用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 英華書院家長交流區
樓主: hinviv
go

英華書院家長交流區   [複製鏈接]

原帖由 meyonw 於 11-11-14 14:33 發表
昨天回校參加家教會週年大會, 15位執委會候選人選其中8位, 其實他們表現好專業及有熱誠, 非常有經驗的團隊, 所以無論哪位當選我信他們都會盡心盡力為學生做到最好, 由陳建熊先生主講的講座, 亦好詳細說明現今一代除 ...

妳就好啦,有去到開家長會見到班主任,我個日要番工,交帶叫老婆去學校,點知佢上午約左朋友打牌忘記左去開家長會,真係激死人!

回復 165# meyonw 的帖子

去參觀立法局我記得好似係小學六年班既事,亞仔當時話卿姐都係到,都係sale文主派東西,我都沒有問落去。meyonw妳個仔係咪入左英辯?因為我個仔最近入左英辯,我見佢好有興趣,好績極參與,但係就同band隊撞堂,我想遲點可能要退出band去遷就英辯啦!妳個仔會唔會同我個仔同社,因為下星期二聽講有社既英辯比賽,佢可能因為要出席英辯而能去band,到時可能又要比指揮鬧!問多一樣妳們會否出席12月10日學校聖誕自助餐?我想我同老婆都會去,因為上年沒去過

打錯取消

阿mayc,講起band隊都有D興興地上年又係咁,今年又係咁,話說尋日放學後學校用校巴接同學到荃灣大會堂比賽,比賽完畢後個仔打比我打約23;20分佢當然直接搭地鐵走,回到家都晚上12;30,於是就立即沖涼換衫做工課,好采佢係學校有做左部分功課,但都要2;00鐘才做完,明天還是要準時8;00鐘回到學校,沒有得比人返遲小小學,又要人地去比賽,但又唔比人地有足夠時去做功課同休息,學校這樣做實在對同學有點苛刻!我都知道入到校隊係光榮,不過如果比我有得選擇我令願比個仔入英辯實際得多!

回復 170# mayc 的帖子

補充一下,mayc妳個仔仔入到籃球校隊,都好叻仔!我個仔由中一開始已經想入校隊,可惜佢技不如人,只能參加學校訓練班既籃球隊,頂住引先啦!

回復 174# changmum 的帖子

changmum妳好!妳仔仔係米精英班?咁多功課做,又要默書,又要測驗?,又要個個星期去band練習,真要命,我仔仔當年就好采D,沒有撞期,功課又不太多,還可以應付!今年其實我想叫個仔放棄band,專心一樣英辯算!但到最後都要等他自己去決定。至於如何去應付那麼多功課,我都是叫個仔係學校有時間就好做緊D功課,如果唔係,唔好話連band隊都上唔到,就連放學之後去旺角補習都攪唔!

回復 176# changmum 的帖子

Changmum妳好!已pm了!

回覆 178# mayc 的文章

妳好mayc!我都明白到band隊係講團隊精神,我都有聽聞妳講個間學校訓練band方法,因為以前教我個仔喇叭老師都係DBS讀過,所以我都清楚,如果比起訓練我地學校已寬鬆得多,過我見妳講起band隊,才上來吐一下苦水!另外想問一下大家is同ih你們有無買參考書,因為嚟緊要考試,想問下大家既心得

回覆 182# mayc 的文章

我都好支持英華以完班人馬出戰,不要靠外援,這樣才可以打出英華精神!英華我支持你加油,努力!

打網球都好,是否在室內打?現在天氣都寒冷,小心著涼。我地平時就早上溫習,下午到樓下打籃球,打完就回家沖涼食飯,然後再溫多一次書10點就上床訓。另外問一下你地今年有無去旅行?我地今個月22日去北京,一來未去過,二來個仔今年仲係中二,仲有時間可以去下旅行
:c

我都祝大家新年快樂,身體健康,學業進步!

北京ok啦!可以去到天安門睇國旗,還有站立著解放軍好威風,參觀多個旅遊點,萬里長城都值得去,不過如果你體能差一點就不要去,因為萬里長城有數不盡樓梯級,要走哂都幾吃力!更何況當日我地只是走一段路都差不多一個鐘,另外滑雪都值得一去,如果你本身不會滑雪這裡都可以,因為價錢不貴,當日我地是跟團去,所以無一餐飯好食,又要好早起床,如果可以的話最好自己去或自己組團出發會理想一點!

回復 mayc 的帖子

mayc,恭喜妳仔仔到外國讀書,希望妳仔仔係外國有個愉快校園生活!祝學業進步,身體健康!

回復 mayc 的帖子

妳好mayc! 比妳講中左,我個仔正正是後面個part,成日對住個電話SMS同掛住上綱,一溫書做工課既時候就靜晒,因為係到發牛豆,我曾經何時同佢講中三要選課,現在不比心機就是科揀你,甚至影響張來入大學,唔知道是否佢腦袋未開發呢?聽完就算數,我現在都放軟手腳,只期望佢唔學壞就算啦!
‹ 上一主題|下一主題