用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 開學後感,太煩了
樓主: hayhay2007
go

開學後感,太煩了 [複製鏈接]

好羨慕你!  
想問仔仔以前有無專注力弱的問題? 如何克服?

原帖由 someoneelse 於 10-10-8 11:36 發表
相比大家,我情況算是上岸了,囝囝現已不需任何輔導或訓練...但為何仍在此留戀,只因我亦曾有過大家一樣的心情、感覺等...言詞是否過激?!相信我既說話一定比CAC那班醫生對各孩子的評語來得溫和....更相信我的說話一定比不知 ...

唔止以前呀,依家都有喎,我囝囝仲有懶散同怕難既陋習….嘻嘻...所以唔好羨慕我....我都日日在吐血中呢!

克服?無話克服架,只可以逐步、慢慢改善...再講佢地都係細路啫(呢d衰野正常仔都有喇)....

就算響學校,老師term report都話囝囝如果無被干擾下,一切表現都好好...相反,可以求其得好緊要 (例如只回答單字等)...

我依家要囝囝學琴 (一舉幾得,小手肌、手眼協調、專注力等等)….要囝囝上 Enopi 數學 (簡單、有趣、按部就班)….學游水、溜冰、畫畫等一切一切活動,基本上都係想培養下佢的專注力運用…

事實上細路仔係無咩專注力的,但因學習上要求(時代唔同喇),加上我們的孩子學習&模仿既能力&動機一般都較差,理解力又不足既情況下,如果連專注力也做不好的話,真有可能學唔到野….

我個人覺得可以做既就係將之成為習慣…當孩子習慣了做什麼也要專注的話(起初可以由短做起),他們便有望“今日專注過尋日”或“今日專注時間長過尋日”了….

當然家長要幫手提供適合既環境、合理既練習、均衡既作息等等…最重要係優質的鼓勵…我地要感恩他們能做到的….十隻手指有長短,如果孩子在某一part做得不好或做不到時,俾多少少時間佢地吧…

說易行難…同孩子一齊努力吧!

原帖由 bobolam 於 10-10-9 11:50 發表
好羨慕你!  
想問仔仔以前有無專注力弱的問題? 如何克服?

我剛剛係過來人,8月番完學前班,老師發現阿仔叫極都唔睬人,唔同小朋友玩, 講好少野, 開始上網搵資料,最終都放棄普通NURSERY比佢讀私人密集式(好大掙扎的),仍然等待CAC醫生既評估,心情現在好一點,不過一諗起就會眼淚不自覺地流。

原帖由 someoneelse 於 10-10-7 17:23 發表
認識我的家長也知道,我常常提及“包容”這問題的...響我角度,如果孩子有能力+自閉不嚴重,家長根本不應要求/希望學校包容孩子,因為一但有了包容,即是學校仍當孩子是特殊的...

someoneelse,
很認同你所講的, 以你仔仔現況,
你是否不會通知小學需要特殊支援?

你囝囝幾大學鋼琴?

原帖由 someoneelse 於 10-10-8 23:28 發表
大家咪玩喇...可能我囝好彩,一切既訓練/treatment 對佢都好快見效...但有著“一朝被蛇咬,十年怕草叢”既心理負擔的原故,我到依家都唔敢鬆懈....囝囝會學琴、學溜冰、學游水、學畫畫、學數學、學 discussion,這一切一切的 ...

我囝讀的是一條龍幼稚園+小學的,入K1時沒說,那轉P1時當然也不會說...而且孩子響學校真係完全無問題嘛....不過,如孩子萬一需要協助時,我一定會同學校商量!

想講...個人覺得 (情況只對有能力但自閉不嚴重的孩子) 響入學前或入學後通知是有分別的....如我兒,入學前沒有通知...而一直相安無事...但某月某日孩子開始轉差的話,學校一般係唔會嫌棄孩子的...相反會更想幫助孩子,因為有過去可 reference 嘛....不過如果孩子響入學前已通知的話,除有機會影響入讀機會外....無論對家長或學校也會有條刺響心中或 record 中...咁可能會對孩子有不公平現象出現呢....

老土一句:真係需要 case by case 處理...

自閉不嚴重 - 我會用不影響學習/生活黎作準則。

原帖由 applenanas 於 10-10-13 11:01 發表

很認同你所講的, 以你仔仔現況,
你是否不會通知小學需要特殊支援?

wcbaby,
加油呀! 將眼淚化成力量. 呢道有好多小朋友做訓練之後都追得好好, 所以大家都好鼓舞. 所以最緊要知道小朋友要d咩, 重點訓練. 我仔仔二歲幾就開始訓練, 而家就五歲, 都發展得吾錯. 而家只得一兩個訓練(導師建議我地吾需要做, 留返位比其他小朋友). 其他時間都係帶佢去玩同上興趣班.
小朋友仲細, 而家訓練得好, 可以有好多空間進步. 努力呀! 有咩係度傾下. 好多媽咪daddy會幚你架!
原帖由 wcbaby 於 10-10-12 18:25 發表
我剛剛係過來人,8月番完學前班,老師發現阿仔叫極都唔睬人,唔同小朋友玩, 講好少野, 開始上網搵資料,最終都放棄普通NURSERY比佢讀私人密集式(好大掙扎的),仍然等待CAC醫生既評估,心情現在好一點,不過一諗起就會眼淚不 ...
nil

Thx!!January!!!!!!

囝囝下月5歲...今年4月開始...一星期一堂...開始時學半小時...依家上45分鐘....我只注重眼望、手動、專注這些項目...所以囝囝以享受性學習為主...不會似坊間一般課程 (以考級為學習目標)...

原帖由 bobolam 於 10-10-13 12:14 發表
你囝囝幾大學鋼琴?

to wcbaby,
其實我的小朋友在歲半時, 都很差. 兩歲時cac 評估, 當時係完全評估唔到. 因為小朋友一入医生房, 就只是上了床在跳. 不理房內所有人呢! 我同太太叫他都不理, 要捉住先可以呢! 但係很掙扎呢! 當時心理医生, 只是對我們說:" 你們的小朋友很勁呢!" 我們只能苦笑呢! 要到四歲再評估, 讀了一年私人s位, 派了去灣仔s位. 現在反應, 知能, 眼神都比從前好了很多, 夏天時再受一次評估, 大部份都可以做到, 但係要比時間佢才能做到呢! 但仍未有語言(現在可以簡單地對答, 如"比我", "我要", "抱我", "要食",等)所以知能等如歲半. 但係只少比兩歲見他們時好很多了. 起碼叫他他都能做到.

原帖由 someoneelse 於 10-10-13 13:11 發表
我囝讀的是一條龍幼稚園+小學的,入K1時沒說,那轉P1時當然也不會說...而且孩子響學校真係完全無問題嘛....不過,如孩子萬一需要協助時,我一定會同學校商量!

想講...個人覺得 (情況只對有能力但自閉不嚴重的孩子) 響入學前 ...

明白了, 我也想過孩子萬一需要協助時, 才同學校商量,
謝謝!

多口一句, 不是黑心,間間學校都不同,你趁依家有時間/空間,最好預先做點資料蒐集,打聽一下孩子學校會有什麼支援服務,好作打算...以防萬一!
當然希望你用唔著呢!
Good luck.

原帖由 applenanas 於 10-10-14 12:27 發表

明白了, 我也想過孩子萬一需要協助時, 才同學校商量,
謝謝!

Please check PM, thanks!
‹ 上一主題|下一主題