用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 英華書院家長交流區
樓主: hinviv
go

英華書院家長交流區   [複製鏈接]

changmum:
中史要背那些原因,影響等,而且要記圖,有些是河流,有些是地方的位置,老師一定有講的,應該是由UT之後教的開始,如果他不清楚,又怕同學認為他不專心而不知道,你可以叫他問同學時,可以反問同學,是否由那裡考到那裡,那只是與同學肯定一吓!不過考試過後,一定要同囝囝解開心結,了解吓他為什麼會這樣想,會否與同學相處出現問題,告訴他其實同學並不會取笑他的,大家也並不是敵人,會彼此幫助的.check PM

回復 mayc 的帖子

謝謝mayc!  他覺得我很煩, 他又不主動問。已覆pm.

回復 changmum 的帖子

佢地升上中學, 有時好似好大個, 又唔多想比我地管, 成日話"得啦! 得啦!", 都唔知佢點, 唯有聽起佢講邊個同學的名時, 就記住有什麼同學, 叫佢問同學電話, 有什麼唔知就叫佢問, 好才阿仔有時都會問吓, 如果你有什麼唔知, 也可以大家交流吓, 阿仔話中史考36-97頁!

多謝meyow and mayc 的提示,真的感激萬分。囝囝性格內向兼十分被动,不是有這麼多的aunites & unles 幫助,真不知點算!

changmum:
囝囝有沒有參加學校的課外活動?鼓勵他參加至少一個課外活動,讓他認識更多同學和師兄,或是襯考完試,鼓勵他找同學看吓電影,我囝巳約了同學考完試睇"地心探險記2",
唔洗擔心,得閒就多d上來,我地會盡力幫忙的!:

多謝提點!

囝囝有參加幾種保課外活動。可能是性格問題,喜歡hea! 希望不要見紅啦!請問成績表是否每科有全級次弟?主科中英數及IH不合格是否要留班?閒科兩科不合格會否留班?囝囝今天才開始中史,他說放學後仲有時問,明天還有上午,我真的被激死!

changmum:
我並不知道留班的準則,但如果有兩科主科唔合格,都幾危險,不過現在才上學期,唔洗"甘"快同阿囝講這些,反而了解多些他考得不好的原因,幫他改善,好過一味"嚇"佢!

請問各位學兄去年升中第一次面試內容是什麼,是否有自我介紹,時間多長?用中文還是英文?

回復 stanleypyk 的帖子

Yes! Self introduction should be both in English and chinese. Good luck!

回復 mayc 的帖子

mayc

請問18/2有個劍橋遊學團介紹會, 你小朋友是否去過, 好玩嗎? 幾錢?

請問學校暑假是否很多遊學團?

去年我囝參加過學校辦的英國兩星期遊學團,但不是去劍橋,我囝就好鍾意,但不是每一個都開心,有些會不習慣飲食,有些會唔識同其他同學相處,有些會想家,而似乎住宿舍比住寄宿家庭的問題比較少,但這也正是我們家長想他學習的地方,所以我想最重要是他願意去,,然後一起去聽聽簡介會,如果舉辦單位是同去年一樣的話,我覺得是安心的,而價錢去年團費約$2,4000,加埋濕濕碎碎,大約要$3,0000.,而去年好似仲有一團去澳洲的!

meyonw:
仲有PTA每年於試後(未放暑假),會有一個遊學團,前年我囝去了世博,去年是武昌起義,荊州古城,今年唔知會否有呢?但復活節便有一團去澳門,不過我囝話"無興趣喎"

回復 mayc 的帖子

多謝你的資料! 原來有咁多遊學團, 可以聽吓簡介會, 考慮清楚先!

回復 meyonw 的帖子

阿仔都話無興趣去澳門!

好靜喎!派完成績表,大家滿意嗎?我囝都係甘上下,佢無退步,我就好滿意了,當然如果要達到"選科無難度"的話,距離還差好遠,但也不能想一步便登天的!對嗎?
我問過PTA的委員,佢地話澳門團都超額報名喎,都要抽籤,但考完試7月頭便不會攪另一團不過下年大有可能會攪台灣團我非常祈望呢!

係啦! 真係好靜喎! 阿仔派完成績表, 比佢想的成績有一段距離, 其實還有很多進步空間, 讓佢知道中學考試要求, 不過都要佢下苦巧發奮, 幫佢唔到!
mayc, 你可有聽劍橋遊學團講座?

無喎!其實我都唔知有講座?阿囝無講,況且大拿拿3萬元,去一次都夠啦,如果係第二個國家,都或者會考慮吓!
係囉,中一啫,好多嘢都要適應,鼓勵佢下次努力啦!今年的U.T.提早咗,以往是復活節假期之後,今年是假期前,所以範圍相對少D,鼓勵他努力一個月便可以輕輕鬆鬆放一個Long Holiday,應該由28/3-12/4,到時可以考慮下出去玩吓添,我都計劃中,費事佢無所事事在屋企"HAY"!

回復 mayc 的帖子

Could you advise how long the holiday will be? According to school calendar , Apr 2nd is a reserved day and the kids are supposed to go to school on that day. Thanks.

吓!我聽阿囝講話假期好長,2/4很有可能只是復活節崇拜,佢唔計掛!

dillon  Thanks. We can plan our vacation accordingly.  發表於 12-3-6 13:29

星期五晚回校參加中三家長會,問了班主任關於2/4,班主任話借學校考文憑試是28/3&29/3兩天,30/3要返學,而2/4暫定是教師發展日,
‹ 上一主題|下一主題