用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 何文田迦密中學家長交流區
go

何文田迦密中學家長交流區   [複製鏈接]

HELLO,各位家長,小囡下年升中,想請問迦密係咪谷成績谷得好勁?壓力係咪好大?課外活動多唔多呀?聽過有MAMI講,如果成績麻麻,會被暗示自己退學,真唔真呀?我囡而加係BAND 1尾,係體育白痴,入讀機會大嗎?THX

原帖由 邪之子 於 10-9-23 02:57 發表
我補習的妹妹喺迦密讀緊F2...5...迦密叫做ok谷成績,正常每日要用2-3hrs to finish all the hw and prepare dict/quiz!由於6科都用全英,加上每星期eng都會有篇around 200 words 's writing要寫...我睇住補習妹妹d英文 ...

多謝你既回覆,資料全面又實用,我都知迦密係一間好好既學校,只不過我好驚亞囡跟唔上,我自己又怕幫唔到咩忙,而加都15/16,丘佐榮你又有咩高見呢?謝謝!

原帖由 邪之子 於 10-9-24 01:39 發表
我都有學生入咗丘佐榮(我的正職是教小學的)...同carmel比,又似乎差咗一等!(k3網內band 2 頭都有chance喺自行or even 抽獎入到)另外就係丘中F1得4班!anyway, the students there are also乖&純!

其實何文田幾間平民b ...

我囡而加讀紅磡灣馬頭涌,上年大約80-90人入英中,第一次程分係6X/180,應該係BAND 1尾,我地既目標係旅港,不過以呢個成績應該入唔到,但我都會博一博,所以我諗second choice揀丘佐榮好似保險D,我囡無特異功能,只係朗誦,鋼琴,合唱團攞過一D豬肉獎,另外有做義工,劍橋英文考左flyer,11月考埋個ket,其實一切都要等考埋第二次程分,先可以再決定,不過丘佐榮俾我既感覺就好似多D活動全面D

原帖由 ngkwaiyee 於 10-9-24 10:51 發表
平均分/中/英/數 either 1 樣fail就會repeat?!

我個仔中文都試過唔合格,但都冇repeat 喎...
我個仔之前成日都要叫佢先攞一兩樣出黎做,
今年中四先見佢開始多d功課咋 ...

會唔會係囝囝只係一次失手呀?你囝囝讀得開心嗎?

原帖由 sorfn89 於 10-9-24 12:15 發表
我個女都係無功課做ge, 邊要每日用2 個鐘做功課同寫200個字英文writing呀, 我覺得上咗中學好少功課, 個人又好hea lor, 無交功課老師又唔會同家長聯絡, 3個月先有一個 功課提交記錄派比家長查閱簽名, 到時先發現無交 ...

會唔會係因為初中仲係蜜月期?

邪之子 / ngkwaiyee

多謝回覆呀!一路以為迦密淨係識得讀死書,聽完你地講發覺其實都好多采多姿呀,其實我自己都覺得迦密會比較啱我囡,因為我囡真係運動白痴,我諗旅港自行果時未必俾我囡interview,唔想白白浪費一次機會

係呢,迦密係咪有宗教科要讀架?

原帖由 ngkwaiyee 於 10-9-26 14:49 發表
一個cycle一堂,但唔計分~

OIC~~thanks!

星期日去完學校巡禮,亞囡好鍾意呀,校長都好NICE,有問必答,唔似某D BAND 1英中咁高竇,不過成績方面俾我感覺真係谷得幾勁

已經交左表喇,有d担心INTERVIEW IN 家長個PART,因我講野唔叻,請問大概會問d咩架呢?

回復 44# 第二任媽媽 的帖子

我就咁print左summary,再attach埋d cert.用個膠file入住,全部都收呀!張application有話可提供任何有幫助既文件架
‹ 上一主題|下一主題