用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 將入讀或已入讀黃大仙竹園南的特殊幼兒中心 ...
go

將入讀或已入讀黃大仙竹園南的特殊幼兒中心 [複製鏈接]

等了差不多一年,今天終於收到社處的通知,可以入讀這間新開的學校.
收到電話時,個心有點不知所措,但其實都會讀,因為這所中心早在上年已揀選的,是協康的次選.
要做白老鼠當然有些不安,但無辦法啦!!
希望大家可以多點聯繫,令這所中心精益求精,不斷改進.
   0    0    0    0

其實我都好擔心, 因為太新啦, 老師唔咪個個都咁有經驗, 有D係新入行, 我問個經理, 佢話佢唔太清楚老師D資力, 跟住佢話: 我諗應該都超過5年掛...    我心諗, 連經理好似都唔咪咁想講咁, 經理無理由唔知架, 佢都需要知D老師同嬸嬸既資力而編配工作比佢地架麻, 無理由一D都唔知

同埋老師講野唔得肯定, 比較求其, 無咩柯求, 講野比較柔弱, 呢點係我同我媽咪都好明顯望到..

可能我個仔返開育嬰, 老師會用好肯定既語氣同小朋友講野所以對呢點有點其望

而家我個仔讀緊協康(太子中心),師資都算好吧!!

所以我打算除了返這裡外,下午都會找些課程比佢上,補補佢!!

原帖由 我係女仔 於 10-9-17 21:53 發表
其實我都好擔心, 因為太新啦, 老師唔咪個個都咁有經驗, 有D係新入行, 我問個經理, 佢話佢唔太清楚老師D資力, 跟住佢話: 我諗應該都超過5年掛...    我心諗, 連經理好似都唔咪咁想講咁, 經理無理由唔知架, 佢都需要知 ...

原帖由 besmart 於 10-9-17 22:31 發表
而家我個仔讀緊協康(太子中心),師資都算好吧!!

所以我打算除了返這裡外,下午都會找些課程比佢上,補補佢!!

小朋友大部分時間都係學校, 因為全日,好多樣野都係學校學, 萬一出面係好既, 而學校又唔洗點樣守X距既, 咁都好似無咩用...
可能我諗得太多啦...真係仲挑剔過自己揀老公呀
希望佢地學校日後會進步啦

其實最緊要係老師肯聽家長意見, 不斷努力

我都收到社工電話, 獲派竹園... 但依家依然十五十六, 未揸定主意讀唔讀好... 因為k1開學無耐, 呀仔又好似適應得唔錯...

beautyshirley,

如果你唔要個位, 就唔會再派S位俾你了。想再要S位要重新排過。另外咁呢一年都冇政府服務了, 最快都出年先有E/I位俾你啦, 呢一年要自己要出晒D ST, OT訓練錢。  一個月幾千蚊VS 一個月$354。如果佢讀竹園可能都好快適應到。

心大心細係因為跟開呀仔嘅st 同 ot 都話e位適合佢多啲, 因為佢家陣其實已經唔係差好多...

之前係因為擔心佢啲情緒同行為問題所以先諗住讀s位, 但無諗過佢讀普通幼稚園都適應得唔錯, 幼稚園老師都話佢可以同其他小朋友一齊玩, 只係上堂間唔時遊吓雲, 但無扭過計或者發脾氣...

我都知如果放棄咗個s位就要重新排過, 話晒都等咗成年先排到...

依家最苦惱嘅係點先至係最適合呀仔... 好驚揀錯...

好煩呀, 下個星期內就要決定啦

我今日已經係deadline 喇, 所以下午最終都call 咗個社工, reject 咗個offer...希望條路無揀錯啦~~

希望我空出o黎個位可以比倒其他更有需要嘅小朋友啦~~

reject 咗就無o架喇, 無論e/s位都要由頭排過, 除非有醫生證明小朋友情況改善, 才有機會保留原有號碼轉排 i/e位

school hour 係8:30am-3:30pm, 包早,午餐及茶點, 如果唔食早餐就可以返晏少少, 如果要返自己額外加的training 可向centre 請假, 但你想只返半日我就唔知得唔得喇, 不如你直接打電話去個centre度問啦, 我諗啲資料會準確啲。 放心啦啲社工好好人, 上次我參觀時佢都同我講得好詳細, 仲同我分析我個case。 如果時間許可,其實我建議你可以約佢哋實地了解吓個centre。

原帖由 ikebukuro 於 10-9-25 16:16 發表
Anyone know the school hour?
I know the children at S place attend full-day, but is it any exceptional case? Can I request to attend half day only? or bring him out for lunch? (since I don't want my B ...

原帖由 beautyshirley 於 10-9-25 18:14 發表
school hour 係8:30am-3:30pm, 包早,午餐及茶點, 如果唔食早餐就可以返晏少少, 如果要返自己額外加的training 可向centre 請假, 但你想只返半日我就唔知得唔得喇, 不如你直接打電話去個centre度問啦, 我諗啲資料會準 ...

我星期一果時都早上去過, 見到一個媽咪係度參觀
但我兩次約左社工, 但到當日都係搵其他人接待我

到這一刻,我暫時在這間s位所遇到的職員都是很好.

我都會打算在放學後加些個別治療,好讓囝囝繼續進步.

我想最近社工們都應該很忙,因為要忙著安排辦入學手續.
佢直頭話今個星期見完,最快可以10月4日開學,但我要一個月通知退學,所以我個仔11月先會過來這邊開學.

希望大家繼續上來,多些交流.

原帖由 我係女仔 於 10-9-27 13:31 發表

我星期一果時都早上去過, 見到一個媽咪係度參觀
但我兩次約左社工, 但到當日都係搵其他人接待我

我都係報讀竹園呢間學校, 環境好新淨, 仔仔都是十月中上課, 希望呢間學校的導師唔錯啦.. 不過最麻煩是佢地還未有校巴接送番學. 變得辛苦啲囉........ 有冇住得較遠的媽媽?
‹ 上一主題|下一主題