用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 瑪利諾修院學校家長交流區
樓主: smallfoothk
go

瑪利諾修院學校家長交流區   [複製鏈接]

回覆:NurseSally 的帖子

舊年我地自行報名時,仲以為自行階段的名額係全部for外校生的。但計返今年 F1外來生的人數,原來自行階段只收咗二十幾個外來生。

sorry,遲咗覆你! 如果你唔介意,我都可以分享少少。舊年呢個時候,我地都係同你一樣嘅心情,有d忐忑不安,好驚因為自己嘅錯誤選擇,而令囡囡錯過最啱佢嘅學校。咁自行階段選校時,MCS係我地嘅首選(屬於跨區),另外一間地區名校係我地嘅次選。因為我個囡成績係小學全級前五,加上有其他課外活動獎項,對於次選係稍有把握,但對於MCS,就志在報名嘗試下,冇諗過會有把握成功。咁面試前,都同阿囡溝通咗,唔比壓力佢,希望佢可以輕鬆自信去面試,當時佢自己覺得面試表現都唔錯。七月放榜時,當知道佢可以夢想成真時,果一刻我感覺佢真係好lucky! 開學後,都曾經擔心過佢係咪需要好長時間去適應全新的中學生活。但出乎我意料之外,佢適應得好好,冇太大問題。溫書,做功課甚至考試前的溫習都係佢自己安排。唯一有嘅“壓力”,就係班裡太多叻人(外來生來自港九新界不同地區,聽聞全級第一都有幾個,好多仲係文武雙全),令佢覺得自己不再“優秀”。不過有壓力,才會有更大的動力,佢本身係不服輸嘅性格,所以佢而家有更大的動力去讀書。見到佢每日開心返學,享受精彩的中學生活,我都感到十分欣慰。

如果真係心儀呢間學校,對自己嘅囡囡有信心,可以不妨一試!

‹ 上一主題|下一主題