用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 你會否向老師反映意見?
go

你會否向老師反映意見? [複製鏈接]

老師話小朋友的功課做錯了,但是我覺得沒有錯。

我已經向小朋友了解老師的說法,和解釋為何我的說法和老師不同,結論是兩個方法都可以,所以老師應該接受他的答案,他又認為我教的答案更適當。

小朋友已應老師的要求重新再做,我唔知應唔應寫張紙條比老師反映意見。阿仔話好,老公就叫我唔好搞咁多嘢,其實我都擔心老師覺得我搞事。

不過,考慮到身教,應該鼓勵他勇於表達意見? 教他要認同老師,以示尊重? 告訴他有很多事自己明白就可以,多一事不如少一事?
   0    0    0    0

原帖由 LapLapMom 於 10-9-24 23:47 發表
老師話小朋友的功課做錯了,但是我覺得沒有錯。

我已經向小朋友了解老師的說法,和解釋為何我的說法和老師不同,結論是兩個方法都可以,所以老師應該接受他的答案,他又認為我教的答案更適當。

小朋友已應老師的要求重新再做 ...

我會自己打比老師問, 唔會經小朋友同老師講, 怕佢一陣講錯野呀! 其實而家好多時都有呢D問題, 好似D字, 寫法同以前我老師教既都唔一樣, 但我會同我個仔講, 佢要聽佢老師話, 我要聽我老師話, 咁小朋友都接受。
到打比老師時, 可以用求教既心態打去, 虛心學習, 而唔係打去挑戰佢所教既野, 可能仲會有意想不到既收獲。

同意!直接向老師請教,再說出自己的想法,看看老師如何解釋。有時可能小朋友講漏了、或聽漏了,所以都係要自己問清楚。
猴B, 出世時只有 2.53kg, 滿月已有 4.04kg

我自己做法:

如果班主任係教埋果科, 我就會留紙仔請班主任回電, 講其他野後再好似順便咁問埋呢樣, 話是話, 唔好肯定自己方法一定岩, 家陣有好多野同以前唔一樣.

如果只係科任老師, 我只會寫紙仔問, 請佢得閒先覆我, 因為好多時佢地會係其他班既班主任, 好多野要處理.

注意自己態度, 人地一定接受.

哈哈...聽到你呢個主題...又會咁啱...
因為今朝同同事講開..佢有個親戚..發生左類似問題....佢又係寫左紙仔比個老師...點知有日開家長會時...個老師對住d家長講..."希望d家長唔好係小朋友面前講我地老師壞話"..
不過佢呢個case就係...因為呢個係普通話科..但佢普通話唔得...所以佢無親自同老師傾, 要寫紙仔...咁個小朋友同老師講返時..可能表達有出入...所以令老師誤會左...

不過如果比我...如果問題不大的話...都會叫小朋友聽老師囉...再會解釋我答案都係啱 (當然要肯定自己係啱先好講啦)...問題大的話...都會打比老師 (唔好經小朋友), 或者學校聯網會唔會有老師e-mail??有的話..可能send e-mail 問佢囉....要比返d面佢...或係請教態度會好d...因為無謂令佢對你小朋友起偏見囉...

咁果間學校d老師又幾"認真"喎.

我仔2年班時試過數學科老師改錯左個鈍角, 我寫紙仔俾老師求教(當然係話我自己唔識啦), 之後有日放學老師黎搵我講唔該晒, 我當然又講多謝老師教導, 大家好落台.

事前我無係阿仔面前講老師唔岩, 只係心入面有問號; 我諗妳同事個親戚係小朋友已經講老師錯, 所以小朋友同老師溝通時就講返大人講既野.

原帖由 babytai 於 10-9-25 11:16 發表
哈哈...聽到你呢個主題...又會咁啱...
因為今朝同同事講開..佢有個親戚..發生左類似問題....佢又係寫左紙仔比個老師...點知有日開家長會時...個老師對住d家長講..."希望d家長唔好係小朋友面前講我地老師壞話"..
不過 ...

醒目開學勳章

請問你講果科係咩科目? 有時某些題目可能有兩個或以上既答案.但要睇番果科個topic係教緊乜野. 要用番教緊既野來答題.(唔知你明唔明我講咩?)

如果你確定答案真係多過一個. 你可以把懷疑的答案寫紙仔問老師:
"請問出版商會否有 XXX 此答案? "  OR
"出版商會否印錯此題目?"
將問題轉駕在出版商上, 咁樣會唔會好D呢?

原帖由 IRON 於 10-9-27 09:56 發表
咁果間學校d老師又幾"認真"喎.

我仔2年班時試過數學科老師改錯左個鈍角, 我寫紙仔俾老師求教(當然係話我自己唔識啦), 之後有日放學老師黎搵我講唔該晒, 我當然又講多謝老師教導, 大家好落台.

事前我無係阿仔面前講 ...

咁佢地實際係點溝通我就真係唔知~~不過又會知多樣野囉, 如果下次問題係自己度發生..自己又會點解決呢???

我囝囝都試過, 數學科, 文字題, 亞囝列了算式答案, 老師話算式錯, 答案對, 我看了後其實沒有錯, 只不過亞囝的算式複習化, 我再教他用一個簡單的算式, 其實嚴格來說, 亞囝並沒有錯, 兩個算式都是對的。
‹ 上一主題|下一主題