用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 yw第一輪面試已完
樓主: phoebecyl
go

yw第一輪面試已完 [複製鏈接]

我仔係最後一天才第1輪面試,其實中間自己都有2個朋友的兒子已經去左面試,有個連第2輪同校張有個約會都見左,有個FD問我作咩唔八吓小朋友面試係IN咩,說真我真係一D都無想過,所以同那2個朋友傾計時我都無提過YW面試的事。當然去面試的都想自己的仔入到,但我覺得未面試前收風同小朋友考試出貓道理係一樣,對其他小朋友都唔公平,要出貓才入到對小朋友都未必好。自己同仔仔盡左力,入唔入到就交比個天。(但聽返阿仔答問題我估都係兇多吉少)

原帖由 hellojl 於 10-9-22 02:25 發表
同意你既講法。
題外話,我好欣賞呢度既家長,本來大家係競爭對手,而且話晒都係競爭名校,但你地都放低私心,互相提醒鼓勵,抵讚!話時話,聽聞yw既家長就係比較互相幫助型,唔係死鬥爛鬥型,睇黎你地已經合資格。預祝各位成功!By BKwan
...

It does not matter whether the kid can recall the interview content or tell you the marks he saw. Even for those who cannot recall the details, maybe they have performed very well during the interview.

There are more smart boys than what the school can take. This is basically a matching game and the school is looking for children (& families) who match the school's expectation.

Take it easy. Relax ourselves and the kids and let them enjoy interviews just like games.

你哋架小朋友真係好醒...我仔完全無提過有分數這件事:D
有3題
1.老師拿左幅圖問他覺得係咩:阿仔答2只兔仔係到打架
2.老師問點解你覺的打架:阿仔話唔識答甘老師望住他,他咩唔出聲望住老師
3.老師比左2幅圖一個ORANGE同LEMON問他有咩分別:阿仔答ORANGE係橙色,LEMON係黃色,另外ORANGE有張紙仔(他話見平時買橙時都有張紙仔貼係度)。
聽完阿仔答案都覺得兇多吉少(一山還有一山高,現在的小朋友實在太叻)。我同老公都好開心因為知阿仔已盡左力,所以面試後帶他去冒險樂園玩等他開心吓。
原帖由 可樂~ 於 10-9-22 11:38 發表

daidai,

你一定要信佢, 因為真係老師冇遮住d分, 比晒佢地睇架, 張分紙係有動物圖形, 佢地自己一開始就要在分紙上寫名, 識答幾多, 答得好唔好, 老師在佢地面前寫分架, 我仔話分2部份, 1部份係英文題, 另1部份係中 ...

According to my son, he said the teacher told them that 10-20 is not so good, 30 is ok, 40 to 50, very good. He said 50 is full mark wor~ I don't know if I should believe him in full. Well, I don't take these too seriously. I am already pleased that he could finish the interview and come out in a okay mood. I feel that he likes Ying Wa after the interviews.
Cheers.

原帖由 可樂~ 於 10-9-22 12:49 發表

不過我唔知究竟幾多分先係滿分, 會唔會係 100分呢?

回覆 1# Felicia726 的文章

我個仔都有提及到個老師對著佢不經係度寫緊野!

原帖由 Felicia726 於 10-9-22 14:21 發表
According to my son, he said the teacher told them that 10-20 is not so good, 30 is ok, 40 to 50, very good. He said 50 is full mark wor~ I don't know if I should believe him in full. Well, I don't ta ...

係呀,,, 我都冇考究再問佢知唔知幾多分滿分, 我覺得都冇咩所謂, 都過左去了... 不過你個仔記得晒老師講d分既安排, 好好記性喎!  

不過我仔話張分紙, 係有4部份總分, 果日老師填左上面左右兩部分, 下面左右兩部份冇填, 我估可能下面係見校長既分, 校長會填在下面.

睇黎學校都in得幾公平公正,全部有系統有根有據,都好難得!起碼冇乜貴族感

原來真有其事.......... 其實攞幾多分都好, 佢都完成了今次任務, 我和他該做的已做完, 宜家唯有等好消息來臨……

頭先睇完你地講有計分,再問阿仔有4個分,中文,英文,數學,好似係"常識",佢話自已28,25,24,29。都唔知信唔信佢講。
究竟幾多分滿分?佢又唔知。

真係好佩服5歲大的小朋友可以甘細心,除左面試重可以留意到甘多細節,相信一定好大機會入到。當然都要讚吓小朋友的父母
原帖由 可樂~ 於 10-9-22 14:31 發表

係呀,,, 我都冇考究再問佢知唔知幾多分滿分, 我覺得都冇咩所謂, 都過左去了... 不過你個仔記得晒老師講d分既安排, 好好記性喎!  

不過我仔話張分紙, 係有4部份總分, 果日老師填左上面左右兩部分, 下面左右兩部份 ...

各位家長唔駛太在意小朋友攞幾多分, 因為我之前做左好多搜集, 英華唔係凈係考佢地識答幾多問題, 仲會睇埋小朋友禮貌, 言行, 規矩, 記性等 …………家長只要教好小朋友, 我相信一定有好學校收的………  加油!!

其實, 見老師攞幾多分真的不太重要, 上年, 我仔仔見完老師後我問佢老師問咩問題, 佢全程只答我'唔知問過咩', '一D印象都冇', 咁我問佢識唔識答, 佢又話識, 只但有一兩題英文唔識, 有一兩題中文唔識, 但他都有見到老師畀咗D分, 但就分開一些細分, 例如: 中文: 2+2+2+1+1, (咁佢自己就心算=8); 佢仲話如果答啱, 老師會同佢講, 叻仔, 答啱嘞咁話喎!

至於見校長, 佢淨係話入到去校長叫佢讀書就讀, 讀一陣就停了, 跟住就冇咩做出返來了, 冇同過校長傾計及對話, 亦冇問過佢問題, 包括家庭或學校或興趣等.

咁我都諗住佢實唔得啦, 都唔知自己做過咩, 但只話鐘意間學校同校長囉.

當時的我亦很咀喪, 仲有少少怪仔仔面試不專心, 做得不夠好. (現在回想起來, 極之內疚, 無奈當時面對考小一的壓力之大, 實在難以自己, 作為家長, 切記放鬆些)

點知真的入了第二輪面試, 同佢一齊見校長, 校長問返佢之前面試的細節, 佢全部都記得好清楚, 校長仲讚咗佢一句: 好記性, 那一刻我真的詫異到極點, 從未想過自己仔仔完來可以咁詳細記得咁多嘢, 咁當然校長的問話方式亦好有技巧, 可以引導個小朋友完完全全記起整個面試的過程及內容.

所以, 在這一階段, 你們的孩子回答不到你面試的內容, 切勿氣餒, 他們的潛能, 你是無法想像得到的, 還有, 最重要最重要的是, 你的孩子真的喜愛這所學校.  

你的孩子永遠是你的瑰寶, 沒有最好的學校, 只有最合適你孩子的學校.

各位家長及小朋友, 努力! 加油!

醒目開學勳章

janettang,

我仔仔現在讀K2, 想問問可以怎樣準備考小一?
另外,想問問校長問了家長同小朋友什麼問題?

原帖由 janettang 於 10-9-22 18:14 發表
其實, 見老師攞幾多分真的不太重要, 上年, 我仔仔見完老師後我問佢老師問咩問題, 佢全程只答我'唔知問過咩', '一D印象都冇', 咁我問佢識唔識答, 佢又話識, 只但有一兩題英文唔識, 有一兩題中文唔識, 但他都有見到老 ...

Thanks for sharing!

原帖由 janettang 於 10-9-22 18:14 發表
其實, 見老師攞幾多分真的不太重要, 上年, 我仔仔見完老師後我問佢老師問咩問題, 佢全程只答我'唔知問過咩', '一D印象都冇', 咁我問佢識唔識答, 佢又話識, 只但有一兩題英文唔識, 有一兩題中文唔識, 但他都有見到老 ...

謝謝你! 聽完你呢番話, 我要振作重新再上路!!!

1. 仔仔的問題: 好似沒有問過學術, 常識, 智慧, 興趣, 家庭等問題, 只是問記唔記得上次試見校長時所見過及做過的事情.

2. 家長的問題: 平時同小朋友做咩, 點解選YW, 有冇考其他學校, 有冇獲得學位, 覺得自己小朋友的性格怎樣.

大至上是這了, 對小朋友來說, 應該沒什麼可準備, 反而是家長可以準備, 努力, 加油!

原帖由 qoo_pooh 於 10-9-24 11:04 發表
janettang,

我仔仔現在讀K2, 想問問可以怎樣準備考小一?
另外,想問問校長問了家長同小朋友什麼問題?
‹ 上一主題|下一主題