時代唔同, 小朋友讀書我哋大人都要陪佢一齊讀, 做功課又要一齊做.由其是"研習"嗰份.
如果你唔想自己噉煩, 你好似我噉. 每個月花十零分鐘, 睇 清楚張進度表. 再做一張有公仔嘅 TIME-TABLE. 每日照張 TIME-TABLE 叫小朋友自己執書包. 你咪煩小啲囉 . 小朋友真係識執o架. 張time-table 啲書唔同咗阿女都會問我   o架!

quote]原帖由 Jeco 於 10-10-3 22:56 發表

我都覺得都幾亂咁, 我記得以前細個讀書, 會有個TIME-TABLE, 星期一至五一隔隔咁, 分得好清楚一望就知星期幾帶咩書, 但而家同亞囝執成日要渣住, 睇完依張又要睇果張, 睇完面又睇低先睇得掂執啲咩書既! 係咪有啲好啲 ... [/quote]

http://photos.baby-kingdom.com/hk/search.asp?username=533824&album=3x30aW3njV

或者入王國相簿內找 timetable

Hi! Miuccia224,

我只係教佢每日係打直睇(相) ,當然要教佢睇星期幾, 之後我叫佢執書包, 同佢講今日係星期幾, 佢就自動波 . So far 未試過執錯.  下面啲 memo紙係我自己睇嘅.

原帖由 Miuccia224 於 10-10-4 21:52 發表
Hi 媽珠,

Your idea is very good.

Please check the PM for something checking.

Thanks & best regards,
Miuccia224

希望有啦! 我估呢兩個禮拜應該有NOTICE 出.

原帖由 rosebud 於 10-10-6 14:17 發表
我早排好似見過有媽咪留言,萬聖節都有服裝日,唔知今年有無呢?

深淺唔係問題, 最緊要學校教得小朋友明白就OK. 如果你想知, 你留E-MAIL, 我E幾頁書你睇.

原帖由 popcorn11202001 於 10-10-5 14:14 發表
我都覺呀,THANK YOU VERY MUCH~
另外我想問下咁多位家長,可唔可以分享下K1開始英文難唔難GA?因為我小朋友係YORK讀緊PN,學校冇英文書同VCD比我,淨係得個進度表,所以想大概知K1既程況,THX ...

e 咗啦! 共工個e-mail.

原帖由 popcorn11202001 於 10-10-6 16:51 發表
RE媽珠:唔該哂你
E-MAIL:[email protected]

Hi! popocorn11202001

教細路唔一定要書, 老師有本大書o架, 夾在黑板一齊睇. (阿女講) 佢哋帶返學啲書唔係次次都上堂都睇自己書. 有時會睇大書.
L2 先有劍英, 我個女N1冇.
課外活動我冇 JOIN. 因為我知阿女實起唔到身(佢現在返 PM CLASS) .

原帖由 popcorn11202001 於 10-10-7 10:55 發表
多謝你媽珠,你第2個e-mail 入面有d野我小朋友而家都學緊呀,不過學校就冇呢d書比我,但係番到屋企聽到佢成日係度講,其實睇番d書,程度都算ok喎,多謝你既分享^^無言感激
另外我想問下你小朋友有冇join劍橋試或者其他課外 ...

Hi! Miuccia224,

sent 咗啦! 睇下收唔收到.

原帖由 Miuccia224 於 10-10-8 01:48 發表
Hi 珠媽

I don't know why i have tried several times but I still cannot read your schedule.

Would you mind to send me via email under
[email protected]

Sorry for any inconvenience caused.

thank ...

Hi! BB Tao + chumimibbmama,

啲書你哋都有o架. 其實你哋係咪想要time table 呀? e 咗比你哋啦!

原帖由 chumimibbmama 於 10-10-7 10:21 發表
媽珠:唔該你可不可以email 比我, THANKS!

sent 咗啦! 請 check 下e-mail .

原帖由 meimei05 於 10-10-8 21:22 發表
Hi 媽珠

can u send me time table at [email protected] ?

many thanks!

return mail 話 send 唔到, 係咪 e-mail address 有問題呀?

原帖由 媽珠 於 10-10-8 22:56 發表
sent 咗啦! 請 check 下e-mail .

已經 SENT 咗, 請 check e-mail.

原帖由 mifmifmif 於 10-10-11 16:50 發表
Hi! 媽珠

可否 e-mail 個 time table 給我 呀?
thanks

我相信佢係提我哋 EFK 本星期要改帶 BK 2. 唔係日日帶, 跟 SCHEDULE 就得.
另外童唱童學普通話本星期開始都要改帶BK 2啦!

原帖由 Jeco 於 10-10-19 09:34 發表

係咪意思係日日要帶呢?
‹ 上一主題|下一主題