用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 根德園幼稚園 2011-2012 根德園K1申請
go

2011-2012 根德園K1申請 [複製鏈接]

想問今年係interview date 係幾號?
   0    0    0    0

申請表都未開始派...

原帖由 prettygirls 於 10-9-28 13:37 發表
想問今年係interview date 係幾號?

估計11月6,7號, 因為8號係學校假期...往年IN完之後果個星期一都放假

醒目開學勳章

咁請問幾時開始派表呀?....&怎樣索取表格....謝謝!

醒目開學勳章

pls phone kv for information

原帖由 beanean 於 10-9-29 23:46 發表
咁請問幾時開始派表呀?....&怎樣索取表格....謝謝!

Just received the notice today...you can ask your friends' whose kids are studying at KV to help collecting the application form for you from 1 to 30 Oct.

原帖由 Camom 於 10-9-30 13:19 發表
Just received the notice today...you can ask your friends' whose kids are studying at KV to help collecting the application form for you from 1 to 30 Oct.

For apply KV, does it any difference between "get form from the kids are studying at KV" & "outsider get form"? The form is different or not. Does it have higher chance by KV's Student.

Pls advise! Thanks!

原帖由 prettygirls 於 10-10-2 00:28 發表

For apply KV, does it any difference between "get form from the kids are studying at KV" & "outsider get form"? The form is different or not. Does it have higher chance by KV's Student.

Pls advise ...

去年我幫兩位朋友取表格, 可惜最後兩位小朋友都無法考入。

D form無論係自己攞,抑或靠kv學生朋友攞,是沒有分別的,kv收生係靠小朋友的能力,就算有兄姊係度讀,都一樣冇得加分,唔同其他幼稚園,所以大家要努力呀,祝各位成功入讀心儀的幼稚園!
原帖由 prettygirls 於 10-10-2 00:28 發表

Pls advise ...

拿form 沒有分別, 但在interview 時有兄姊在KV 讀一定要說否則就真要看小朋友實力, 上年入讀K1 有很多成功例子. 因interview 時兩個老師無時間看你填什麽在form上包括有沒有兄姊在KV 讀. 有些家長以為有兄姊在KV 讀, 弟妹實收但忘記了以上情況, 上年朋友interview 時見細囡表現很差(做和問問題) 眼見老師表情態度都很差, 立刻有意無意地說大囡在KV K3讀, 老師馬上表現笑容寒諠兩句後請他離去, 最後收了K1...

原來係咁,真的多謝你既提點,因為我見上年同亞仔校車站既同學,都話唔收佢地既細佬妹,係bk呢度又聽過唔收,有d就好彩叩門收番,所以我都預左細佬第1 round一定考唔到,因為佢係細仔,10月出世,而家仲係講緊bb話,同佢哥哥果時考入學真係好唔同!而家希望真係有兄姊係度讀會有分加啦,唔駛寫叩門信一take過!因為我真係好鍾意呢間學校!
原帖由 sandymama99 於 10-10-2 07:59 發表
拿form 沒有分別, 但在interview 時有兄姊在KV 讀一定要說否則就真要看小朋友實力, 上年入讀K1 有很多成功例子. 因interview 時兩個老師無時間看你填什麽在form上包括有沒有兄姊在KV 讀. 有些家長以為有兄姊在KV 讀, ...

回覆 1# baby627 的文章

我朋友囡囡是九月尾細B, interview 時砌圖攪亂, 說話細細聲和不理老師說話. 這是細B應有情況但interview 怎能過關? 我只是提醒一些家長有兄姊在KV 讀一定要把握機會講出來, 不爭取心儀學校就不能讀, 雖然不是肯定但機會就提高很多. 朋友囡囡入學後表現快樂和活躍, 時時唱歌仔適應得很快.....

我唔係好記得, 咩張FORM上面冇要求你寫低有冇兄姐正在校讀?...如有, 點解又要係INTERVIEW時自己提?

回覆 1# 2ndsister 的文章

Pls see the last message.....

我意思係份FORM如果已經要你填左有冇兄姐係度讀, 咁點解仲要提?...老師自己都會睇到啦!

原帖由 sandymama99 於 10-10-3 21:51 發表
Pls see the last message.....

原帖由 2ndsister 於 10-10-3 22:07 發表
我意思係份FORM如果已經要你填左有冇兄姐係度讀, 咁點解仲要提?...老師自己都會睇到啦!

樓上講過話interview時D老師唔得閒睇份表,所以唔知有無兄弟姊妹讀緊,所以會問喔.

原帖由 Camom 於 10-9-30 13:19 發表

你call左學校?
無朋友仔讀緊喔!咁係咪一定要親身去攞表?即係依家開始有得攞?

今日交咗30蚊. 唔知幾時寄返份申請表黎呢?

醒目開學勳章

我上年的經驗是有哥哥姐姐讀緊可能會有一點幫助,
但入唔入到真係好靠小朋友的能力,
KV真係幾公平呀
e+可能競爭大左好多,
我聽過很多細佬妹入唔返,
之前那年出世的大B又考唔到
所以大家真係要努力呀

我細仔都係10月出世的細B,
interview時明顯地講說話比大B差,
結果他也只能係waiting list.......
雖然有些失望, 但我沒有放棄......
我每個月都會寫信俾學校跟進細仔的入學情況,
皇天不負有心人, 細仔等到6月終於收到學校電話

原帖由 baby627 於 10-10-2 09:09 發表
原來係咁,真的多謝你既提點,因為我見上年同亞仔校車站既同學,都話唔收佢地既細佬妹,係bk呢度又聽過唔收,有d就好彩叩門收番,所以我都預左細佬第1 round一定考唔到,因為佢係細仔,10月出世,而家仲係講緊bb話,同佢哥哥果時考入學真係好唔同!而家希望真係有兄姊係度讀會有分加啦,唔駛寫叩門信一take過!因為我真係好鍾意呢間學校!
‹ 上一主題|下一主題