用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 想請教:升中面試班的問題
go

想請教:升中面試班的問題 [複製鏈接]

基本禮貌就assume人人有, 但學校除此以外重要考應對, 課本知識 及 general knowledge (如local and internal news). 臨場發揮當然重要, 但如果小朋友無實際的training and experience, 佢本身又唔係咁smart個種的話, 叫佢點臨場發揮得好呢? 如果學校無這類training course, 咁我就覺得不如上幾堂當實習, 或是考多幾間直資當practice. 不過考多幾間直資就小朋友及家長都辛苦, 到真係要考自己心儀的一間時, 小朋友可能己經好sick of or resist 去面試, 所以我覺得應上吓面試班再考一兩間直資當practice.

原帖由 TwoKidsFather 於 10-9-20 13:12 發表
我仔仔都係今年升中一, 小學時學校沒提供任何準備的課程, 都冇報面試班, 因為我地覺得最緊要係基本禮貌, 其他既就睇臨場發揮.
我諗最重要係提佢要放鬆, 唔駛緊張, 唔好講大話..同埋唔好比壓力佢. ...

回復 1# Rattie 的帖子

我囡話group interview 有着數因為唔係個個都講, 就算唔知點講都可以借人的話題再發揮, 個人interview就有risk, 因為識就識唔識就好難發揮得好, 咁就先分.

其實上唔上面試班, 就看看考什麼學校了, 如考top branding名校就最好上, 個個有備而戰, 你就只講禮貌,真是會被比下去.

我個女考St. Paul Convent 第一round就無上, 考DGS就有上, 佢話讀咗面試班有D蓋念都有幫助. 不過佢話St. Paul Convent比較多嘢考.  2間都要考2個round.  第 2 round都是個人interview, 面試班學到嘅嘢可以apply到.
‹ 上一主題|下一主題