用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 英華書院家長交流區
樓主: hinviv
go

英華書院家長交流區   [複製鏈接]

原帖由 mayc 於 11-6-28 09:01 發表
上星期六開完家長會,交代新校長事宜,由於未請到合適的人選,明年會由副校長暫代,請了一位退休校長(呂明才中學,田家炳中學)為校務總監,明年繼續物色更合適的人選.

(原來李志華校長是返回VTC教書) ...
請問咩係VTC?我仔三年後升中,家下我都周圍8料,我想知YW點解請唔到校長?係咪小學校長辣得滯?

香港已被外族破壞治安,是不爭事實。尖沙咀已被非洲裔及印巴裔人仕佔據,經常發生行劫及毆打事件。油麻地被尼泊爾人仕佔據,每到凌晨廟街就會出現一班尼泊爾青年,經常在 7-11 流連飲酒,但每次飲醉酒就發癲,及會毁壞店舖及偷窃。深水埗被印巴裔人仕佔據,唔計佢地做黑工,打交、行劫、刑事毁壞、藏毒,無日無知。新界亦有人量印巴裔人仕盤據,香港亦有好多黑幫將呢D人收為己用,好似近期既排隊黨,好多南亞裔人仕,呢D就係黑幫其中一個揾錢途徑。攪到今日香港咁多外族,係香港嗰人權監察攪屎掍。大家記住呢批人大多數唔係香港居民,佢哋持護照合法入港,但到期後就唔肯走,當警察拉到佢哋過期居留時,班人就會向入境處申請難民身份,咁佢就可以留港,及香港政府仲要每個月俾仟幾二仟蚊佢作生活費。
南亞搭膊黨專劫名校生

前財政司司長梁錦松母校──長沙灣英華書院,最近有最少五名學生在校舍鄰近商場,遭懷疑是盤踞區內的一批南亞裔青少年欺凌及搶錢。該批不良少年向學生搭膊頭恐嚇後,連事主身上十元也不放過。英華校方對事件非常重視,已要求警方加強巡邏。

長沙灣英華書院五名學生,本周初接連兩天在校外遭一幫南亞裔青少年恐嚇搶劫,有學生身上只有十元,亦被搶去,校方獲悉後已向全校師生公布事件,更透過警方的警民關係組要求警方跟進。據悉,涉嫌搶掠學生的南亞裔青少年約四五人,相信並非區內住客,但常在長沙灣一帶的商場流連。

富昌邨商場是黑點

已有一百六十多年歷史的英華書院,校舍現設於英華街一號,相隔一條東京街便是富昌邨,本周一及周二下午放學後,不少學生都經過富昌邨的商場返家,懷疑該班南亞裔青少年每見有學生單獨走過,即有一人走前搭着其膞頭,訛稱學生開罪其友人,要打電話到學校投訴,但學生也可付錢解決。

其中兩名中一年級的學生,因為受驚而拿出身上的十元,被對方搶去,也有學生聞言即將對方推開及逃走。五名學生其後向學校報告事件,校方獲悉後認為事件嚴重,前日(周三)立即聯絡深水埗警區警民關係組,警方派員到學校與受害同學見面,了解事件,並表示會加派警員巡邏。

校方要學生注意安全

當日放學前,校方特別安排全校同學集中到禮堂,簡述事件經過,要求同學返學及放學途中,都要提高警覺注意安全,並建議各同學可以相約一起放學,此外,校方其後亦向家長發出一封緊急通知信,要求家長密切配合。

英華書院昨日下課時,保安明顯加強,校方保安員駐守校門附近,教職員則留意有否陌生人,而同學亦結伴同行,但未見家長親自前來接子女。英華書院署理校長鄭鈞傑稱,事件對學生人身安全有威脅,學校相當重視,除交由警方跟進外,亦要求同學間互相照應,減少在外流連。他認為學生情緒仍是鎮定,家長亦表安心。

自由果邊有網友話:英華又係既, 係九龍塘名校區好地地, 搬去長沙灣把鬼咩? 去得呢D地方, 過多十年都唔會再係名校了, 千年道行一朝喪.

我都覺得,地方可能大左,但真係得不償失

我冇惡意架,只係覺得有d可惜!近來我留意到英華好努力,好積極上位,所以都係亞仔升中目標之一,係地點就輸蝕d囉!
‹ 上一主題|下一主題