用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 忍唔住上黎報喜: 女女考琴ok左
樓主: Charlotte_mom
go

忍唔住上黎報喜: 女女考琴ok左 [複製鏈接]

簽名被屏蔽

醒目開學勳章

原帖由 Charlotte_mom 於 10-10-7 17:01 發表
無o既..........
老實講, 準備不足, 就算考官肯手鬆都未必pass, 而且一路喊住彈, 好難唔影響表現wor

ic

終於知道阿仔嘅成績,120分,3首歌都好低分,21、22、25,其他就好d,真係有d失望,佢實在太懶喇!一日練得果15分鐘!

唉,都已經六年班,應該自己好清楚唔好好練習/準備的後果會係咁,喊都冇用。真係難為了媽媽。
原帖由 Charlotte_mom 於 10-10-7 14:32 發表
係呀, 由試場入面開始喊, 一路考一路喊
其實都唔細喇, 6年班, 我朋友不嬲唔想迫佢太緊, 唔迫佢又唔做, 唔合格又唔開心.........
而家做媽媽真係難

原帖由 Kanax 於 10-10-7 23:42 發表
終於知道阿仔嘅成績,120分,3首歌都好低分,21、22、25,其他就好d,真係有d失望,佢實在太懶喇!一日練得果15分鐘!

妳仔仔sight reading同aural test都好好喎,妳唔應該失望,佢有能力上高班,不過當然要鍾意練習先得。

原帖由 音樂人長老 於 10-10-9 20:53 發表

妳仔仔sight reading同aural test都好好喎,妳唔應該失望,佢有能力上高班,不過當然要鍾意練習先得。

其他係幾好,但我都好想佢有d野係經過努力而得到,有時都唔知點鼓勵佢,佢做野好唔專心!

好懷念佢剛剛學琴嘅時候,好中意彈,一見到琴就彈,唔洗叫,每日可以彈好多次!

原帖由 音樂人長老 於 10-10-9 20:53 發表

其他係幾好,但我都好想佢有d野係經過努力而得到,有時都唔知點鼓勵佢,佢做野好唔專心!

好懷念佢剛剛學琴嘅時候,好中意彈,一見到琴就彈,唔洗叫,每日可以彈好多次!

Thanks blackbeaty and lok ting,

14/10, no eye see law!

After exam, will start school music festival...
busy... non stop ar...

阿囡第一次考piano 三級, 133分,
因為琴老師無 mac 特別讚佢, 但我見個考官comment得唔錯,
請問這成績係咪叫做好好(我自己覺得)?還是piano三級的分數都係咁上下?

醒目開學勳章

原帖由 AhiruNoPekk 於 10-10-12 16:41 發表
因為琴老師無 mac 特別讚佢, 但我見個考官comment得唔錯,
請問這成績係咪叫做好好(我自己覺得)?還是piano三級的分數都係咁上下? ...

攞叮就係好啦 , 我女考 3 級得 127

恭喜你同女女

原帖由 AhiruNoPekk 於 10-10-12 16:41 發表
請問這成績係咪叫做好好(我自己覺得)?還是piano三級的分數都係咁上下? ...

恭喜你!
我覺得好好啦,如果我個仔有咁高分就好喇!
我個仔上年考時得125分咋!

多謝呀, 等我仲成日話佢唔練琴tim, 不過, 我今次都讚咗佢啦. 另外, 我估阿囡可能今次好彩, 遇到好題目, 或好的考官. 問返d 朋友, 120以上都好好架啦, 大家都讚吓你哋的小朋友啦.

so far 我已經收到成績的學生﹐都是全部distinction (暫時最高分是140)﹐往年也是100% distinction﹐但我的讚賞只會因為他們有多用心去學﹐多努力改進自己﹐並且有多盡責和盡力﹐他們本身一直以來得到的體驗和慢慢建立得來的實力﹐最後自己看見成果﹐和獲得考官/評判肯定的滿足感﹐比起我/家長如何去讚他們‘0力’﹐給他們什麼獎品﹐很有價值和難忘。

最重要還是﹐教導他們以後該如何繼續提昇自己的技巧和音樂的表達力﹐不滿足於過去的‘成就’﹐更要追求將來的進步。

原帖由 AhiruNoPekk 於 10-10-17 10:33 發表
多謝呀, 等我仲成日話佢唔練琴tim, 不過, 我今次都讚咗佢啦. 另外, 我估阿囡可能今次好彩, 遇到好題目, 或好的考官. 問返d 朋友, 120以上都好好架啦, 大家都讚吓你哋的小朋友啦. ...

HI 你好,

請問你係上門教琴,抑或一定要去你屋企學呢?
仔仔上個月考完3級,成績未返
但想同佢轉老師,因為發覺呢個老師嘅教學方法愈嚟愈有問題
淨係投訴仔仔唔跟佢嘅方法彈,有次我忍唔住响電話到丙佢,提醒佢仔仔大個仔啦,佢好有自己嘅主見,有時連我哋父母都要用唔好方式同佢講道理,更可況係學琴?老師自己都要因材施教.
跟住佢態度好咗d
但都係無乜愛心同耐性教小朋友,因為佢仲要趕住好琴行教琴,所以每次都係嗱嗱淋趕收工,就走鬼佢,已經被佢激死好多次
你可PM d 資料給我嗎?

原帖由 ohmygosh 於 10-10-18 14:16 發表
so far 我已經收到成績的學生﹐都是全部distinction (暫時最高分是140)﹐往年也是100% distinction﹐但我的讚賞只會因為他們有多用心去學﹐多努力改進自己﹐並且有多盡責和盡力﹐他們本身一直以來得到的體驗和慢慢建立得來的實力 ...

我全時間在自己家裡教﹐私人住宅﹐將軍澳坑口地鐵站上蓋﹐交通都很方便﹐所以也有部分學生來自其他區(如﹕何文田﹐太古﹐觀塘)。抱歉﹐我已經沒時間出去上門了。

我們可以私下再詳談。可以先讓我了解您孩子的情況﹔轉老師與否您可以再考慮。不過通常d男仔都好受我教﹐我頗有信心﹗

原帖由 keroppimama 於 10-11-4 11:35 發表
HI 你好,

請問你係上門教琴,抑或一定要去你屋企學呢?
仔仔上個月考完3級,成績未返
但想同佢轉老師,因為發覺呢個老師嘅教學方法愈嚟愈有問題
淨係投訴仔仔唔跟佢嘅方法彈,有次我忍唔住响電話到丙佢,提醒佢仔仔大個仔 ...

hi, hv left some questions to you
pls check PM

原帖由 音樂人長老 於 10-10-6 23:13 發表

只要知道練習方法就可以改善sight-reading,要俾心機練,之後唔易過關。

Hi Ming 2,

Haven't chat with u for a long time. Just want to let u know, my daugther finally reached to G8 piano & got 125 . Do u think is a good score for G8?

簽名被屏蔽
‹ 上一主題|下一主題