用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 翠茵小宇宙幼稚園 有無媽咪報咗明年翠茵小宇宙N1呀?
樓主: yiutingmum
go

有無媽咪報咗明年翠茵小宇宙N1呀? [複製鏈接]

我明白依家有d小學的功課根本係overload,但所有家長都接受喎,反而少做課做個d會比家長訴
但,一個小朋友快樂的童年就係不停學嘢、不斷在知識上追求?日後,當佢回顧童年,可能除佐不停咁學嘢、做功課,咩回憶都無,又係咪好呢?
再者,香港教育無論點改,始終離不開填鴨式,就算學校叫做多佐活動教學、生活體驗,但end up都係不停咁做功課/家長做功課,小朋友在心智上的培養又有幾多呢
我小朋友未讀書,或者將來我都會向現實低頭

原帖由 小玲 於 10-10-24 16:51 發表
其實選九龍塘讀幼稚園未必係因為要讀九龍塘傳統名校架。大家都知依家d小學功課令到家長跟得好吃力(除非你係全職媽咪又識得教、或者有財力上的支援、小朋友不是平傭之輩、又或者家長對小朋友學業是冇要求和不緊張),九 ...

原帖由 CatEgg 於 10-10-25 12:17 發表
我明白依家有d小學的功課根本係overload,但所有家長都接受喎,反而少做課做個d會比家長訴
但,一個小朋友快樂的童年就係不停學嘢、不斷在知識上追求?日後,當佢回顧童年,可能除佐不停咁學嘢、做功課,咩回憶都無,又係咪 ...

agreed
現在d學校.一味多.無深度
只係我地以前要計十題數
現在d小朋友要計一百題
咁有嘜為.可惜好多家長.就係鍾意功課多的學校

你肯讀一定收唔洗擔心:

分2part:
第1 part 由外籍人仕考, 5個小朋入一齊入去,
入到去5張table, 5 個外籍人仕分開坐係度, 自已鐘意那個走埋去獨立in, 考你識唔識俾俾, 叫小朋友拍那塊木係咩來, 問下你小朋友平時多唔多講英文, 平時用咩話溝通, 誰人湊, 識自已食野未?etc
in 完起音樂5位小朋友5位老師一齊拍手跳舞

part2 考中文, 去另一間房, 同上面一樣5位老師分開坐係度 in 5 位小朋友, 1 對1, 問小朋友d 自理能力, 識講野未, 可唔可以自已食飯, 介左片未, 那人湊, 父母一日都幾都時間陪到小朋友, 砌野, 攞住d 玩具問小朋友係咩來

千奇唔好選有個黑頭髮但好多白頭髮個樣最老那個外籍人仕, 佢對小朋友好nice,但俾分極度手緊

原帖由 cincin_ko 於 10-10-25 12:17 發表

請問可以分享一下interview 內容嗎?

原帖由 snow228 於 10-10-25 12:55 發表
你肯讀一定收唔洗擔心:

分2part:
入到去5張table, 5 個外籍人仕分開坐係度, 自已鐘意那個走埋去獨立in, 考你識唔識俾俾, 叫小朋友拍那塊木係咩來, 問下你小朋友平時多 ...

Not sure if you went to Metro City, your interview process slightly different from us (i.e. La Cite Noble).

The whole interview process was smooth. The school arranged all candidates and their parents to wait and play in a classroom first. Then candidates went to another room for group interview. The group interview is similar to a playgroup and totally speak in English. Teachers (local + NET) played music and small balls with babies. No table here and all of us seat in the mat.

And then we went to another room for individual interview (in Cantonese) immediately. This part was the same as Part 2 mentioned by snow228.

By the way, how you know 好多白頭髮個樣最老那個外籍人仕俾分極度手緊?

新都城入去登記後會派一張assessment FORM 俾你, 一版係英文老師tick, 一版係中文老師tick, 後面俾家長填番d 問題.  有三格一格係excellent, 一格係good, 一格係need help  見完英文老師佢會即時tick 佢個版俾你, 然後去見中文老師, 等in 完中文老師, 佢又即時tick 俾你, 之後攞住張form 去counter, counter 再即時同你講收唔收及交留位費, 所以你係知個小朋友所分分數

原帖由 fatmuichai 於 10-10-25 13:40 發表

Not sure if you went to Metro City, your interview process slightly different from us (i.e. La Cite Noble).

The whole interview process was smooth. The school arranged all candidates and their pare ...

Metro City幾時出result?

原帖由 snow228 於 10-10-25 13:56 發表
Metro City幾時出result?

即收囉

K1時, 每星期的下午只有1至2日有野學(因為都要比適應期佢地, 佢地會好眼訓的), 好似就係Just English, 我知lee個programme好出名, 有d小朋友k1時轉左出去d名校度讀, 都會返黎特登讀lee個Just English, 但費用一定貴好多, 而我小朋友讀全日就乜都包晒, 我初初一心諗住托兒, 諗住到sat/sun先自己帶佢出去學野, 點知而家k2, k3, 日日有野學, 所以我都唔使特登出去學, k2時, 5日就係(如冇記錯): 一日珠心算/奧數, 一日gym, 一日畫畫, 2日eng, 除左eng外, 全是外面特登請人番黎教, 咁等同你返半日, 然後湊佢放學, 再帶佢出去學一樣, 而sat就有music/art, 我仔k2時music就係非洲鼓, 又係出面搵人返黎教的, 同埋交通安全隊. 以上所講, 全日班小朋友全包了, 不用再比錢...

我都好鍾意佢地JUST ENG, 教到我個仔會返黎講, 有8個planets, 邊8個, 邊個最大, 細, 遠, 近都識晒, 又會話我知佢地今日整乜食, 有時cupcake, 有時pumpkin soup, 佢係用英文話我知, 佢同學仔都係, 媽咪都好滿意, 話佢個女都會返黎話佢知, 雨水係點樣形成... etc...

我個仔好鍾意d aunties同老師, 我成日整估佢, 問佢鍾意ms 乜乜 多d定鍾意ms 乜乜多d, 佢都話2個都鍾意, 咁auntie乜乜好d定係auntie乜乜好d, or 定係校長好d, 佢都係話個個都好好, 揀唔到... 佢個個都鍾意... 以我個仔係度讀左3年多, 我未曾發覺過半丁點佢比人鬧過, 就算我仔有時唔乖, 佢地會用心教佢, 講道理.... 總結全部人都好好人, 好nice, 總之個個都好有愛心la...

雖然lee間學校係好貴, 但我一d都唔肉痛... 我希望你們個個都好快收到好消息吧

原帖由 小玲 於 10-10-24 17:02 發表
2boysmami,

想問下可唔可以講多d K1之後全日下午有乜嘢學。我都好concern學校多唔多課外活動學。要自費還是學費包埋呢?

我都有去in呀, 不過in完之後, 我覺得唔係好鍾意呢間學校, 當然冇交留位費啦.
其實我最唔滿意就係, 佢講明interview係分中,英兩部份, 英文順利完成之後去第二間房考中文, 中文老師拎條橙色嘅魚出嚟, 問阿b係乜嘢, 阿b竟然答:"nemo"(真係上咗腦)......之後個老師話:"跟我讀一次, 呢個係fish!"; 又拎隻蛋出嚟, 問阿b, 阿b冇出聲, 中文老師叫阿b跟佢講係egg!...........乜唔係考中文嘅咩?? 玩玩下又無啦啦搵個手搖鈴響佢耳仔邊搖睇下佢有冇反應, 驚死收到D問題學生.

原帖由 2boysmami 於 10-10-25 15:40 發表
K1時, 每星期的下午只有1至2日有野學(因為都要比適應期佢地, 佢地會好眼訓的), 好似就係Just English, 我知lee個programme好出名, 有d小朋友k1時轉左出去d名校度讀, 都會返黎特登讀lee個Just English, 但費用一定貴 ...

你的小朋友是k2 吧? 請問功課量如何?

你又話學校唔收你份表既?

原帖由 小玲 於 10-10-25 16:56 發表
多謝你嘅分享,我就是想找有多些課外活動的學校給小女。如果學費已包括課外活動都OK喎,我今個星期六interview (新寶城),不過我的是細女同埋我係好遲先交form,阿女仲啱啱識行,又唔識講嘢,都唔知可以in d乜。

另外我仲有一 ...

我小朋友已經K3 la, 請絕對放心關於功課問題, 我覺得適中, 其實我都唔記得K2時exactly功課如何, 好似係英文功課多數都係返屋企填colour, 另一些係寫生字之後返屋企畫番相關圖畫, 中文就寫下生字, 好少, 唔多的, 但多數我會自己再同佢寫下練下咁lor... (中文係自選科, 每學期200蚊, 咁會係其他鬼妹鬼仔繼續上英文時, 我小朋友會上中文課, 一星期都係得1, 2堂左右, 佢有同學仔冇報中文, 問老師, 咁佢地英文會上什麼, 老師話會同佢地備定課, 教定佢地將會學的東西, 到我個仔join番時, 一齊正式教時, 佢地會加深左印象)

k3比較多些, 但都絕對可以接受, 同埋佢地d小朋友好得意, 當功課唔係一種可怕/辛苦的事, 我仔每天返屋企, 都會話有功課呀/冇功課呀, 有, 佢就會自動自覺令出黎做, 仲話, Miss XX 講, if you do it well, you can get a stamp... 佢就會好比心機咁做, 唔使担心佢地... 同埋逢weekends都特別再少d甚至冇功課, 我諗都係想佢地有個開心的weekends...  仲有, 佢地d英文程度絕對不會輸蝕比出面名校, 同學媽咪曾作比較... 佢地k2已經成句sentence咁寫kar la... 加上我曾經比過我仔的exam paper朋友們看, 佢地都嚇了一跳...

我相信新寶城翠茵係可以愉快學習, 同埋小朋友會真真正正學到東西... haha... lee間學校唔係我開kar, 我唔會賣廣告, 但真係我真心話, 我都想個個小朋友都搵到適合自己的學校... 我都做過新手媽咪, 我知起初唔知頭唔知路的徬徨感覺... 所以作了少少的分享

原帖由 sorman 於 10-10-25 16:27 發表

你的小朋友是k2 吧? 請問功課量如何?

我都深信呢間係好學校, 小b係度番緊playgroup, 的確覺得唔錯, 如果我住樓上, 呢間必定係我首選

原帖由 2boysmami 於 10-10-25 17:06 發表
我小朋友已經K3 la, 請絕對放心關於功課問題, 我覺得適中, 其實我都唔記得K2時exactly功課如何, 好似係英文功課多數都係返屋企填colour, 另一些係寫生字之後返屋企畫番相關圖畫, 中文就寫下生字, 好少, 唔多的, 但多 ...

snow228, you mean the teacher who has tied up her hair? So your kid sat at her table? But you can't compare right? As you won't know how other teachers gave marks??

So sounds like you haven't paid yet right? I haven't paid yet. Not sure if can delay till early next week after the La Cite Nobel's interview...

原帖由 snow228 於 10-10-25 12:55 發表
你肯讀一定收唔洗擔心:

分2part:
入到去5張table, 5 個外籍人仕分開坐係度, 自已鐘意那個走埋去獨立in, 考你識唔識俾俾, 叫小朋友拍那塊木係咩來, 問下你小朋友平時多 ...

同一日,新都城唔收,新寶城就收。
原帖由 snow228 於 10-10-25 17:04 發表
你又話學校唔收你份表既?

your child interviewed with same teacher?

i just received creative's acceptance letter, so .....still considering

原帖由 Angine 於 10-10-25 19:24 發表
snow228, you mean the teacher who has tied up her hair? So your kid sat at her table? But you can't compare right? As you won't know how other teachers gave marks??

So sounds like you haven't paid ye ...

Yes. She gave my son "excellent" in all boxes. I also just received Creative's offer AM class. If Creative and Greenville, I pick Greenville. Point is which campus is better...so not sure if can wait till finishing La Cite Nobel interview this Sat...

原帖由 snow228 於 10-10-25 22:28 發表
your child interviewed with same teacher?

i just received creative's acceptance letter, so .....still considering

‹ 上一主題|下一主題