用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 將入讀或已入讀黃大仙竹園南的特殊幼兒中心 ...
樓主: besmart
go

將入讀或已入讀黃大仙竹園南的特殊幼兒中心 [複製鏈接]

我都有問個社工呀??佢話得一張咋!!唉!!得一張的話,接送方便真的有點問題.

原帖由 Capricorn2521 於 10-10-25 14:33 發表
我仔讀果間s位有2張接送咭的。

如你有須要,應該同學校反映吓。咁學校有冇話,如有不同家人接送的安排是如何的呢?

讓我們繼續觀察吧!!

原帖由 曦曦mummy 於 10-10-25 20:15 發表
我今日第一日送仔仔番學, 所以重未收到接放學咭, 不過我反而是concern佢地的經驗是否真係ok? 同埋有冇愛心同耐性. 好像我今日接佢放學途中在走郎見到我個仔仔, 咁個姑娘帶班小朋友去廁所, 佢可能以為可以走便離隊,  ...

其實在家長立場,最緊要小朋友安全。我又吾信第2個家人冇咭吾比接放學。最多在接放學時先致電媽媽 (或媽媽預早跟學校說明今天亞邊個會接小朋友放學及/或留下身份證編號) 及記下接送人身份證編號,當然在放學時間再致電接送人confirm小朋友安全。須然係煩,但只要目的達到,就要彈性d處理,因為學校一定有他們的規舉。而規舉係死嘅,人係生嘅,要自己想想辦法。

而我亦相信學校會不斷檢討政策,只不過佢地吾會話你知幾時改。你說得對,繼續觀察吧!祝好運 !

原帖由 besmart 於 10-10-25 21:28 發表
我都有問個社工呀??佢話得一張咋!!唉!!得一張的話,接送方便真的有點問題.

Sept-09

原帖由 ikebukuro 於 10-9-17 22:35 發表
besmart:
May I know when you start to wait for S place? Last year? which month?
Many thanks!

我有問過,佢話基於安全問題......正如該家長所講, 去到呢個地步,真係做到咩嘢,希望佢地的經驗真的可以幫到小朋友啦.

原帖由 ikebukuro 於 10-10-25 20:59 發表
Hi,
my son will also study this centre in mid Nov, I also worry about they are caring or not. My feeling is not very good also, but I've already confirmed the place, so it seems nothing we could do. B ...

我所知全校都是上全日班, 當然開始上學時會是適應期, 若然小朋友的行為可以的話, 會慢慢讓學生上耐一點時間直到番全日為止.

原帖由 ikebukuro 於 10-10-25 21:01 發表
And also do u attend the lesson (1.5hr) with your son together today? (as I forget to ask whether the first few day we can accompany with our son)
How the teacher? and what they had done?

全部學生都是自己番, 冇家長陪....當上到學校 幫小朋友換完鞋仔就要上課室,所以你若然問我佢地做了些甚麼, 我也只可答你, 我唔知道, 只可以講,到放學時你試許不斷問個老師佢地(小朋友)上課的情形怎樣.

Hi 曦曦,

Heep Hong Private "S" class is same arrangement.
They will not allow mother to seat-in.

Besmart

原帖由 曦曦mummy 於 10-10-26 15:39 發表

全部學生都是自己番, 冇家長陪....當上到學校 幫小朋友換完鞋仔就要上課室,所以你若然問我佢地做了些甚麼, 我也只可答你, 我唔知道, 只可以講,到放學時你試許不斷問個老師佢地(小朋友)上課的情形怎樣. ...

明天我的囝囝就到這裡開學,好緊張.希望可以順利過度啦!!

阿仔入讀這間學校已半個月,進度理想,可按編排的時間上學,沒有哭,很融入.星期一是開放日,不用返學,跟著時間表,很快就可以返全日,好嘢!!不過我對佢呢方向都無咩疑問,因為轉校都已不是第一次.

我老公覺得呢間學校好似同家長無咩溝通,亦未有時間表話做咩個別,感統.但係阿仔放學後好似好倦,有時甚至回家途中重睡著覺添.

12月4日,會有專業人士來開講座,呢方面就好似幾積極

歡迎大家繼續入來傾吓啦

回復 1# besmart 的帖子

我亞仔學校第一個月都冇治療課及個別課的,是適應月。第2個月才開始有時間表。

每次個別課之後老師/治療師都會有notes/summary 嘅一頁紙。初初我見d points 有工具借賣,又好易做,我以為係家居功課,但後來開始深,在家未必能做到,如行平衡木,玩治療膠。我冇寫comment老師又冇問,所以我想這頁紙係治療師的建議,而老師在課堂上執行,那頁紙係比返d資料家長知道課堂上的訓練事項/目標,如可以的話,家長也可在家配合。我要記得下次問吓先.......不過,st 同pt就有家居訓練建議啦。

原帖由 Capricorn2521 於 10-11-13 10:12 發表
我亞仔學校第一個月都冇治療課及個別課的,是適應月。第2個月才開始有時間表。

每次個別課之後老師/治療師都會有notes/summary 嘅一頁紙。初初我見d points 有工具借賣,又好易做,我以為係家居功課,但後來開始深,在家未必 ...

咦!!咁耐都無人入來傾吓計嘅!!

剛在星期六參加學校舉行的生日會,之後再同中心經理傾談過,她都是這樣說,要第二個月才有時間表的.
這間中心似乎對搞生日會不是太在行,抑或學生太多,或開始時間遲了很多,只簡單地進行了兩個活動就拍照,吃蛋糕,派小食.
點都好,我個仔都好開心,因為佢好鍾意吃蛋糕.
我有觀察其他小朋友,有個別講嘢都好叻.我都發覺亞仔入了這中心後,說話多了,而家落樓梯已可換腳,不再一級級行,又主動要揸筷子食飯,食麵,真係好了,希望佢繼續進步!!
‹ 上一主題|下一主題