用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 應該轉琴老師嗎?
go

應該轉琴老師嗎? [複製鏈接]

睇幾件事, 你小朋友幾歲? 基本功係咪好差? 好少練琴? 有些老師主張彈多D書打好底,視譜快。有些老師主張只揀幾本合適的書,學生得就俾佢去。兩類老師都冇錯,在乎你小朋友需要邊種老師。老師唔交代有少少問題,你可以打電話詢問上課情況,年齡唔太細(小一以上)應有能力雙手彈,唔使每星期練單手。最重要你覺得老師有否因材施教。

原帖由 EvaLam^^ 於 10-9-23 18:11 發表
轉老師真係好煩,搵過一個仲唔一定好添,其實我囡6歲時已經學過幾個月琴,跟過3位老師,唔係我想轉,而係琴行不停轉人,個個老師都有問題,唔係太惡就係不停講電話唔教野,一係教教下冇0左影,攪到我囡冇晒興趣學琴,之後停0左 ...

你係講開始練二級,報明年4/5月考試嗎? 其實老師都有佢道理,參加考試同比賽, 學生需要付出同埋有一定責任感,如果小朋友唔想commit,真係徙老師心機同時間。我諗最重要你問仔仔參唔參加, 應承左就一定要做,唔可以半途而廢,我都係咁同學生講,有d學生未得,我都係唔會提出考試同比賽架~
原帖由 lamb2003 於 10-9-23 11:55 發表
我都想分享下囝囝學琴的情況,大大話話佢都學左兩三年,跟過兩三個老師,依家個老師跟左成年,最近我提出讓囝囝考皇家試,最初老師佢話可試三級,仲話要加時至一個鐘,當然要加學費啦,但過了一兩個月佢話囝囝上堂坐唔定,進 ...

貴精不貴多,集中教幾本書,但執多D技巧更好。手勢和技巧由自小練習養成,唔係個個小朋友都係咁,要每堂督住就OK,慣左就好難改。

原帖由 EvaLam^^ 於 10-9-27 01:22 發表
我個囡每堂只係上30分鐘,佢每次都會教3,4首新歌,我估佢覆琴應該只係聽有無錯音,彈一次就當教0左,唔係0甘既咩?其實我仲有疑問係,佢真係正教彈首歌,其他技巧野咩都冇教,例如:拍子,跳音,正確手勢.....佢話遲d先喎,我曾 ...
‹ 上一主題|下一主題