用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 翠茵小宇宙幼稚園 有無媽咪報咗明年翠茵小宇宙N1呀?
樓主: yiutingmum
go

有無媽咪報咗明年翠茵小宇宙N1呀? [複製鏈接]

原帖由 2boysmami 於 10-10-25 17:06 發表
我小朋友已經K3 la, 請絕對放心關於功課問題, 我覺得適中, 其實我都唔記得K2時exactly功課如何, 好似係英文功課多數都係返屋企填colour, 另一些係寫生字之後返屋企畫番相關圖畫, 中文就寫下生字, 好少, 唔多的, 但多 ...

謝意見。我唔想個仔日後太多功課, 但又唔想太少.
我太太本身教主流小學, 已經唔谷O個種, 但佢都話有O的學生當日返間幼稚園太過快樂學習, K3太少penmanship. 結果上到小學唔慣, 影響唔鍾意返學..
佢同事有個女, 又係咁情形, 已經揀一間唔谷唔多功課主流小學, 但學校老師不停逼個女, 批改評語唔好, 搞到要見家長....

所以, 除夕小學真係諗住去O的非傳統小學, 否則, 幼稚園基本功課量唔好睇少...

搞到唔鍾意返學就有排搞.

琴日湊小朋友放學時有個小插曲, 可能小朋友玩得太投入了, 我去到, 同佢換鞋時, 佢話個肚仔痛, 我問佢, 係咪想 poo poo, 佢話係, 咁即刻叫auntie帶佢入去, 校長就話, 係呀, 其實佢lee個時間係要 poo poo kar (lee樣野係我一路都唔知), 不過頭先佢只係vivi左, 問佢poo poo佢話no...个刻又令我再次感受到佢地d愛心, 佢係校長, 連我個仔每日幾時poo poo 都知... 到佢poo poo完出黎, 我地走左, 點知校長又call我mobile話, 話... 頭先想同你講, 點知我一出黎你就已經走左, 冇呀, 想同你講聲, 頭先auntie xx話今日下午lunch後, 小朋友已經有一次poo poo, 即係今日有2次, auntie話d poo poo都係正常的, 只係第2次時, 小朋友話有d肚痛, 我諗應該冇野既, 不過媽咪你留意番la...

我自己就好鍾意學校咁樣乜都同我講, 但我唔知其他家長受唔受落, 因為有d會嚴煩, 但我就唔會... 又一個小小的分享吧, 讓想了解lee間學校多些的家長再次了解...

請問有無PHONICS學? 謝謝!

有!!

原帖由 bbfai 於 10-10-26 14:25 發表
請問有無PHONICS學? 謝謝!

Hi fatmuichai,

May I ask is La Cite Noble campus release result immediately after the interview? Thanks!

原帖由 fatmuichai 於 10-10-25 13:40 發表

Not sure if you went to Metro City, your interview process slightly different from us (i.e. La Cite Noble).

The whole interview process was smooth. The school arranged all candidates and their pare ...

原帖由 Angine 於 10-10-26 18:35 發表

May I ask is La Cite Noble campus release result immediately after the interview? Thanks!

No. The teacher from La Cite Noble told us the result will be released in one week after the interview. So, I am still waiting for the result ...

thanks, 2boysmami
請問是K1開始學PHONICS嗎?
題外話,請問翠茵校服男孩恤衫是圓領還是尖領? 謝謝!

原帖由 2boysmami 於 10-10-26 14:51 發表
有!!

坑口收生標準有d 同新都城唔同, 事願我上星期同個b 上playgroup 時, 聽到個老師答個媽媽今年收生情況, 個老師話 for playgroup d 學生, 學校會問番佢地平時上 playgroup d 表現作決定, playgroup d 學生以往只會收取 ? 成 (因為佢背著我, 我睇唔到佢動起幾多隻手指).  所以坑口可能未必甘易入, 相對地個人認為一間難入d 既學校, 學生質數會高d, 但係亦表示未必收硬你.

Angine 希望幫到你做決定

原帖由 Angine 於 10-10-26 18:35 發表

mum... 我又冇覺得佢地為左小朋友升小一而有咩特別行動, 除左要佢地訓少d 之外... 可能因為佢地本身的程度不淺, 所以上小一應該唔係問題, 加上我小朋友讀國際班, 冇默書, 只有assessment, 但都會派成績表, 有分數的... 而據我所知, 主流班的小朋友是有默書的...

原帖由 小玲 於 10-10-25 16:56 發表
多謝你嘅分享,我就是想找有多些課外活動的學校給小女。如果學費已包括課外活動都OK喎,我今個星期六interview (新寶城),不過我的是細女同埋我係好遲先交form,阿女仲啱啱識行,又唔識講嘢,都唔知可以in d乜。

另外我仲有一 ...

HAHA... 係咪K1開始呢, 等我返屋睇番先, 真係唔記得左... HEEHEE....

恤衫?? mum... 就咁普通恤衫jar bor, 夏天係有條綠色邊的... 冬天就有個小bow tie, 紅色格仔長褲...

原帖由 bbfai 於 10-10-27 14:39 發表
thanks, 2boysmami
請問是K1開始學PHONICS嗎?
題外話,請問翠茵校服男孩恤衫是圓領還是尖領? 謝謝!

夏天係綠色邊圓領, 綠色短褲仔, 連冷初仔都係綠色邊白色主色, 我有時遲左返工都係mtr 見到翠茵d 學生番學, 個個都乾乾淨淨好整齊 "讚!!!" (因為有d 其他幼稚園d 學生真係著套校服都"呢呢fei fei"

原帖由 2boysmami 於 10-10-27 15:20 發表
HAHA... 係咪K1開始呢, 等我返屋睇番先, 真係唔記得左... HEEHEE....

恤衫?? mum... 就咁普通恤衫jar bor, 夏天係有條綠色邊的... 冬天就有個小bow tie, 紅色格仔長褲...

...

回覆 3# 2boysmami 的文章

請問國際班學嘅中文, 可以應付到升上傳統小—嗎?

Thanks snow228 and fatmuichai. Will see how it goes for this Sat interview...

原帖由 snow228 於 10-10-27 14:50 發表
坑口收生標準有d 同新都城唔同, 事願我上星期同個b 上playgroup 時, 聽到個老師答個媽媽今年收生情況, 個老師話 for playgroup d 學生, 學校會問番佢地平時上 playgroup d 表現作決定, playgroup d 學生以往只會收取 ...

小朋友初初學單字 (人, 手, 口, 車, 月, etc), 之後K2左右, 都好似深深地 (看電視, 輪船etc), 到而家K3, 就學緊簡單句子 (魚肉真有益, 我的爸爸是消防員, etc)... 不過我個仔有d字係只可以望住個字跟住寫, 唔可以默出黎, 而主流班就要默書.

我覺得, 一向幼稚園的中文都係咁上下, d人成日話, 一上到小學就完全唔同晒, 所以我都會靠一靠自己, 我會買d練習同佢當遊戲咁玩.

BTW, 佢地會念唐詩的.

原帖由 coco209 於 10-10-27 16:59 發表
請問國際班學嘅中文, 可以應付到升上傳統小—嗎?

請問有無人收到新寶城翠茵N1 admission letter??

如題
Many thanks!

This morning went to La Cite Noble campus interview. I personally think La Cite Noble overall is better than Metro City campus. But too bad that my son is not behaving very well this morning. He was quite moody today...

Hope will have good result...

I also think La Cite Noble is better than Metrol City, all  staff were very nice.  You choose intl class or english class?

原帖由 Angine 於 10-10-30 23:27 發表
This morning went to La Cite Noble campus interview. I personally think La Cite Noble overall is better than Metro City campus. But too bad that my son is not behaving very well this morning. He was q ...

Marcus今日又幾好,但又有少少扭眼瞓!

Yes the teachers are very nice and I think the principal is very nice too. I have chosen Int'l stream.

原帖由 snow228 於 10-10-30 23:35 發表
I also think La Cite Noble is better than Metrol City, all  staff were very nice.  You choose intl class or english class?

‹ 上一主題|下一主題