用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 深水埗區選校
樓主: edithl1117
go

深水埗區選校 [複製鏈接]

第1 round得15分都揀喇沙, 擺到明係駁最後叩門有分加啦! 不過相信喇沙收叩門位, 如果唔係超班馬, 都係等個叩字.
原帖由 gundomwing 於 10-9-28 16:53 發表
想問得15分, 此階段是否該填"荔天"較有保障.
其實一心只想博喇沙大抽獎(當然亦知道機會很渺茫),  不太明白遊戲規則, 是否自行和抽獎沒有關聯的.
知道15分是沒有可能入到喇沙的, 哪為什麼有好多人都得15分, 但都在這 ...

大坑東宣道唔清楚. 而協和應該係2011件2月搬入新校, 2011年9月入讀小一既已經要返全日喇.
原帖由 ymon 於 10-9-28 20:55 發表
咁有無人可以講下大宣道又如何呀?
協和係咪已經轉左全日啦?

個人意見 :
4 大熱 ~
荔天 - 今年換校長,校社o.k.但15分困難
聖紀文 - 真係要考慮清楚,全個學期2測2考
開平 - 校社細,但是區內有名學校,中學部是 Band 1,如成績許可,自行優先入讀.
聖安德烈 ~ 新校社

聖紀文係每個學期3個評估,以30%,30%,40%。計算在成績表上. 而且數學是教快半年, 好多時D功課是在堂上自己對。

喇沙唔係深水埔區喎~

原帖由 Mandysyl 於 10-9-29 13:26 發表
喇沙唔係深水埔區喎~

第一階段可以跨區選校嘛.

開平呢幾年自行收生都有50幾60人 . 我個女係開平讀緊小五, 所以我年年都睇...嘻嘻.

回覆 27# Kittymummy 的文章

你好!想問吓自行收生都收咁多人, 咁大抽獎咪得番好少位?
可否講吓呢間學校的課程或是否會追得好辛苦的一間小學呢,因為我小女現時係讀緊一間活動式的幼稚園,怕一上小一就追不上

原帖由 edithl1117 於 10-10-1 00:21 發表
可否講吓呢間學校的課程或是否會追得好辛苦的一間小學呢,因為我小女現時係讀緊一間活動式的幼稚園,怕一上小一就追不上 ...

大抽獎都有一半位的。

兩年前同大仔交自行報聖紀文, 但我被佢D密集式考試嚇親,所以今年冇同細女選。之前大仔15分亦抽唔中。

今年得返10分, 去左交聖安德烈。鐘意佢校舍大同埋見佢POST個升中派位係"明碼實價", SHOW哂有幾多個入邊間學校, 而唔係"誤導"家長有幾多入頭三志願。肯SHOW出黎既學校唔多, 校長應該幾有GUTSY去比人知...同埋校長"往績"好多時都出任聖公會學校既"開荒牛", 應該都幾有料呢...

唔會, 大抽獎都係佔50%學位. 不過40區咁多千禧學校, 佢都收到50幾人我覺得都唔錯. 大抽獎後年年都共有130幾個小一學生.

我就覺得小一至小四都無咩壓力,  無驚無險咁lor. 佢又唔會太深, 樣樣都係step by step. overall 我都滿意既. 因為我唔鍾意d 學校係初小階段比太大壓力家長同學生. 我亞女幼稚園時咪又係活動教學, 中/英文字都識得唔多, 小一時係中文科比較吃力. 到小三開始, 英文科就小班教學,上英文堂時一班分為兩班.

原帖由 edithl1117 於 10-10-1 00:21 發表
可否講吓呢間學校的課程或是否會追得好辛苦的一間小學呢,因為我小女現時係讀緊一間活動式的幼稚園,怕一上小一就追不上 ...

hi circle, 我小朋友亦係說話唔叻社交冇自信, 我明年揀了, 可否比d意見我呢? 我可選32, 34, 41及62網
原帖由 circle119 於 10-9-27 13:03 發表
如40net 荔天,聖安德烈、旅港開平,神父
我都親身望過校舍...

荔天(學術頗不錯,但就是不太喜歡周圍樓宇圍住,好焗速咁.)
開平(有外籍老師,有升中,因可能有比較校舍是比較細.)
神父(環境不錯,話有7成升中,但就谷同較難 ...
愛是恆久忍耐,又有恩慈;愛是不嫉妒;愛是不自誇,不張狂,不作不合宜的事,不求自己的益處,不輕易發怒,不計算人的惡,不因不義而歡樂,卻與真理同歡樂;凡事包容,凡事相信,凡事盼望,凡事忍耐。林前十三4-8

原帖由 weiwai 於 10-10-1 05:33 發表
hi circle, 我小朋友亦係說話唔叻社交冇自信, 我明年揀了, 可否比d意見我呢? 我可選32, 34, 41及62網  

hi weiwai

你評估左未,定你覺得?
(因我女兒已是評估了,所以呢方面,
我都經好多過來人經驗及意見來分析)
聞聽及我上網check40區(聖安德烈+基福)
http://www.edb.gov.hk/FileManager/TC/Content_6597/ie_school_list_chi.pdf
我打俾教育局問過下,她說其實間間都有融合教育計劃.
之不過他們個年有呢類型(遲援讀障學障)學生入讀.

加上過來人話,如校舍有做開同冇做開 都會有別.
所以大校舍兼有做開~所配出來支援服務都會一定多過一般校舍.(人數多少取決~).例如:治療師及訓練.

可選32, 34, 41及62網

40會較清楚.
如32,34,41,62?

我剩係了解過"鮮魚行".(除了舊校舍之外)
整體教學理念及梁校長教育精神.
絕對可敬佩相比不失色任何一間名校作風.
親子王國已刪除閣下簽名檔內容,煩請自行檢視,頭像,頭銜,暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作

個人看法:

其實每一間都有各其特式.永遠都有兩面看.
有些人觀點:揀一些傳統名校學校如催谷+深教學模式下培育.好處越強越強.無論將來
在社會生活圏子亦是如此.
小朋友前途實冇走寶.當然如吃得消,絕對不錯.
(背後mama+小朋友所付出的努力,苦不堪言)

受你教由之何.(我講是個小朋友冇壓力下)

不受教好多大了到中學分分鍾
冇埋仔女(不在講)
不聽父母之笛.甚至亦有受壓下所做出不當及悲劇行為在現今亦唔少
總括main point:
都亦要看看做mama自已同埋個小朋友能力.
可不可以配合埋學校方針都好重要.
(人力,物力,財力,資質材料,,耐心教導,
犧牲自已玩時間和小朋友一起行讀書路,父母要一致,EQ都好重要....etc)
親子王國已刪除閣下簽名檔內容,煩請自行檢視,頭像,頭銜,暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作

hi circle
呢d係我开嘅topic

http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=1260787&extra=page%3D1&page=98

http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=2241803

http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=2241509

我知st andrew及荔天的融合教育做得不錯

原帖由 circle119 於 10-10-1 09:44 發表

hi weiwai

你評估左未,定你覺得?
(因我女兒已是評估了,所以呢方面,
我都經好多過來人經驗及意見來分析)
聞聽及我上網check40區(聖安德烈+基福)
http://www.edb.gov.hk/FileManager/TC/Content_6597/ie_school_lis ...
愛是恆久忍耐,又有恩慈;愛是不嫉妒;愛是不自誇,不張狂,不作不合宜的事,不求自己的益處,不輕易發怒,不計算人的惡,不因不義而歡樂,卻與真理同歡樂;凡事包容,凡事相信,凡事盼望,凡事忍耐。林前十三4-8

原帖由 weiwai 於 10-10-1 16:52 發表
hi circle
我知st andrew及荔天的融合教育做得不錯

我都有看過這兩間校舍地域.
我較喜愛St Andrew環境多d.

想問問如果得15分, 係咪唔去博好D?
還有假如我比較喜歡荔天及開平
填表時第一輪及第二輪的第一二志願係咪要相同先大機會D?

40網 官立小學如何?

本人心大心細, 有冇人可以給我意見??

選開平果d 還是選官立學校好!!

因為經濟問題又比唔到女兒入直資或私校

不知得15分入那間較好的官立好??

多謝各位媽咪的意見!!

Hi,

深水埗區可先選以下學校,即使抽不中,亦可叩門。最好自行跟派位的次序能一致,方便叩門,但不會因此絕對叩門不成功,關鍵還是看小朋友本身的實力。

個人認為協上、瑪利諾神父小學和荔天應是首三甲、其次會推薦旅港開平

小兒首選荔天,因認同該校理念積極,小二的理念更積極,如對子女有較高期望屬不錯選擇。

至於協上和瑪小都沒認識任何就讀該校的小朋友,故不能概括比較跟荔天的分別,反而其他學校給予的感覺,無論是品行或學業都較一般。不過瑪小有一條龍,可說進可攻,退可守。而開平聽到的評語絕大部份都很正面,無論是學業以至老師的愛心等,反而是一些派到該校的準家長有較多猶豫。

在40區,官立學校好像較一般,即使不以上述4間考慮,比它們好的學校仍有不少,我看還是排在末一點的位置較適當。

thomas_dad

原帖由 edithl1117 於 10-10-8 09:30 發表
本人心大心細, 有冇人可以給我意見??

選開平果d 還是選官立學校好!!

因為經濟問題又比唔到女兒入直資或私校

不知得15分入那間較好的官立好??

多謝各位媽咪的意見!! ...

當初選校時, 我參觀過幾所學校, 最終我選了開平, 我覺得我決定正確, 我接觸過的老師全部很有心去教學, 對小朋友很好. 我小朋友每天開心上學. 其實選校, 一定要看小朋友性格. 你要先想下間學校適不適合自己小朋友.事實上, 我都聽過現在有些同學覺得有些老師跟得不好.  但我自己對開平很滿意.
‹ 上一主題|下一主題