用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 眞道 - 真係人都癲, 3個月仲未有1st in result. ...
go

眞道 - 真係人都癲, 3個月仲未有1st in result. [複製鏈接]

醒目開學勳章

其實小朋友, 3個月時間, 咩都有所唔同, 人又大個咗, 可能同3個月前連講嘢都唔同晒.  

其實咁早in, 都要10月知1st in 結果, 真係漫長歲月.
   0    0    0    0

醒目開學勳章

係啊係啊,心臟負荷細些都會病發
最大問題係Second interview只有1個考官
而這位考官大人卻是大忙人
要安排時間都幾係問題
唯有等...繼續等
如果你我的小朋友係現在到10月頭有得second interview
即係代表第1輪是高分通過
而校長大人唔俾offer,即可能是出係我們家長身上,想起都

原帖由 kc_01k 於 10-9-20 15:26 發表
其實小朋友, 3個月時間, 咩都有所唔同, 人又大個咗, 可能同3個月前連講嘢都唔同晒.  

其實咁早in, 都要10月知1st in 結果, 真係漫長歲月.

原帖由 ziyi 於 10-9-20 15:44 發表
係啊係啊,心臟負荷細些都會病發
最大問題係Second interview只有1個考官
而這位考官大人卻是大忙人
要安排時間都幾係問題
唯有等...繼續等
如果你我的小朋友係現在到10月頭有得second interview
即 ...

沒錯,如此等待,的確會好苦,但最後能入到心儀學校,要等,又何妨?
祝好運﹗

They won't call you unless needed to arrange 2nd intv, my boss' boy first intv this school last year and didn't receive any feedback then, but she receive call on 2010 June and asked if they like to arrange 2nd intv, but her boy had confirmed with another DSS.
As I know, the principal will hold the 2nd intv, but he is too busy so that the period for 2nd intv will last from Oct/Nov to Jun/July (especially someone may already received offer from other schools and reject offer after 2nd intv) it really takes long.

原帖由 kc_01k 於 10-9-20 15:26 發表

有位朋友從學校聽聞九月尾開始2nd in 喇。至於幾時Call我or你,就天曉得。

回復 4# 能得利 的帖子

Yes.  one of my friends' case was the same too.  1st round interview in June ie when she was in K2 then a call finally came and asked if she could attend and the 2nd intervew in June K3, almost a year since her last interview and they finally gave up.

姪女往年1st interview後全無音訊,曾多次致電學校查詢(以為寄失),联員都說校長很忙,家長要耐心等候,直至一年後開學才接獲信件回覆通知2nd interview。個人認為如果考生on waiting list 或不被取錄,學校應該盡早寄信通知家長,家長可盡早替子女找其他學校。

Yes you are right.
I think after this long long progress, the final loser should be the school, since many good students should have accepted some other offer and reject their 2nd intv after waiting for so long.

原帖由 中山人 於 10-9-21 08:44 發表
姪女往年1st interview後全無音訊,曾多次致電學校查詢(以為寄失),联員都說校長很忙,家長要耐心等候,直至一年後開學才接獲信件回覆通知2nd interview。個人認為如果考生on waiting list 或不被取錄,學校應該盡早寄信 ...

我個女都係六月FIRST-IN, 原來要十月先有SECOND-IN的消息, 漫長的過程....希望有好消息啦...

原帖由 能得利 於 10-9-21 10:12 發表
Yes you are right.
I think after this long long progress, the final loser should be the school, since many good students should have accepted some other offer and reject their 2nd intv after waiting f ...

我覺得兩睇。
當初報呢間學校,從簡介會中都已知道,佢哋係唔會發信俾waiting list及reject嘅家長,所以我哋預咗要等,又唔會緊張到「人都癲」咁誇張。
真道行呢個policy咁多年,如果呢個policy真係有問題,或對收生人數有影響,佢哋老早改咗。
事實係,真係有心入真道嘅家長,就算已經有第二個offer,如果真道call second interview,最後真道取錄,都會放棄嗰個offer入真道。我覺得真道呢個policy背後嘅理念,係想保證收到真心想入呢間學校嘅人,避免太多當真道係「水泡」嘅家長。
畢竟,真道跟其他學校嘅教育理念好多唔同,所以佢哋特別重視家長嘅支持,收多啲有心入真道嘅人,對學校始終利遠遠多於弊。

有人收到second in的電話了嗎?

我覺得禮貌上要比個期,唔係漫無目的咁等。連第一個日期都無就太過了。可以係有1xx個入選,其他所有都waiting都得家嘛。
好似優才都講明waiting的點都要六月至會通知。有個心理準備係好d。
我有點覺得不被重視。
(不喜勿插...)

各位是否都係仍未收到2nd in消息....

我真係唔知點講, 呢幾日要申請入讀小一, 我曾經有想過唔報津校而等呢間消息, 但我又怕到時呢到無消息又或者唔取錄我個小朋友, 到時我兩邊都無得讀,

原帖由 Lhin 於 10-9-27 21:37 發表
我真係唔知點講, 呢幾日要申請入讀小一, 我曾經有想過唔報津校而等呢間消息, 但我又怕到時呢到無消息又或者唔取錄我個小朋友, 到時我兩邊都無得讀, ...

其實,你照報津校,一路等消息,兩者冇矛盾個喎。等到有2nd in,取錄、註冊埋,到時自動會幫你取消津校個位架喇。

我明白要等2nd in的確係好患得患失,因為我哋上年都係咁,唔好放棄,祝你成功﹗

多謝你鼓勵 - littlefaith
但我由今年三月開始聽學校簡介會, 之後報名, 六月尾個小朋友第一次面試, 好慢長.....
我希望有消息通知2nd int, 如果唔係一係早d通知我唔取錄, 好過這樣無了期的等,
希望如果有家長已獲知2nd int, 請講聲, tks!

同意!學校禮貌上應有限期給學生知道取錄與否或waiting list,不想無了期的等,一早知唔取錄可以死咗條心揾第二間!

原帖由 evacalbee 於 10-9-27 00:44 發表
我覺得禮貌上要比個期,唔係漫無目的咁等。連第一個日期都無就太過了。可以係有1xx個入選,其他所有都waiting都得家嘛。
好似優才都講明waiting的點都要六月至會通知。有個心理準備係好d。
我有點覺得不被重視。
(不喜勿 ...

宜家未算最心急的時侯。遲D當大家都收到電話,而自己仲未有,到時就真係人都癲喇。

其實要怪就要怪嗰d hold 住幾間學校學位嘅家長 , 唔到開學都唔話比人知佢個仔女唔讀 , 罷住哂d學位 , 學校見已收到一定數目嘅學生就好自然唔會再收, 因為教育局有限制; 如果嗰d無心入讀嘅家長一早通知學校唔讀, 校方就自然可以早d通知有心嘅家長啦!
‹ 上一主題|下一主題