用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 播道書院 點樣幫唔識中文的外國回流小孩,插班入播道? ...
go

點樣幫唔識中文的外國回流小孩,插班入播道? [複製鏈接]

小兒今年就讀4th grade,本人正考慮未來一兩年回流香港,但心煩是幫他找一所合適的學校。

他中文看寫能力是0。我們日常對話是廣東話,所以普通話也是0

如此情況,可以入讀播道嗎?播道適合他嗎?

中文始終是我擔心的地方啦!

Q1﹕請問播道家長們,有什麼想法、建議?
Q2﹕如是你/妳,會如何做?會選擇留班一年嗎?還是讓他試試看,唔得才留班?
Q3﹕如何幫他適應播道的生活?追上課程進度,尤其中文及普通話啦,都是那句,中文是困難之所在。
Q4﹕有什麼地方我也要注意的,如在心理、情緒方面?

**重要
Q5﹕我從何決定播道適合小兒而不是其他學校?換句話說,播道的特色,與別所學校不同的地方是?

謝謝!

0    0    0    0

我可以大膽講一句, 播道唔適合你個仔, 你個仔係回流, 英文一定好過香港學生, 唔好浪費, 找些重英文既學校

我個姪女, 小學時跟佢父母移民澳洲, 三年後回流, 冇留班追得上, 前年考cert. 24分, 今年入中大讀, 佢一直心儀既科目

多謝KaKaDaddy的回應

但播道唔係主打以英文授課架咩!??

你個姪女是否有在澳洲讀中文,否則回流香港後,佢中文點跟得上?

現在我最懊惱的便是我個仔既中文讀寫同普通話,有何高見?

謝謝!

原帖由 kakadaddy 於 10-9-29 14:29 發表
我可以大膽講一句, 播道唔適合你個仔, 你個仔係回流, 英文一定好過香港學生, 唔好浪費, 找些重英文既學校

我個姪女, 小學時跟佢父母移民澳洲, 三年後回流, 冇留班追得上, 前年考cert. 24分, 今年入中大讀, 佢一直心 ...

原帖由 70x7 於 10-9-30 22:12 發表

你個姪女是否有在澳洲讀中文,否則回流香港後,佢中文點跟得上?

謝謝!

...

我都係在這裡得知, 播道一個net都無, 唔覺佢有幾重視英文? 佢又無乜強調什麼教育理念, 唯一賣點就係一條龍

若你想找[主打以英文授課]既小學, 大把選擇, 學校的位置係一個好重要既考慮, 其次最好係一條龍啦, 名氣大唔大, 反而冇乜所謂.......

我個姪女在澳洲係同d鬼仔鬼妹一齊讀書, 但可能父母有補習下中文, 佢返來後先至升中, 係上水讀中學, 有機會轉名校都唔去, 同班同學仔好用心讀書, 事實証明, 名唔名校唔緊要, 最緊要睇個人同學習氣氛

NET = Native English Teacher 嗎?

真的為你們高興,姪女如此努力,能考入中大 。這是一個好榜樣,讓我有多點信心帶我的小孩回流香港讀書,謝謝!  

原帖由 kakadaddy 於 10-10-6 13:58 發表

我都係在這裡得知, 播道一個net都無, 唔覺佢有幾重視英文? 佢又無乜強調什麼教育理念, 唯一賣點就係一條龍

若你想找[主打以英文授課]既小學, 大把選擇, 學校的位置係一個好重要既考慮, 其次最好係一條龍啦, 名氣 ...

SORRY, 我覺得你好似對依間學校有好大不滿, 不過你嘅不滿全來自冇NET TEACHER, 以我所知, 學校係有net teacher, 不過好似得一兩個, 不過就算冇, 都唔應該o甘武斷話依間學校係唔重視英文同冇教育理念, 你都識講你姪女係上水讀書, 都唔係名校, 都一樣讀得好好, 同樣地, 播道唔係一間名校, 但同樣有學習氣氛lor, 我見好多小朋友都讀得好開心同好鐘意返學, o甘已經証明學校有佢個人之處, 而且我唔覺得有net teacher 嘅學校就係好學校lor! 如果係o甘嘅話, 全港都有好多學校有net teacher, 唔通個個學生英文就掂咩? 如果係o甘嘅話, 會考英文就唔會o甘多人唔合格啦!

原帖由 kakadaddy 於 10-10-6 13:58 發表

若你想找[主打以英文授課]既小學, 大把選擇, 學校的位置係一個好重要既考慮, 其次最好係一條龍啦, 名氣 ...

sorry, 以上是我意見, 無意得罪任何人.

70X7

我覺得你如果真係鐘意播道, 不如試吓搵校長問一下佢哋會有乜安排(假如你真的回流想入描道), 因為校長先會比到答案你, 而O向度發言嘅我真係唔可以代表學校答你, 因為我一定會加左自己嘅個人意見, 如果到時因為o甘而令你錯失一間你鐘意嘅學校就唔好啦! 不過我知道插班生嘅話, 真係唔容易, 最後, 希望你可以選擇到一間你真正覺得適合你小朋友嘅學校!

原帖由 70x7 於 10-9-24 00:08 發表
小兒今年就讀4th grade,本人正考慮未來一兩年回流香港,但心煩是幫他找一所合適的學校。

他中文看寫能力是“0”。我們日常對話是廣東話,所以普通話也是“0”。

如此情況,可以入讀播道嗎?播道適合他嗎?

中文始終 ...

原帖由 70x7 於 10-9-30 22:12 發表

謝謝!

...

70X7,

如你想知有關播道書院真實事情,請先了解一下回答你問題的家長的子女是不是播道學生!

其實播道都有收過non-chinese speaking嘅學生,如你真的好想你的子女入讀播道,你可以真接問學校/校長,正如midcochow所講,只有他們才會比到答案你!!

70x7
不用怕, 就用呢一年o既時間學學中文吧, 無論回來時是否讀播道, 也是需要的.
^_^

deleted

原... kakadaddy 於 10-10-6 13:58 發表

‹ 上一主題|下一主題