用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 保良局黃永樹小學 將軍澳保良局黃永樹小學
樓主: elaineho73
go

將軍澳保良局黃永樹小學 [複製鏈接]

我沒有反映呀,因為我只食過他一件蛋糕沒試過其他的食物,可能其他的食物可以呢。

原帖由 elaineho73 於 11-9-20 20:53 發表
禁你有冇反映過呀?

hosumman,

如果真係有禁既事,叫阿女正視佢自己先同老師講!

你再跟進下阿女,因為個兩個同學仔蝦你女女老師未必知,叫阿女先同老師反映,佢升左小學要佢學習下。 如果真係唔得你先同老師講禁會好D.

原帖由 hosumman 於 11-9-22 13:00 發表
大家好,

我近排對住個女真係開始頭痛, 佢成日都話被某倆個男同學仔蝦(如搶佢d 文具, 駡佢及打佢) , 我都唔知點算好? 如果我向老師問, 我又怕老師覺得我好煩, 但如果再這樣落去, 我個心又唔舒服...............
請 ...

醒目開學勳章

elaineho73,

謝謝你的意見.
我已經有再同個女傾過, 佢都ok .
我想問係唔係讀這間學校的小朋友都要學一種樂器呢?

herman-mame,

明白~

如果真係唔好食既話要反映先有進步ma!

原帖由 herman-mame 於 11-9-22 19:09 發表
我沒有反映呀,因為我只食過他一件蛋糕沒試過其他的食物,可能其他的食物可以呢。

hosumman,

唔好禁客氣啦!

禁你留意下女女係咪真係OK~

以我所知好多小朋友都係有學,仲唔至一樣~

原帖由 hosumman 於 11-9-23 13:43 發表
elaineho73,

謝謝你的意見.
我已經有再同個女傾過, 佢都ok .
我想問係唔係讀這間學校的小朋友都要學一種樂器呢?

回復 8# elaineho73 的帖子

elaineho73, thank you!

回復 13# hosumman 的帖子

小兒讀一勤,下星期要小測,唔知係測咩呢?

醒目開學勳章

我個女讀一善, 佢都係12號小測中文.
我都怕佢唔懂睇完部題目..........擔心.....

回復 1# hosumman 的帖子

考試前一周中英數都有小測, 題目會比考試少一些, 這是熱身.

考試範圍, 上周已派通告.

醒目開學勳章

我都有收到考試範圍, 但我真係冇頭緒d 題目係怎樣?
另外我想問小測的考驗題目會唔會派返回家呢?

回復 1# hosumman 的帖子

hosumman, 放心, 會派返比你溫習, 通常考前小測係熱身, 考試時內容會多些, 模式差唔多. 考試卷1-4年班會派比家長簽名再收返, 5-6就唔會.
考試前溫功課, 工作紙, 大至上ok. 我以前會將小測卷copy, 比囡囡做多次. 當然, 如果滿分就不用了. 或者將平時做錯的功課抄出來比佢做, 因為我是不跟她對功課的, 免得佢有依賴.

回覆 1# angelmumy 的文章

尋日手冊寫英文: Test (next week), 請問知唔知會 Test 乜? Thanks!

回覆 1# mombaby2010 的文章

TEST 即係試前的小測, 中,英,數三科都有, 應該是考試範圍. 我囡 P5 今日ENGLISH SHORT TEST,(完全無溫過, 死得) 周一中文小測.

醒目開學勳章

我個女都係由上星期開始已經成日小測, 而且仲要默書tim, 我真係擔心.
不過我最擔心就係中作考試, 你們可否大約講俾我知學校會怎樣考呢?

中作卷P1-P6 都是不派卷回家的, 所以我沒有看過真正的內容, 而且小朋友回來也可能記得一點點題目. 除了作文(長和短文), 另外還有詞語, 唔知還有沒有其他(打去問下老師). 小一應該唔會太難吧 ,我記得我囡一,二年班中作 9字頭,三年班開始, 逐級而下....

考完試, 派晒成績, 大家係咪又可以放鬆下啦 ?

醒目開學勳章

但係又有默書呢?
遲d 又快考試 ?

回復 elaineho73 的帖子

Elaine, 好耐無上來喇. 你阿大等緊派位wo. 預祝你囡囡派到理想中學.

elaineho73  angelmumy, 我都希望大女可以入到佢想入既中學! 多謝先!  發表於 12-6-28 22:50

呢個帖之前睇左好耐,我頁頁看哂,了解了不少校內事情,好正,對於我準小一家長,是一個好好平台

請問有沒有人今年入讀的, 我有一套全新的女生校服沒有用的, 有意的可以pm給我.  實在不想浪費拋了呢.
‹ 上一主題|下一主題