用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 8歲學法文/日文係咪過份左?
go

8歲學法文/日文係咪過份左? [複製鏈接]

0    0    0    0

個小朋友有興趣就得, 我囡7歲學緊日文, 佢話好鍾意, 睇now tv聽過西班牙文, 仲要我比佢去學.........我都想佢唔鍾意學, 好貴呀..........

醒目開學勳章 王國長老

我女都係咁上下開始學, 係有年暑假, 發現年年花左一萬幾千上暑期活動, 都唔知為咩, 於是報左"暑期天天學" (日文)
可能係活動遊戲型式啦, 我女都好鐘意, 一路有繼續once a week咁學, 之後嫌佢無補堂同埋太多人, 轉左1:1, 認真學文形(grammar)同記vocab, 我女而家就咋型了

無辦法啦, 學好一種語言係好多野記架喇

學咩語言都係,最緊要係有甘既環境比你去操練,吾係既話我會慳番呢d錢同時間。

醒目開學勳章 王國長老

No, 暫時係香港人, 解釋文法上會易d, 遲d大過d再考慮轉native speaker

狂人,
我有認真考慮, 等我女中學時去日本exchange一年(如果機緣巧合的話), 所以而家先打好個底
我都相信語言係靠浸, 我女學校用普通話教中文, 而家個女小5, 基本上我都好肯定佢d普通話水平繼續落去一定足夠搵飯食, 英文程度亦唔特別需要擔心, 希望日本學得成, 將來多一門手藝
原帖由 maywongsky 於 10-9-28 10:30 AM 發表
你的一對一教授是日本人教的嗎?

我覺得唔過份..小朋友越細個學越容易吸收..
最緊要係小朋友自己想學...唔好迫佢

我仔都學左年半法文, 橫掂佢夠時間.將來多一門手藝,我問實佢鐘唔鐘意.唔鐘意可唔學.因單對單$400一個.佢話鐘意.我要求佢出年考試.佢都應承埋.
[img align=right]http://img530.imageshack.us/img530/1595/1177251203qp3.gif[/img][img align=left]http://photo1.bababian.com/20070429/6B55A5CBB5D1563198CBBC137F5E1B11.jpg[/img]

最緊要個小朋友有興趣,無興趣就迫都無用

我上星期星島<親子王>,先知原來好多人學緊西班牙話,學語言真係要細d開始,我當年在大學學過法文,d音硬係發唔到,好核突!

係呀... 小朋友越細個學越好... 我囡囡而家兩歲多d... 我都諗住等佢四歲左右會俾佢試下學法文or日文... 等佢有一技傍身...

8歲學法文/日文係咪過份左?

醒目開學勳章 貢獻勳章

其實8歲學都唔算早啦,因為小朋友在吸收母語以外的語言,在9歲之前是黃金時期(記得好快、學得好快)
以心開揚待人真  晴朗笑容樂在心

如果要佢坐定定咁學真係好辛苦架,不如join一d playgroup~

‹ 上一主題|下一主題