用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 忍唔住上黎報喜: 女女考琴ok左
go

忍唔住上黎報喜: 女女考琴ok左 [複製鏈接]

醒目開學勳章 王國長老

to be honest, 我有信心佢pass的, 當然merit就會開心d ("叮"就唔駛唸架喇, distinction機會同中六合彩差唔多)
今晚收到成績單(8月11考4級), 125分merit, 順利過關, 其中好擔心既c歌, 竟然有29分(因為好易錯拍子, 錯左分分鐘會fail, 我女有時唔夠專心就會成隻錯晒)
不過sight reading就唔合格喇  (唔好賴老師, 係我女有時表現太飄忽姐)

想問下各位高人意見: 我女2年前考2級, 今年考4級, 老師唔suggest跳6級, 佢話6級超級多scale, 練到喊, 寧願考5,7,8, 咁咪好似有排都未到岸??!!
(暫時計劃係下一個暑假開始準備5級樂理)
   0    0    0    0

醒目開學勳章 王國長老

多謝!
點會嫌長氣丫, 多謝晒tim啦
我女唔算急進喇, 佢未夠4歲開始學, 岩岩足10歲, 即時間上係剛好6年, 考左2次
中間都係彈好多其他歌, 係我女衰姐, 有時short到c (d)上一個音, 佢夠膽死話係m (真係爆炸, 連我呢個音樂白痴都知係錯啦), 老師 到幾乎一本書拍落佢個頭度
總之每次考試比賽都心驚膽跳

ming2,
辛苦你喇~! 忙完考琴又到音樂節了

醒目開學勳章 王國長老

THANKS EVERYBODY
希望繼續聽到各位都有好消息

音樂人長老
我女係一直keep住有學, 不過除非考試比賽, 否則我平時好少捉佢練琴
我女好怪架........好難果d(十個有8個學生都要花d時間去攪), 我女又一take ok, 超低能果d佢就錯, 轉頭問佢仍又識架wor, 隻手就彷彿唔受控制咁彈錯, 我同老師都R晒頭

原帖由 音樂人長老 於 10-9-19 10:24 PM 發表

係呀,我都唔明,妳都無話即刻考5級。咁唔考試,琴老師有無話打算教啲咩嘢?

Charlotte_mom,我好奇問下啫,妳囡囡係咪學吓停吓咁?因為學咗6 年琴又彈咗好多歌,sight-reading應該唔錯,可能要同老師研究點樣改善,之後考試s ...

醒目開學勳章 王國長老

勁呀
正能量正能量
可唔可以借張CERT黎摸下呀

原帖由 CandyBB 於 10-9-20 12:23 PM 發表
我見您地報喜, 我又報喜一下, 呀仔5月考volin grade 3 "丁"左, 我同miss都好開心, 呀仔第一次考琴, 有好成績, 之前大家辛苦&努力真係冇白費.
初初仲唸住呀仔會唔pass, 琴日終於收到ABRSM 張正CERT., 真係想"相"起張C ...

醒目開學勳章 王國長老

標準時間係7 WEEK, 有可能早D
原帖由 88violin 於 10-9-24 12:16 PM 發表

恭禧考試通過的小朋友們,希望我的囡囡都可以pass!
今早佢先考完五級琴試,考完佢輕鬆晒,但我仲緊張唔知到時分數會係點?  我計有些結果是5week就有, 但助手話等7week...??? ...

醒目開學勳章 王國長老

THANKS
經過呢排考慮, 我都覺得先考5再考6, 真係太花時間了, 雖然我唔係心急想achieve d 咩, 但預備一個考試真係好多心血的, 我唔想duplicate 左d effort
我會同琴老師講的, 而家, 先攪掂校際........i mean報名

原帖由 Paris 於 10-9-28 07:18 PM 發表
考完4冇奶油去考5,我仔都考完4, 11月考6,佢無話scale難,我一個月前同佢練琴,比D壓力佢就背到.

醒目開學勳章 王國長老

佢開心, 你都開心啦
原帖由 tinyee 於 10-9-29 12:54 PM 發表
謝謝各位,我女剛收到成績,有distinction, 她好開心。

醒目開學勳章 王國長老

我朋友尋日打俾我, 話女女考琴G4, 彈到B歌已經開始喊, 喊到出黎, 睇黎都........
佢話女女唔肯練, 次次都黑口黑面練半個鐘"得喇"收檔, 問佢鐘唔鐘意佢又話鐘意, 我都唔知點安慰佢好.....
佢話算啦下次報G5, 我話你重考G4好過啦, 起碼練唔夠熟都叫練過, 仲可以同個女傾傾, 好過G5由零開始WOR

醒目開學勳章 王國長老

係呀, 由試場入面開始喊, 一路考一路喊
其實都唔細喇, 6年班, 我朋友不嬲唔想迫佢太緊, 唔迫佢又唔做, 唔合格又唔開心.........
而家做媽媽真係難
原帖由 洛婷 於 10-10-6 10:52 PM 發表

你朋友個女女係考緊試果時喊 ???

醒目開學勳章 王國長老

無o既..........
老實講, 準備不足, 就算考官肯手鬆都未必pass, 而且一路喊住彈, 好難唔影響表現wor

原帖由 洛婷 於 10-10-7 03:55 PM 發表

唔知個考官會點諗 ???
‹ 上一主題|下一主題