用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 DSBPD 收到 INTERVIEW 時間喇
go

DSBPD 收到 INTERVIEW 時間喇 [複製鏈接]

Submitted form at ~9:30 am on 11/9 (1st day)
Scheduled interview time: 8:30 am on 8/10 (Fri)

You should call the school immediately.  You will have a stronger ground if you keep a copy of the completed application form.
原帖由 gabmama 於 10-9-28 17:28 發表
But DBS notified us that the interview will be conducted in putonghua though I submitted the application for the interview in Cantonese.

校方話,如果到星期六(2/10)仲未收到面試信,就要打電話去學校問。

與其守株待兔,不如主動出擊。
原帖由 kc_01k 於 10-9-28 20:07 發表

oh, sorry, 我唔係想攪到恐慌, 因為我上次就係呆等音小封信.  最後係寄失, 要學校補寄.  that's why 我幾擔心又寄失.

Please share what DBS has to say tomorrow.  I am curious about how they explain it and what will be done to rectify their error.
原帖由 bbAvalon 於 10-9-28 22:55 發表
Me too (the sixth one).  actually we choose cantonese, not putonghua on the form.

So trouble, need to call the lady of the office again tomorrow.   

Last time, coz of the issue regarding the require ...

淨係bk已經有幾個,聽日實好多人打電話去查詢,希望大家順順利利,改番o岩個面試語言。
原帖由 d2343130 於 10-9-29 00:05 發表
如果選了廣東都"屈"面試以普語....咁點解比家長選擇, FIXED死就無事啦....

如果會去INTERVIEW又改了去MANDARIN果批, 我會要求去ENGLISH果GROUP.

簡介會講明會用小朋友溝通得最舒服o既語言同小朋友面試,照睇咁樣o既"陰謀"似乎唔多成立。而且,如果係咁,家長打去問,學校都唔會幫你check啦。

計我話,係佢地入機時睇錯隔離,出錯信姐。
原帖由 steve666 於 10-9-29 09:18 發表
會唔會因Cantonese個組爆Quota,焗去MANDARIN果組?

淨係"十頁紙全包"事件都睇得出,加上今年申請人數應係歷屆之冠,呢d情況我唔覺得好奇怪,只係辛苦左d家長同學校前線(接電話)人員。
原帖由 steve666 於 10-9-29 09:42 發表
如果係咁,佢地 office d人都好混亂喎,上年都試過係咁,今年淨睇BK都唔少人。

又或者係收表時普通話o個箱表同廣東話o個箱有部份調亂左...總之一定係人為錯誤,電腦都係要人去操作嘛。

點都好,家長們記得睇清楚封信提到o既面試語言啦!
原帖由 d2343130 於 10-9-29 11:30 發表
唔應該入錯.

因為廣東同普語已經有英語隔住.....都入得錯.

不過, 有間學校連我小朋友的姓名都打錯啦.....所以interview時一定出問題.......因為小朋友入咗課室後我先發現. 雖則報咗比當值人員知. 但入面考人的又知 ...

你邊日同幾點去交表?
原帖由 kc_01k 於 10-9-29 12:14 發表

我都係呀 , 又唔敢咁早打去CHECK, 因為話叫我地10月2日收唔倒先打去.  真係心急死我, 又好想知道時間, 因為驚同 KTS 或 LMC 撞期.  OMG......

咁你好有可能係9/10中午前後面試,因為佢地一般係早交表,早面試。例如,我第一日頭60個交表,面試時間係8/10 9am; 我個朋友同日下午交表,面試時間係8/10 3pm.
原帖由 kc_01k 於 10-9-29 12:51 發表

最後一日上午交表.

佢地o既收據預先印好號碼,所以應該係申請日期早d,收據號碼就細d,面試亦會早d。當然,收表現場有十幾人一齊收表,每個收表職員相信預先已經獲分配一組號碼,所以同場唔同收表o既號碼次序會有少少唔同,不過大致都應該係號碼細=早交表。
原帖由 d2343130 於 10-9-29 13:03 發表
其實面試時間的次序是跟receipt no定跟申請日期呢?

可能太早,佢地未知咁多人有問題,所以用一般錯誤方式處理。我有個朋友話,今朝打去,電話被轉駁到一位女士,佢一開口就問我朋友,"係咪面試語言問題搞錯左?"

學校兩日要見2400人,當每日1200人,每日見8個鐘,每個鐘要見150人,所以我九點幾交表同十點幾交表o既面試時間一樣,真係唔出奇。
原帖由 雙子媽媽 於 10-9-29 14:37 發表
哦........咁睇黎, 錯既人為數可能唔小. 我今朝一早打去時, 佢都仲要我provie application no. 同小朋友既名架.

by the way, 我有朋友第1日10點幾交form,佢都係8 oct 9:00am見.
...

兩間都唔可以改時間,唯有睇o下你個小朋友適合邊間作取捨。兩間小學o既風格同風氣好唔同,應該唔太難揀。
原帖由 wakeup07 於 10-10-4 16:25 發表
慘 !! 同英華撞時間!! 點算?????? 可以點做??

英華係一間好有朝氣o既學校,講求創造性,學生很開心和諧。男拔就係傳統教學o既老牌名校,校內出名競爭激烈,同學們很有鬥心。

男拔講明要搵d醒目反應快o既小孩,英華就很著重看書和記憶力。

以上乃小弟愚見,還望各位高人指正。
原帖由 wakeup07 於 10-10-5 01:35 發表

可否請教兩間在風格及風氣有什麼不同?

仔仔屬少少慢熱, 在陌生環境較難主動亦不會自動舉手答問題, 但如單對單便OK..人好定, 數學推理強..哪間較有機?? 謝謝... ...

it's some walking distance from the primary school to the main road, so if you want to save the walking time, you should call a taxi.
原帖由 mrs_snoopy 於 10-10-5 16:28 發表
一定要call的or 自己揸車..因為都真係好難有車

可以o係下邊更亭(即係落樓梯到尾o個條馬路)
原帖由 wakeup07 於 10-10-6 01:46 發表
上面會塞死啦...叫的士應在哪裡等?

Please use the search function to find useful and relevant information in different threads in this forum.
原帖由 cy664 於 10-10-7 13:54 發表
Would any mum can tell us the interview arrangement last year ?
‹ 上一主題|下一主題