用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 翠茵小宇宙幼稚園 有無媽咪報咗明年翠茵小宇宙N1呀?
樓主: yiutingmum
go

有無媽咪報咗明年翠茵小宇宙N1呀? [複製鏈接]

cincin_ko, 我估大家誤會左啦,如果開學時都未夠年齡,學校跟本唔會收,所謂細仔,係只開學時剛剛夠年齡入學既小朋友,而其他有幾個月果D就叫大仔

請留意,我本來都想係黎緊1月幫阿女報N班插班,但老師話:就算到時有位,咁下一個年度應該係讀K1,但3年后一樣升唔到小一,因小一收生係有規定,要開學時即係9月,已足5歲8個月先可以升小一,所以先改報下年度N班

至于插班方面,出面有D學校係要你小朋友夠18個月先會收你張form,到你小朋友足2歲先會睇吓學校有無位先再收架!!

原帖由 cincin_ko 於 10-9-28 00:01 發表

如果你開幼稚園, 你會收一個只可以比半年學費, 定係收一個可以交足全年學費??
如果有一個大仔可入學, 又有一個細仔表現ok, 會否放棄比個大的(佢可能個籌係最後), 然後等個細仔下半年夠年齡才上學? (細仔個籌早一點 ...

Yiutingmum, Thanks!

我噚日打咗電話問,似乎新都城嗰間多人報d。因為我想報2歲全日班,佢都話冇晒位。請問知唔知學費係幾多呢?

我都應該會讀主流,但我發現多數幼稚園都會游說轉讀國際班,國際班嘅學費係咪高D呢?呢兩年真係多咗好多bb,我都驚唔收我個女。

回覆 3# 小玲 的文章

學費你睇呢個網頁:
http://kgp.proj.hkedcity.net/chi ... &school_id=3594
你會唔會同bb報埋親子宝宝班?16個月大就玩得,佢話提前一個月報名的,我都唸住報,你係咪在職媽咪呀?因為起初我都想比阿仔讀全日,(我想舒服d)但我問佢多出來的半日係學咩..佢話無野學0架,只係託管,既然係咁不如我自己睇返,而且c6又怕佢太辛苦
今天我寄咗份報名表去緑茵,這是我第二間報的pn

回覆 21# yuffieyip 的文章

我重有報緑茵,我朋友話如果小朋友返學喊,d老師會叫d家長快d走唔好望住個小朋友,費事佢喊得更厲害,如果持續在喊的就會被叫到校長室喊,(因為唔想影響到其他小朋友上堂)我朋友話有d小朋友喊到嘔...我個仔都係勁痴身的,我都好擔心呀~

回覆 1# 小玲 的文章

講口卑翠茵好似好d,想問你點知得返下午有學位?佢通知咗你嗱?

回覆 22# sillymair 的文章

我在新都城排131...咁咪無望?德宝我問過佢話要親自去報名(起初我係想download表格寄去)請問10月幾多號呀?

其實我偏向德寶, 德宝校舍又大d, 學費又平d, 個名好似出名d, 唯獨是口啤好似麻麻地....口啤好緊要.

我上星期係新寶城翠奧茵見到張今年小一派位貼左出來, 派得幾好, 好多都直資, 有一個仲入到"啦沙", 令我對翠茵有點心動.

反而我上星期去籃田think交表, 貼左張小一派位結果出來, 無翠茵甘好

原帖由 yiutingmum 於 10-9-29 12:38 發表
我在新都城排131...咁咪無望?德宝我問過佢話要親自去報名(起初我係想download表格寄去)請問10月幾多號呀?

德寶簡直浪費左政府資源, 有間甘大既獨立校舍, (卻太多負面COMMENTS, 但我唔知真實情況係真係假), 但相反翠茵屈係甘細校舍, 但卻好評如潮).  但我都係偏向德寶, 君不到黃河, 心不死

原帖由 小玲 於 10-9-29 16:54 發表
我見到你個no.都131, 每班30人,開四班都去咗120個no.通常都開三班,多數人都prefer上午班,不過我諗你都會有機嘅。我前日打去問時都好似唔休做,所以我估下午班多數有位。我係估咋!不過你個小朋友係年底出世,真係要足兩歲 ...

http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=2136842&extra=&page=5

睇完呢個post, 我手都震埋, 唔洗諗

原帖由 cincin_ko 於 10-9-29 23:36 發表

我見有人彈, 亦有人讚呀....唔係全部咁差卦.

HI, 我個囡係0906b, 我都報左明年n1,琴日收到信9/10去interview喇....
但係佢仲咁細,唔知要in d咩呢....?你地收到信未呀...?

I applied 翠茵 both 新寶城 and 新都城 campus. Let me check check mailbox this afternoon.

原帖由 CCWai 於 10-9-30 12:00 發表
HI, 我個囡係0906b, 我都報左明年n1,琴日收到信9/10去interview喇....
但係佢仲咁細,唔知要in d咩呢....?你地收到信未呀...?

我都係11/9果日報晒兩間...新都城排4x, 新寶城排11x, 琴日係收到新都城既信....

我原本9/10唔得閒去interview.... 我今朝打去想改期,佢地話如果改期就要改到第二期12月先有得in....因為佢地會收左第一期in既學生先,所以我最後都無改喇~

原帖由 Angine 於 10-9-30 12:09 發表
I applied 翠茵 both 新寶城 and 新都城 campus. Let me check check mailbox this afternoon.

我都報定左德宝&綠茵做後備喇...今個星期六LH opening day, 我會去報埋....

原帖由 yiutingmum 於 10-9-29 12:38 發表

我去德寶報名時感覺果度都幾好,校舍大,d老師幾nice呀....因為果日我帶埋亞囡去報名,咁岩之前亞囡跌余左塊面仔,d老師同我傾計仲教我幫佢搽d咩野會快d好....睇落好似都幾有愛心呀.......^^

原帖由 snow228 於 10-9-29 17:09 發表
德寶簡直浪費左政府資源, 有間甘大既獨立校舍, (卻太多負面COMMENTS, 但我唔知真實情況係真係假), 但相反翠茵屈係甘細校舍, 但卻好評如潮).  但我都係偏向德寶, 君不到黃河, 心不死

...

回覆 2# CCWai 的文章

sorry,請問咩叫做LH?
‹ 上一主題|下一主題