用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 忍唔住上黎報喜: 女女考琴ok左
go

忍唔住上黎報喜: 女女考琴ok左 [複製鏈接]

恭喜哂 ,做媽咪真係勞苦功高,要好好獎勵自己和囡囡。琴試要高分,關鍵就在signt reading 同aural test,妳由囡囡分數可以睇到,未來一年好好跟老師練好signt reading,下次考試就更有把握,學樂理對呢兩個考試項目有好大幫助,妳可以試下提早俾佢學。

純粹我個人意見,學習之道要循序漸進,現時流行補習班專教考試貼士,無形中削弱了學生自學能力。好多考完琴試學生之後無興趣再彈,正因為喺佢哋記憶中大部份時間都係練考試歌,無時間和機會俾佢哋領略到音樂廣和深。請原諒我咁長氣,如果唔啱聽,請多多包涵

原帖由 wbmom 於 10-9-19 20:46 發表
恭喜呀!Merit已經好好,繼續努力!

我仔仔個琴老師成日叫我個仔出年考4級(舊年4月考咗2級,merit都冇,得118分),我就問可唔可以出年唔考住,遲些到ready就考5級,等幾耐唔係問題,但琴老師死叫我俾個仔考四級,話5級的歌唔適合我個仔彈, ...

係呀,我都唔明,妳都無話即刻考5級。咁唔考試,琴老師有無話打算教啲咩嘢?

Charlotte_mom,我好奇問下啫,妳囡囡係咪學吓停吓咁?因為學咗6 年琴又彈咗好多歌,sight-reading應該唔錯,可能要同老師研究點樣改善,之後考試scales同 pieces無咁易攞高分,sight-reading可以拉高分數。

原帖由 kiwaiwong 於 10-10-6 22:01 發表
一定有長短架啦,我女sight-reading都吾好架。

只要知道練習方法就可以改善sight-reading,要俾心機練,之後唔易過關。

原帖由 Kanax 於 10-10-7 23:42 發表
終於知道阿仔嘅成績,120分,3首歌都好低分,21、22、25,其他就好d,真係有d失望,佢實在太懶喇!一日練得果15分鐘!

妳仔仔sight reading同aural test都好好喎,妳唔應該失望,佢有能力上高班,不過當然要鍾意練習先得。
‹ 上一主題|下一主題