用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
go

訂校服喇 [複製鏈接]

今星期通告要訂秋冬校服喇, 請問大家有冇idea每款訂幾多件先夠呢? 校褸就肯定1件夠, 恤衫應該要2件, 其他都1件?
   0    0    0    0

醒目開學勳章

原帖由 cchoiying 於 10-9-25 11:04 發表
今星期通告要訂秋冬校服喇, 請問大家有冇idea每款訂幾多件先夠呢? 校褸就肯定1件夠, 恤衫應該要2件, 其他都1件?
我諗緊好冇除左校褸,校tie同運動jacket外,其餘嘅都買兩件...大家有咩意見?

另外,是否要買灰色長襪呢 ?

想問國際班跟本地班校服及運動服是否款式不同, 朋友給我的舊冬天服好像跟通告上的不同?

好似改o左款, 上年係格仔, 今年改o左灰色.......
原帖由 rainbowbbc 於 10-9-26 10:11 發表
想問國際班跟本地班校服及運動服是否款式不同, 朋友給我的舊冬天服好像跟通告上的不同?

醒目開學勳章

想問一下:

訂購表的"運動服jacket" 是否 = 校服式樣的"體育長袖衫"???....

因為英文寫sweatshirt 同 jacket 好似唔多同, 好似是指有帽運動拉鏈外套....

york的通告,次次都睇幾次先明, 好多時仲唔明..

我想問點知呎吋?因為我睇唔到份通告有寫呎吋, 咁我點知要買什麼碼呢?

係咪好似夏季咁唔駛寫名乜碼,到拎校服時先睇下著乜size?

問了學校, 佢話叫我地按夏季既校服呎吋買, 我話夏季校服無袖長同褲長, 佢就叫我地估住先, 如果覺得有需要就買大d, 到時唔啱先換, 我就反應, 話學校唔應該咁懶, 應該 attach 埋個呎碼表給家長, 等家長量清楚才訂購, 如果唔係, 到時收左貨唔啱著, 又要小朋友帶返學校換, 成千蚊一套校服, 錢就識得收, 服務就無。

今日睇過d校服...聼職員講係改咗款..
我買咗..校樓(1件)運動服jacket(1件)白shirt(2件)褲(2條)呔(2條)運動衫+褲(一套)
有問要唔要寫size..佢話會同夏天一樣size.
但我都係寫咗要size 7,因為夏天size 6褲要放鬆腰頭.

醒目開學勳章

死啦!我冇填到尺碼,唔知會點呢?

今日打返學校問帶咩野書時班主任話冬季校服果度會有少少改動,話今日會attach張紙比我睇

算啦! 唔好 啦!如果在學校訂校服就係o敢o架啦!套校服實要攞嚟攞去o架啦!你嘅提意都幾好, 但如果比埋個尺寸表家長, 分分鍾有成十張八張attachment 響通告到.    o個啲行外人未必明白啲尺寸表內容, 到時又會有好多家長 . 學校可以用其他方法比啲想知嘅家長知道, 如放上佢哋 website...
原帖由 Carman1112 於 10-9-27 12:07 發表
問了學校, 佢話叫我地按夏季既校服呎吋買, 我話夏季校服無袖長同褲長, 佢就叫我地估住先, 如果覺得有需要就買大d, 到時唔啱先換, 我就反應, 話學校唔應該咁懶, 應該 attach 埋個呎碼表給家長, 等家長量清楚才訂購,  ...

唔駛死! 最多退返比你填返囉又或者 miss 幫你填. 我都冇填和.

原帖由 loloyen 於 10-9-27 15:23 發表
死啦!我冇填到尺碼,唔知會點呢?

醒目開學勳章

原來之前張通告真係錯左

我最後除校樓,jacket同tie外,全部買兩份替換。

醒目開學勳章

原帖由 媽珠 於 10-9-27 15:56 發表
唔駛死! 最多退返比你填返囉又或者 miss 幫你填. 我都冇填和.
 我都係買細碼。
之前買4號都鬆。

唉, 阿女上個星期五無返學, 今日收到通告先知要開始訂校服, 但29號前就要回覆買唔買, 駛唔駛咁趕, 最弊就係, 我有York既舊校服, 而家慘啦, 轉左款, 根本完全著唔到, d舊校服都唔知點算.....
Please visit 沛沛 blog
http://hk.myblog.yahoo.com/vv72919782003/

原帖由 rosebud 於 10-9-27 22:26 發表
原來之前張通告真係錯左

我最後除校樓,jacket同tie外,全部買兩份替換。

Rosebud, 想問你女仔係味唔洗要TIE??
WHY 你唔要校樓,jacket?係你已有定係可以著其他呀?

醒目開學勳章

I checked with the school yesterday.
The office said if we have the old uniforms / old version and still fit for our kids, it is okay to wear them.
But, if you need to buy a new one, you need buy the new version one.

原帖由 vp071229 於 10-9-27 22:48 發表
唉, 阿女上個星期五無返學, 今日收到通告先知要開始訂校服, 但29號前就要回覆買唔買, 駛唔駛咁趕, 最弊就係, 我有York既舊校服, 而家慘啦, 轉左款, 根本完全著唔到, d舊校服都唔知點算..... ...

醒目開學勳章

原帖由 babycreamy 於 10-9-28 00:29 發表

Rosebud, 想問你女仔係味唔洗要TIE??
WHY 你唔要校樓,jacket?係你已有定係可以著其他呀?
唔好意思,我講得唔清唔楚,我想講,校樓,jacket 同Tie我各買一件,其餘的買2件。 

我剛剛有朋友俾舊校服,所以只訂缺少左既恤衫、校褸。

女仔係唔係都要訂tie?

原帖由 vp071229 於 10-9-27 22:48 發表
唉, 阿女上個星期五無返學, 今日收到通告先知要開始訂校服, 但29號前就要回覆買唔買, 駛唔駛咁趕, 最弊就係, 我有York既舊校服, 而家慘啦, 轉左款, 根本完全著唔到, d舊校服都唔知點算..... ...
‹ 上一主題|下一主題