用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 很矛盾,言語發展遲緩,係咪就只教廣東話不教英文? ...
go

很矛盾,言語發展遲緩,係咪就只教廣東話不教英文? [複製鏈接]

我之前用緊Disney美語世界,現在才開始同佢用廣東話,但佢好鍾意睇Disney美語世界D書同DVD,係唔係要全都收起佢呢????因為佢習慣左每日都睇DVD,我唔比佢睇佢就發好大脾氣,點好呢?????

而家囝囝讀緊ESF K1,係全英嘅國際學校,咁係咪應該轉返普通嘅幼稚園呢????

其實我地真係想比佢一路讀IS,我地鍾意IS嘅教學模式,無奈係佢開學之前先知佢係"自傾"..........我地嘅情況同"January"好相似,正如她所說 "家人全講中文, 我同老公英文一般, 用菲律賓工人. 我仔係鬼仔一名, 兩歲半之前只講英文. 我地就佢都講英文. 但越大要講既野越多. 其實吾夠用同埋吾到肉. 始終我地吾係外國返來又吾會移民".........所以決定要個仔轉番中文,但係我地仍然希望將來佢可以讀IS..................

原帖由 someoneelse 於 10-9-20 10:16 發表
你要先攪清自己心意...睇你放小朋友響 ESF,你原本是打算給孩子走 IS 路的,對嗎?抑或是好像有些家長只想孩子初段有較好的英語基礎,之後還是會轉孩子回本地小學?

連我囝囝(差不多5歲)在內,認識不少小朋友都是讀國際學校的.. ...

回復 16# someoneelse 的帖子

多謝你的寶貴意見,其實囝囝由確診到現在只係一個月,其實目標都未係好清晰,我地只希望用正確嘅方法去幫佢,但我地揾過AP, Step, 協康.................佢地嘅意見都唔同,係lee度D家長亦有不同嘅見解, 究竟咩方法先適合呢?????而家只有"嘗試"..............
‹ 上一主題|下一主題