用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 英華書院家長交流區
go

英華書院家長交流區   [複製鏈接]

hinviv 你好!你仔仔學雙簧管,今年幾多級?有無入學校band隊?我仔仔學小號,下星期二去考7級,由於cool左牙,現在吹喇叭大不如前,希望pass啦,如果唔係又唔見幾千元

我就沒有去,因為要返工,我老婆有出席家長會,校長都有到,好像沒有什麼新議題,只是講到如果成績不好,到下一年就不能上番精英班,有D家長又講到一人一樂器等等問題....不過值得一提就係茶點都幾豐富,我老婆話有三文治,果汁,雞翼,沙拉,燒賣同麥樂雞等等!我想如果下次再開家長會我想都要請假出席(講 笑)

mayc 你好!你真是一個好細的心媽咪,就連PTA三位台上家長你都有留意到,第日有關學校最新情況同資料都要多多題點我,因為我都是一個粗心大意爸爸!謝謝.

mayc 妳好!,有事想請問一下,個仔考試話星期一不用8點返學校,只須要在考試時間內到禮堂考,我問他有無問老師,他說有.所以想請問一下妳孩子考試當日都是根時間表到學校,還是要根上課時間8點回到學校?謝謝!

謝謝 mayc!

mayc同 meyonw ,妳們好!妳們仔仔都有參加陸運會,我個仔今年都有參加,玩800同1500米,佢話今年同中一跑,有小小著數,但是就沒有日日練跑,只是星期六日有時間才跑番一轉,佢話參加陸運會PE個科有分加,到時有時間我都會去捧下場,睇下佢會唔會跑包尾

meyonw妳好! 我個仔咁懒點會係校隊,次次話去跑步都要去推先走,我要佢去跑步目的都係想佢做多D運動!不要時常坐係到只會食和訓好似廢人一樣,我要比佢知道搵錢好辛苦!做人要腳踏實地,要有耐力,要有枑心,不斷努力才有進步!

今年我老婆無做聯絡員了,但我地會去開家長會,去聽聽其他家長意見同心得。如果有機會見到面既,大家都可以交流一下教仔心得,謝謝!

meynow,妳好!我都見到學校有放上網既水運會照片,你仔仔有無參加比賽有無上鏡呀?我個仔就沒有參加水運會,因為怕包尾同埋佢班同學仔都無參加,所以佢都係做下啦啦隊就算!過陸運會就有參加,到時我都會去捧下佢場,過就唔可以比佢知道我到場,費事比佢話老套!

meyonw 妳好!星期三DGS有 辨論比賽?我都唔知道,只知道個日係運動會後比學生放假休息一日,但係個仔話學校要練band可能要返學

Mayc 妳好!我已回覆,請check pm謝謝!

對!跑1500米第一果個係學界高手,我個仔只有食塵不過好采保住第二名過終點,800,米今日跑final,不過唔明點解都是跟初賽完班人馬跑,如果不夠兩組人跑一次就ok啦,仲要完班人馬去跑多一次,怪怪地,今日放假,可以䏲埋800米final

mayc meyonw 妳們好!馬拉松之前都有跑個2次,兩次都是全馬,人山人海,頭段起跑都好多人,大家都堆埋一堆,要跑到去青馬左右人龍才沒有擠迫,不過都是08年既事.如果你話要跑10K仲多人,又要最早開跑,天氣可能好凍,你都米話唔辛苦,之前個仔見我有報馬拉松,佢又話想跑,我心想平時叫你跑都唔願郁,現家人跑你又想去湊熱鬧,你都係唔好浪費我3百幾蚊報名費啦! 至於meyonw提到個中文科測驗範圍,實在好抱歉,至從中一起我已沒有幫他溫書,全程要靠佢自己,我只是從旁觀察,看看他有沒有偷懶,我想mayc或者會知道,你試試問他.仲有,今日同個仔老婆一起去看電影 (作死不離3兄弟) 連我D沒有文化水平(只會在網上睇戲或在戲院訓教)既人都覺得Lee套片超好睇,老少咸宜,好笑兼有啟發,值得比錢去睇!

mayc meyonw兩位媽媽好!請不要誇賞小弟,我跑步原因都係因為年纪大胆固纯高,所以才去跑下步做下運動,咁啱我有同事鍾意跑步,於是同佢一齊跑,仲叫我踉佢一齊跑馬拉松,都只是跑了兩年,第3年因為報唔到名所以才停下来沒跑,仲有我仔仔其實不是好學,不會自動自覺去溫書,我沒有跟進仔仔公課是中學比較深,我怕教錯工課,所以都請補習班跟進幫手,我只能從旁觀察,看看進度能否跟上,所以我久唔久都會上討論區及返學校開家長會見下老師收下風,睇下個仔有無係學校作返唔聽話!

剛剛收到班主任電話,話個仔係學校帶七彩con,又欠交數學,對老師態度不好,唉!氣死人,睇嚟今晚又要好好教訓個衰仔

meyonw mayc謝謝兩位媽咪關心!其實我個仔在小六時我已留意到他開始返半聽話,只不過到了中學把口變得口牙尖咀利,一言九鼎,句句頂到實,正所謂打又打過,鬧又鬧過,現在所謂教訓下佢都是跟他講下道理就算,現在跟個仔相處不能擺款,亦不能當自己係爸爸,只好當朋友,或者這樣處理父子之間既感情會小D衝突

原帖由 meyonw 於 11-10-25 12:14 發表

camry16618,

唉! 我小朋友都係咁, 一言九鼎唔在講, 佢唔係唔"錫"你, 但控制唔到脾氣, 一唔鍾意就黑面, 對其他人好有禮貌, 只是"蝦"父母, 唯有繼續娥, 我相信這是很普遍的現象, 慢慢教啦! (我時常都做阿Q) ...

對!比妳講中晒!

回復 138# mayc 的帖子

多謝提醒,我個仔在網上溫好似係is定ih,我都攪不清,大家都要努力加!

回復 140# meyonw 的帖子

其實我都唔清楚佢點樣溫書,只知道佢開左個word跟住就係到打英文,我平時食飯時間都是䏲有線新聞,英文科都是靠補習。

UT完了,亞仔沒有講要中文測驗,你個仔有感冒都要返學考試都好辛苦,我上星期日咳到死,睇左兩次醫生,食足一個星期藥,雖然而家好番D,但係個人都覺得有D wing wing地!所以我都叫個仔帶番件外套返學!
‹ 上一主題|下一主題